Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Arap Ulusçuluğu

Nidal Hawari

Suriye’nin yıkılmasıyla en son Arap Ulusçuluğu tarihe karıştı. İslam’ın egemen olduğu toplumlarda ne ulusçuluk ne de sosyalizm gelişmedi.

Baas(diriliş) dışında, Mısır’da Hür Subaylar hareketiyle de bir Arap ulusalcılığı gelişti. Mısır ulusalcılığına Jemal Abdulnasır önderliğinden dolayı Nasirizm olarak ta adlandırabiliriz. Nasirizmden ufak topluluklar dışında da bir varlık kalmadı.

Fransız devriminin ulus devlet ideolojisiyle sahnesine çıkışıyla tüm Dünya’yi etkisi altına almıştı. Arap coğrafyasına izdüşümü Baas ideolojisi oldu ve Fransızcadan Rönesans isminin Arapçadaki karşılığıydı.

1952 de Suriye’de sosyalist partiyle birleşmesiyle adı: Hizb El Baas El Arabi El İştiraki oldu. (Arap Bass sosyalist partisi). Sloganları: Ümme Arabiya İştirakiye zat risale Khalide. (Sosyalizm çatısı altında Arap ümmeti Risalesi sonsuza kadar kalacaktır).

Tarih bize gösterdiki ve ben daha önce defalarca dile getirmiştim Baas ideolojisinin günümüz açısından karşılığı yoktu. Araplar, Suriye’nin yıkılması için iki Trilyon dolar ve yüzbinlerce cihatçı militan devreye soktular.

Araplık toplumu birleştirecek bir özne olmadığı yaşanan gelişmeler bize gösterdi. Arap ulusu İslam ile oluştu. Ne derece Arap olduğundan ziyade muslüman kimliği daha geçerliydi. Kuzey Afrika, Mısır, Sudan, Suriye, Irak ulusal kimliği araplıktan çok İslam dini belirliyordu.

Suriye halkı bile Araplar ve Müslümanlar ayrışması yaşamadı. Muslüman ve Müslüman olmayan ayrışması belirleyici oldu. İslamcı cihatçılar kahrolsun arapçılar, baascilar demediler. Kahrolsun Nusayri Esad dediler. Ulus zaten yoktu ve hedef alınmadı. İslam’dan farklı halk grupları ana hedefe oturtuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir