Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Almanya Meschede’ de yaşlılık ve sorunları konulu Seminer

TSD Hamm derneğinin Friedrich-Ebert-Vakfının (FES) desteğiyle düzenlediği seminerde Almanya‘ da yaşlılıktaki yoksulluk ve yalnızlık konuları incelendi.
Almanya genelinde hızla artan yaşlı nüfus, yaşlı bireyler nedeniyle emeklilik konuları ve onlara yönelik sosyal hizmetlerin önemini daha da artırıyor.
Kuzey Ren Vesfalyanın Sauerland bölgesindeki Meschede kasabasında bulunan Hennedamm Hotelinin Konferans Salonu’nda düzenlenen bu hafta sonu eğitim seminerini Gazeteci-Sosyal Danışman Mehmet Tanlı yönetirken konuşmacı ise emekli Sosyal Danışman İbrahim Baysan oldu.
Aralarında emekli öğretmenler, sosyal danışmanlar, maden mühendislerinin de bulunduğu 23 katılımcı uzmanlar tarafından yaşlılık dönemine ilişkin yasal haklar, yoksulluk, yalnızlık, sosyal destek mekanizmaları ve yaşlı bireylerle etkili iletişim kurma yöntemleri konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirildi.
Almanya’da her 5 kişiden birisi emekli RAA dan emekli Sosyal Danışman İbrahim Baysan ‚seminerdeki konuşmasında şunları söyledi; ‘‘ Almanya’da 65 yaş ve üzeri yaklaşık 18,9 milyon kişi bulunmaktadır. Bu da yaşlı insan grubunun Almanya’daki toplam nüfusun yüzde 22’sinden fazlasını oluşturduğu anlamına gelmektedir.
Almanya’da 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık ne yazık ki 720.000 emekli sosyal yardım almış bu sayı daha önce hiç olmadığı kadar fazla. Çok çalışmamışsanız, iyi bir mesleğiniz olmamışsa, maaşınız dolgun değilse emeklilikte çok sıkıntılar yaşayacaksınız. Elbette sosyal devlet emeklilere yardım elini uzatmaktadır. Gençlerimiz ama şimdiden 20-30 hatta 40 yıl sonrası gelecek olan emekliliklerini iyi planlamak zorundalar ‘‘ dedi.
Emeklilik seviyesi
Emeklilerin yüzde 17, 8 i geçinmek için bir işe gidiyor 38 yıl Ahlen Belediyesinin Sosyal, Gençlik ve Uyum dairesinde hizmet veren Sosyal Danışman Mehmet Tanlı ise ‚‘‘ Almanya‘ da Emekli maaşı seviyesi şu anda yüzde 48 olduğundan, emekliler önceki gelirlerinin yarısından biraz daha azıyla yetinmek zorundadır. Birçok yaşlı vatandaş için emekli maaşı ancak geçinmeye yetiyor ve son verilere göre emeklilerin % 17, 8 si bir işe gitmekte , çalışmaktadırlar.
Bir refah ülkesinde bu normal bir şey değl her ne kadar Almanya’ daki emekliler diğer ülkelere göre daha iyi durumda olsalarda. Almanya‘ daki yaşlıların diğer bir sorunuda yalnızlıktır. Yaşlılıkta yalnızlığa karşı sosyal aktivite ve hobiler çok önemlidir. Yalnızlık ruhen çok yıpratıcıdı, zor olabilir ve sosyal ilişkiler bu nedenle çok önemlidir. Yaşlılıkta hastalık ve sevilen kişilerin kaybı nedeniyle sosyal izolasyon riski artar.‘‘ dedi.
Seminer boyunca, yaşlıların toplumda aktif bir şekilde varlıklarını sürdürmelerine ve yaşam kalitelerini artırmalarına yönelik pratik bilgiler de sunuldu. Katılımcılar, yaşlı bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarının korunması, güvenliklerinin sağlanması ve yaşam haklarına saygı duyulması ve yaşlılar yurtları(huzurevi) konularında bilgilendirildi. Ayrıca, yaşlılara karşı sevgi, şefkat ve saygı gösterilmesinin önemi bir kez daha vurgulandı.
Seminerin son gününde ise Türk-Alman dostluk anlaşmasının 100. Yılı nedeniyle Almanya Cumhurbaşkanı Walter Steinmeier ve Şansölye Olaf Scholz‘ un Türkiye ziyaretleri ve günümüzdeki Türkiye-Almanya ilişkileri değerlendirildi.

Haber Merkezi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir