Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABF Genel Başkanı yalnızca bir yönetici değil, aynı zamanda bir dava insanıdır! ( 1)

– Hasan Subaşı –

Başkan Mat, ‘‘Dava İnsanı‘‘ başlıklı yazısında yöneticiler ile dava insanları arasındaki farka dikkat çekmiş. Her yöneticinin neden dava insanı olması gerektiğinin, gerekçelerini anlaşılır bir dille izah ederek ortaya koymuş. Bu bağlamda yazıya yönelik eleştirel veye destek bakış açısıyla söylenecek her söz, mutlaka yazıda ele alınan konuya bağlı kalınarak söylenmelidir. Böyle olduğunda eleştiri veya destek yaklaşımı bir anlam taşır! Anlam taşımasıyla birlikte, eleştiri yapan insanı önyargılı yaklaşımların o kurgu, yargı girdabının içine süreklenmekten kurtarır.

Başkan Mat, yazısında AABK veya AABF’de ve bunlara bağlı olan kurumlarımızda kuruluşlarından beri başkanlık, yöneticilik yapmış, sorumluluk üstlenmiş insanlara yönelik isim vererek bunlar dava insanı değillerdir diye bir cümle kurmamıştır. Kimsenin emeğini inkâr eden bir yaklaşımın içine de girmemiştir. Yazıda özellikle son yıllarda vurgusu var.

“Son yıllarda kurumlarımızda bir iki dönem için seçilen ve görevi bitince dönüp bir daha arkasına bakmadan giden, klasik yöneticilik anlayışıyla görev alan çok yönetici gördük.‘‘ Bu vurguyu özellikle ve bilinçli, amaçlı bir şekilde gözardı ederek, eleştiri adı altında kurumumuzun başkanı Hüseyin Mat’a karşı saldırıya geçmek doğru bir tutum değildir!

Emekten, fedakârlıktan söz edip ardından Alevi örgütlenmesinde büyük emekleri olan, birçok kazanımın altına imza atan, en kitlesel mitinglerin ve etkinliklerin yapılmasına kadın – erkek yönetici ve kadrolarla birlikte öncülük eden, AKP iktidarını Avrupa Alevi hareketine karşı sürdürdüğü kuşatma, bölme, parçalama ve zayıf düşürüp teslim alma saldırılarına karaşı yönetici yoldaşlarıya birlikte dik bir duruş sergiliyerek mücadele eden AABK ve AABF başkanı Hüseyin Mat’a karşı gerçekleri tersyüz ederek karalama yönelimi içine girmek, Alevi anlayışıyla bağdaşan bir tutum değildir!

Başkan Mat, 2023 yılının son aylarında ‘‘dava insanı‘‘ başlığıyla yazdığı yazıda tek bir kelime olsa bile, 19- 20 Ekim’de yapılacak AABF Seçimli Olağan Genel Kurulu’ndan söz etmemiş.Yazıyı okuyan herkes bu gerçeği görür. Buna rağmen sayfamda paylaştığım yazının altına karalama ve saldırı içerikli düşüncelerini yazanlar ne hikmet ise sözü evirip çevirip AABF seçimli genel kuruluna getiriyorlar. Sözü genel kurula getirdiklerinde, “AABF Seçimli Genel Kurulu‘nda Hüseyin Mat aday olmasın‘‘ cümlesini kurarak gerçek dertlerini dillendirmeye başlıyorlar. Bu düşüncelerin şu ifadelerle gerekçelendiriyorlar: “Değişim olsun, Mat bir önceki genel kurulda aday olmayacağını söylemişti, sözünü tutsun, çok uzun süre başkanlık yaptı, yeter artık bıraksın.‘‘

İnsanların bu yönlü görüş ve düşünceleri olabilir, yanlışta bulsak kimseye niye böyle düşünüyorsun deme hakkımız yoktur. Fakat, bu söylediklerimiz Hüseyin Mat‘a düşmanlık yapanlar için geçerli değildir!

Farkı listelerde yer alan canlarımız 19-20 Ekim’de yapılacak AABF Seçimli Genel Kurulu’nda yönetim kuruluna seçilmek için adya olacaklar. Hangi listenin veya hangi adayların genel kurulda AABF yönetim kuruluna seçileceğine delegeler kullanacakları oylarla karar verecekler. Delegelerin iradesi hepimiz açısından bağlayıcıdır! Bu bağlamda ben aday olan tüm canlarımıza başarılar diliyorum.

Gelelim Hüseyin Mat’ın bu genel kurulda aday olmasına. Baştan bir gerçeğin altını çizelim. Hüseyin Mat, geçen genel kurulda verdiği söz doğrultusunda bir tavır sergileyerek aday olmadığını, kurum yöneticilerine, çok sayıda cemevi başkanına, yönetim kurulunda birlikte görev yaptığı yol arkadaşlarına ve bu genel kurulda farklı listelerden aday olan birçok canımıza sık sık söyledi. Fakat çok sayıda cemevi, yönetim kurulunda birlikte çalıştığı yol arkadaşları ve Alevi hareketinin kadroları, AKP iktidarının Avrupa Alevi hareketine ve özelliklede AABF’ye yönelik kuşatma, bölme ve güçten düşürüp teslim alma yönelimini tüm gücüyle sürdürdüğü bir süreçte başkan Mat’ın bir dönem daha AABF Genel Başkanlığı görevini sürdürmesini ısrarla istediler. Başkan Mat, çok çaba harcamasına rağmen toplumsal, inançsal ve örgütsel yapıdan gelen kollektif iradenin haklı ve doğru olan bu istemini bir noktadan sonra geri çeviremedi. Yani başkan Mat, bu genel kurulda sözünü ettiğimiz kollektif iradenin istemini geri çeviremediği için aday oluyor. Bu saygı duyulması gereken bir durumdur!

Eğer genel kurul delegeleri, AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat için ‘‘aday olmasın‘‘ diyen canlarımız gibi düşünüyorsa zaten farklı bir seçeneği tercih ederler. Genel kurul delegeleri birkaç hafta sonra en doğru kararı vereceklerdir. Bundan dolayı gelin sosyal medyada veya başka ortamlarda‚ ‘‘Hüseyin Mat aday olmasın‘‘ söylemi etrafında bir tartışma yürütmeyi bir tarafa bırakalım. Herkes desteklediği liste ve adaylar için başkalarına karşı karalama kampanyası yürütmeden çalışma yapsın. Doğru tutum budur!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir