Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Aleviliğin Özünü ve Farkını Anlamak: Yüzeysel Tartışmalar Yerine Derinlemesine Bilgiyle olur.

Kenan Küçük

Kendilerini gündemde tutmak adına Aleviliğe dair Ali’nin saz çalıp çalmadığı, 12 İmam’ın semah dönüp dönmediği gibi basit ve yüzeysel sorular sormak, Aleviliğin özünü ve İslam’dan farkını anlamak için yetersiz kalıyor. Bu tür sorular, Aleviliği tanımak ve anlamak isteyenlere hizmet etmek bir yana, bu süreci baltalıyor ve yanlış algıların oluşmasına neden oluyor.

Alevilik hakkında doğru bilgiler vermek yerine bu tür yüzeysel ve komik tartışmalara odaklanmak, hem Aleviliği hem de onun derin felsefesini zedelemektedir. Oysa Aleviliğin şu temel özellikleriyle açıklanması gerekir:

Rıza Şehri: Alevi öğretisinin özünü oluşturan eline, beline, diline sahip ol düsturuyla, barış, adalet ve hoşgörü içinde herkesin karşılıklı rıza ve saygıyla bir arada yaşayabileceği bir dünyayı.

Şekilci İbadet Yerine Öze Yönelik Yaklaşım: Alevilikte ibadet, bireyin Hak ile bütünleşmesine yönelik bir yolculuktur.

Tanrı Korkusu Yerine Tanrı Sevgisi: Alevilikte Tanrı sevgiyle anılır, korku üzerinden bir bağ kurulmaz .

İnsan ve Kadın Merkezli Yapı: Kadın ve erkek eşittir, ibadet ve toplumsal yaşamda yan yanadır.

Doğa ile Uyum ve Tabiatın Kutsallığı: Doğa kutsal bir varlık olarak kabul edilir, her canlının bir değeri vardır.

Hoşgörü ve İnanç Özgürlüğü: Alevilik, farklı inançlara saygı gösterir ve tüm insanları eşit kabul eder.

Cem ve Semah: Cemde kadın ve erkek birlikte ibadet eder, semah birliğin ve evrenle uyumun dansıdır.

Çok Eşliliğin Reddi: Alevilikte çok eşlilik kabul edilmez

Cennet-Cehennem Kavramları: bu dünyada insanın kendi eylemleriyle yarattığı durumlardır. Cennet, barış ve huzuru; cehennem ise zulüm ve acıyı simgeler. Doğru yaşamak ve ahlaki değerlere uymak, bu dünyada cenneti inşa etmenin yoludur.

Bu tür bilgiler doğrultusunda, Aleviliğin kendine özgü bir inanç ve yaşam biçimi olduğu daha net anlaşılabilir. Doğru bilgilerle donatıldığında, kendini Alevi olarak tanımlayan her can, başka inançlardan etkilenmiş ya da bazı ritüelleri harmanlamış olsa bile, Aleviliğin özgün bir felsefi ve ahlaki temele sahip olduğunu ve başka bir inancın kolu olmadığını kabul edecektir.

Basit ve içi boş sorularla oluşturulan suni gündemler, Aleviliğe hizmet etmekten çok zarar vermektedir. Bu yüzden, boş tartışmalar yerine, Aleviliğin özünü anlamaya yönelik doğru bilgiler paylaşılmalıdır.

Aşk ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir