Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

BAF:Unutulmayacak Bir Devrimci Gazeteci Metin Göktepe

Britanya Alevi Federasyonu ( BAF) Gazeteci Metin Göktepe’nin katledilişinin 29. yılında yazılı bir açıklama yaparak, devrimci gazeteci Metin Göktepe’yi andı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Metin Göktepe, 8 Ocak 1996 tarihinde İstanbul Alibeyköy’de polis işkencesiyle katledilen devrimci bir gazeteciydi. Evrensel Gazetesi muhabiri olan Göktepe, Ümraniye Cezaevi’nde öldürülen iki devrimci tutsağın cenaze törenini takip etmek üzere olay yerindeydi. Görevini yapmaya çalışırken, polisler tarafından gözaltına alınan yüzlerce kişiden biri oldu.

Gözaltı sırasında, polisler arasında “gazeteciye özel muamele” söylemi dikkat çekti. Metin Göktepe, 8 Ocak 1996’da, onlarca polisin işkencesi sonucu hayatını kaybetti. Bu vahşi cinayet, emekçiler arasında büyük bir infial yarattı ve geniş yankı uyandırdı.

Dönemin İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan, olaydan birkaç gün sonra yaptığı açıklamada, “Konuyla ilgili tam bilgim yok. Ancak son gelen bilgiler, Metin Göktepe’nin duvardan düşerek öldüğü şeklindedir,” diyerek kamuoyunu yanıltmaya çalıştı. Ancak kısa süre içinde, Göktepe’nin gözaltında işkenceyle öldürüldüğü gerçeği ortaya çıktı.

Adalet Mücadelesi ve Cezasızlık

Göktepe’nin ölümüne sebep olan polisler hakkında dava açıldı. Ancak adaletin yerini bulması yıllar sürdü. Davanın başka şehirlere taşınması, sürecin uzaması ve sistematik cezasızlık politikaları, bu süreçte dikkat çekti. Nihayetinde, 1999 yılının Şubat ayında, 11 polis için 7 yıl 6 ay hapis cezası kararı alındı. Fakat mahkeme, bu polislerden 5’inin davasını bozarak tahliye kararı verdi.

Yargıtay, yalnızca 6 polis memurunun cezasını onadı. Kamuoyunda “Rahşan Affı” olarak bilinen afla birlikte bu polisler, toplamda yalnızca 1 yıl 8 ay hapis yattı. Metin Göktepe, Türkiye’de gözaltında öldürülen gazeteciler arasında, faillerinin suçu mahkeme kararıyla onaylanan ilk gazeteci oldu. Ancak verilen cezalar, adaletin sağlanmasından çok uzak kaldı.

Unutulmayacak Bir Devrimci Gazeteci

Metin Göktepe, devrimci bir gazeteci olarak emekçilerin haklarını savunmayı, gerçekleri yazmayı ve devlet zulmüne karşı durmayı bir görev bildi. Bu mücadelesi, onu devletin hedefi haline getirdi. İşkenceyle katledilen Göktepe, yalnızca bir gazeteci değil; devrimci mücadelede bir sembol haline geldi.

Metin Göktepe, emekçilerin aydınlanma mücadelesinde ve devrimci direnişimizde yaşamaya devam ediyor. Onun kalemi, gerçeğin ışığını karanlığa taşımaya devam edecek.

Saygıyla Anıyoruz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir