Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

LAİKLİK TOPLUMSAL BARIŞIN GÜVENCESİDİR (2)

''Laiklik, sadece bir yönetim modeli değil, toplumsal adaletin, barışın ve bir arada yaşamın sigortasıdır.''

-Özgür Kaplan-

Laiklik bireysel özgürlükleri de güvence altına alır. Gerçekten Laik bir sistemde, bireylerin inançları ne olursa olsun, devlet karşısında eşit haklara sahip olmaları sağlanır. Aynı durum elbette ki, sadece inançlı bireyler için değil, aynı zamanda inançsızlar için de geçerlidir. Zira inanç özgürlüğü, laikliğin olmazsa olmazlarından biridir. Yine ülkede gerçekten içselleştirilmiş bir Laikliğin olması durumunda, devlet denilen kamusal disiplinin özellikle siyasal islamcılar tarafından din ile manipüle edilmesine engel olur. Çünkü din, tarih boyunca tüm diktatörlüklerin vazgeçilmez manipülasyon aracı olmuştur. Aslında bu denklem çok anlaşılır bir şeydir; Laiklik, devletin din üzerinden bir politika üretmesini engelleyerek, dinin bireysel bir mesele olarak kalmasını sağlar. Bu da devletin tüm yurttaşlarına eşit hizmet sunmasını garanti eder.

Alevi hareketinin eşit yurttaşlık mücadelesi vermesinin temel ögelerinin başında Laiklik mücadelesi gelmektedir.

Tüm bunların ışığında şunu diyebiliriz, evet Laiklik sadece bir yönetim ilkesi değil, aynı zamanda bir toplumsal barış reçetesidir. Özellikle Anadolu gibi, çok dinli, çok kültürlü toplumlarda, laiklik, toplumsal çatışmaları engelleyen ve tüm bireylerin birbirlerine saygı duymasını sağlayan bir ilke olarak öne çıkar. Ülkemizde olduğu gibi eğer devlet dini bir unsur olarak politikalarına entegre ederse, toplumun en az bir kısmını dışlayan, ayrımcılığı körükleyen bir yapı oluşur. Bu da sosyal adaletsizliği eşitsizliği beraberinde getiriyor. Yani Alevi hareketinin eşit yurttaşlık mücadelesi vermesinin temel ögelerinin başında Laiklik mücadelesi gelmektedir.

Bu ülkenin sigortası Aleviler değil toplumsal mutabakat ile içselleştirilmiş, yasalarla garanti altına alınmış Laikliktir

Eğer devleti yönetenler bu topraklarda barış içinde yaşamasını gerçekten istiyorsa bunun yolu, herkesin kendi inançlarına saygı duyulduğunu hissetmesi ve hiçbir inancın diğerinden üstün tutulmadığı bir devlet düzeni içinde yaşamasından geçer. Böylesi bir düzenin en temel garantisi Laikliktir.

Sonuç olarak, Laiklik, sadece bir yönetim modeli değil, toplumsal adaletin, barışın ve bir arada yaşamın sigortasıdır.

Bu ülkenin sigortası Aleviler değil toplumsal mutabakat ile içselleştirilmiş, yasalarla garanti altına alınmış Laikliktir.

Tekrar vurgulamak gerekirse, Alevi örgütlülüğünün Eşit yurttaşlık ve Laiklik mücadelesi hattı üzerinden yükselmesinin kanallarını genişletmeliyiz….

Irkçılığa karşı eşit yurttaşlık haklarımızı, Şeriata karşı Laikliği kazanacağız…

BAŞARACAĞIZ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir