Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

21-22 Eylül 2024 Tarihlerinde Strazburg’da Gerçekleşen Avrupa Alevi Çalıştayı’na Yönelik Görüşlerim

-Turgay Çelik-

Öncelikle, Alevi temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen bu üç günlük toplantıyı oldukça önemsiyorum ve arkadaşlarımızın bu çalışmasını selamlıyorum.

Strazburg’da açılan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) uluslararası ilişkiler ve diplomasi temsilciliği, uzun zamandır beklenen bir gelişmedir. Strazburg’da bir diplomasi bürosunun varlığı, diplomatik çalışmalar açısından büyük önem taşımaktadır. Bu girişim yıllar önce dile getirilmiş, ancak hayata geçirilememiştir. Eğer içi de doldurulursa, olması gereken önemli bir çalışmadır.

Alevi kurumları, çağımızın en büyük sorunlarından biri olan göçmenlik sürgünlük ıltica konuları ile birlikte rkçılığı körükleyen etkenler dünyayı yaşanmaz hale getiren ekolojiyi mutlaka gündemlerine alarak çalışma programlarına dahil etmelidir.

Alevi Çalıştayı’nın Değerlendirilmesi

21-22 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen Alevi çalıştayında, 12 maddelik bir sonuç bildirgesi hazırlanmıştır.

Elbette, bir araya gelmek, tartışmak ve konuşmak, birlikteliği geliştirmek açısından çok kıymetlidir. Ancak bu süreçle ilgili bazı eleştirilerim ve önerilerim olacak.

Eleştirisiz bir toplumun gelişip güçlenemeyeceği inancıyla, dostlarımın bu değerlendirmemi anlayışla karşılayacağını ve önerilerimi’de dikkate alacağını umuyorum.

Toplantıda özellikle 2. maddede vurgulanan “Alevilik, kendine özgü bir inançtır” ifadesi ve 11. maddedeki “demokratik cumhuriyet, laiklik ve eşit yurttaşlık mücadelesi” vurgusu yerinde ve doğru açıklamalardır.

Ancak, diğer maddeler daha çok klasik propagandaya yönelik söylemler içeriyor. Adeta Aleviliği kendi kendimize anlattık. Oysa bu tür toplantılarda, Alevi örgütlenmesinin önünü açan, sorunların çözümüne katkı sağlayan ve Alevi inancına bilimsel çalışmalarla perspektif sunan yöntemler geliştirilmeliydi.

Toplantının İçeriği ve Katılımcılar

Toplantının içeriği ve konu başlıkları önceden belirlenip katılımcılara gönderilmeliydi. Kimler bu toplantıya katılmalıydı?

Türkiye ve Avrupa’daki Alevi örgüt temsilcileri, aydınlar, araştırmacılar, yazarlar, sendikacılar,insan hakları temsilciler, üniversiteler, medya organları, Avrupa ve Türkiye’den siyasi parti temsilcileri, Avrupa Parlamentosu’ndan temsilciler, demokratik kitle örgütleri ve daha etkin bilim insanları davet edilmeliydi. Ancak bu şekilde Alevilerin görüşleri, istek ve talepleri ayakları yere basan, sağlıklı, bilimsel ve güçlü bir şekilde kamuoyuna yansıyabilirdi.

Çağın Sorunu Olan Ekoloji Konusu:

Toplantıda ekoloji konusu hiç gündeme gelmemiştir. Yaşadığımız dünyayı yaşanmaz hale getiren, dünyanın dengesini bozan iklim değişiklikleri, hava sıcaklığının artması ve korona gibi bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasına karşı Alevilerin de sorumlulukları vardır. Tutumumuz ne olmalıdır? Ekolojinin bozulmasına neden olan sebepler ve sonuçları nelerdir? Bunu dahada genişletebiliriz

Göçmenlik, Siyasi Sürgün ve İltica

Aleviler unutmamalıdır ki Avrupa’da kendileri de bir göçmen topluluğudur. Almanya için Alternatif Parti (AfD) yükselişte ve ikinci parti olma durumundadır.

Nazi Partisi’nin gözünde Almanya’da yaşayan Aleviler de diğer sığınmacılar gibi Almanyada fazlalıktır buraları terk etmeleri gerektiği düşünülmektedir.

Nazi Partisi’nin, yabancı kökenlilerin Almanya’yı terk etmelerine yönelik toplantıları kamuoyuna da yansımıştır. Bu konuda Aleviler duyarsız kalmamalıdır.

Asıl tehlike, burada doğup büyümüş Alevi gençlerinin dahi ülkeleri işgal altında olan, savaşlar sebebiyle sürgüne çıkan ve buralara kaçıp gelen Ortadoğu halklarına karşı yanlış görüşlere sahip olmalarıdır.

Almanya’daki bazı gençler, bu sığınmacıların ülkenin görüntüsünü ve asayişini bozduğuna inanmaktadır. Alevilerin, bu duruma yönelik tutumu ve pozisyonu ne olmalıdır?

Alevi kurumları, çağımızın en büyük sorunlarından biri olan göçmenlik sürgünlük ıltica konuları ile birlikte rkçılığı körükleyen etkenler dünyayı yaşanmaz hale getiren ekolojiyi mutlaka gündemlerine alarak çalışma programlarına dahil etmelidir.

Bu çalıştayda gördüğüm eksiler artılar ve önerilerim bunlardır.

Dostça selamlar,

Aşk ile,

Turgay Çelik

24.09.2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir