Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

ÜSTÜ AÇIK KÖYLER

– Özgür Kaplan –

Bizim inancımızda, Eri erden, Pir’i Pir’den ayırmak yasaklanmıştır.

Bunu herhangi şekilde yapanlar ayıplanır söz ile uyarılır. Peki ne demektir bu, Yani taşıdığı gerçeklik nedir aslında?

Binlerce yıldan bu yana yaşadığımız topraklar her anlamda bereketlidir. Dağlarına gönül gözünüz ile bakarsanız göreceksiniz halkların, inançların damar damar renklerini. Aslında halklar toprağına benzer ve elbette ki o topraklar da halkına benzer. Hiçbir vadi diğeri ile aynı değilse, üzerinde yaşayan insanlar neden aynı olsun? Her kuş kendi sesi ile öterken, neden insanlar tek dil ile konuşsun? O dağdaki çiçek kendi kökü üzerinden yeşerirken, neden insanın insanı inkarına izin verelim?

Bizim inancımızda eri erden ayırmak yasaktır.

Bu elbette ki insan onuruna saygımızdandır. ‘’Bizi katlediyorlar’’ diyerek çoluk çocuk kapımıza gelenlerin önünde bağdaş kurup derdine merhem olmak için onların kalbine dokunanlar bizim atalarımızdı. Peşlerinden gelen müfrezelere ‘’dışarıdan kimse yok bu köydeki herkes buralı’’ derken toprakların kardeşliğini konuşuyorlardı aslında. Yani, eri erden ayırmak toprağına ihanettir. Kürdü, Çerkez’i, Laz’ı inkar etmektir. Komşusuz köy olmaz, komşuyu inkar hiç olmaz.

Bizim inancımızda Piri Pir’den ayırmak yasaktır.

Hünkar ile Düzgün Babayı, Dede korkut ile Köroğlunu ayırmak hangimizin yüreğine sığdırabileceği bir kötülük olabilir? ‘’İnsan kısım kısım, yer damar damar’’ diyen erenlerimizin izini, yolunu terk etmek hangimizin aklına vicdanına sığıyor? O damarlar ki bizi birbirimize bağlayan kardeşlik damarıdır. Rengimizi de farklılıklarımızı da oradan besliyoruz. Tarihimiz tanıktır ki, bizim köylerimizin üstü açıktır, kapısı açıktır, kalbi açıktır, başı diktir. Bugün bizi tek tipleştirmeye çalışanlar bilmelidir ki, gerçek Alevi 72 millete bir nazarla bakandır. Biz gerçekten ne olduğumuzu biliyoruz. Ne kendimizi ne de komşumuzu inkar ederiz.

Küf tutmaz elmastır aslımız bizim

Olur olmaz sarraf anlamaz bizi.

(Seyrani)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir