Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

MSD: Anayasa taslağı yeni baskıcı bir yönetim inşa ediyor

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Cihatçı HTŞ’nin ilan ettiği anayasa taslağını kabul etmediğini açıklayan MSD, “Geçiş sürecinin adil olmasını sağlayacak, merkezi olmayan demokratik bir sistemin kurulması gerekiyor” dedi.

Suriye Demokratik Meclisi, cihatçı HTŞ çetesinin ilan ettiği geçici anayasa taslağına ilişkin yazılı açıklama yaptı, anayasayı reddettiklerini kaydetti.

Açıklamada, 26 Şubat’ta “Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplumsal yapıları veya siyasal hareketleri temsil etme açısından şeffaf olmadığını” ifade ettiklerinin belirtildiği açıklamada, kongre sonuçlarına dayanarak atılacak tüm adımların ulusal sorunu çözmede yetersiz kalacağı söylendi.

İlan edilen Anayasa taslağının baskıyı yeniden ürettiğinin, hükümete mutlak yetkiler verdiğinin, siyasal çalışmayı engellediğinin ve parti kurulmasını zorlaştırdığının vurgulandığı açıklamada, “Taslak, geçiş döneminin yargı mekanizmalarını göz ardı ediyor ve ulusal huzursuzluğu derinleştiriyor” denildi.

“Geçiş süreci” adı altında diktatörlüğün yeniden üretilmesine yönelik girişimleri kabul etmediklerinin belirtildiği açıklamada, Anayasa taslağının tek başına bir tarafın dayattığı bir proje değil, gerçek bir ulusal mutabakat sonucu ortaya çıkması gerektiği dile getirildi.

“Anayasa, iktidarın adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamalı, siyasi faaliyet özgürlüğünü korumalı ve tüm Suriyeli bileşenlerin haklarını tanımalıdır. Geçiş sürecinin adil olmasını sağlayacak, merkezi olmayan demokratik bir sistemin kurulması ve açık mekanizmaların oluşturulması gerekiyor” denilen açıklamada, despotik bir sistemin yeniden kurulmasını kabul etmeyecekleri kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir