Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

ALEVİLİĞİN İKİ SİMGESİ TURNA İLE SAZ

Alevilerin iki simgesinden biri saz diğeri de turnadır. Turnayı neden kendilerine simge yapmışlar, sabah sabah bunun üzerinde düşünüp, muhabbet edelim mi?

  • Rıza Aydın

Bu gün Muharrem ayının onbirinci günü, turnaların Alevilere benzeyen halleri üzerine düşünüp bunun üzerine muhabbet edelim istiyorum.

Turnalar belgeselinde izlemiştim, turnalar tek eşli canlılarmış; turnanın eşi öldümü, ondan sonra hayatı boyunca tek başına yaşarmış, sadakate bak.

Turnalar kıtalar arasında yolculuk yaparlarken, kollektif önderlikle yolda yoldaşlık ediyorlarmış. Gökyüzünde uçan turna sürüsüne bir turna rehberlik yani önderlik ediyormuş; buna “kılavuz” deniyormuş. Önde giden kılavuz turnanın açtığı hava boşluğundan dolayı, arkadan gelen turna sürüsü daha az efor harcayarak yola devam ederlermiş; yorulan kılavuz turna arkaya geçer, kılavuz turnanın peşindeki turna kılavuz olurmuş. Böylece turnalar gökyüzünde uçup, kıtalar arası yolculuk yaparken, kollektif liderliği hayata geçirirlermiş.

Turnalar gökyüzünde dönerek, yolculuk ederken birbirleri ile iletişimi avazları ile yani türkü söyler gibi bir avazla ses çıkararak yaparlarmış; bu Alevilerin avazına çok benzermiş.

Turnalar gökyüzünde dönerek, yolculuk ederken birbirleri ile iletişimi avazları ile yani türkü söyler gibi bir avazla ses çıkararak yaparlarmış; bu Alevilerin avazına çok benzermiş.

Gök yüzünde semah döner gibi döne döne uçup, yolculuk eden turnalardan, biri rahatsız olup, yere inerse, hemen bir gurup turnada onunla yere iner, rahatsızlaşan turnayı yalnız bırakmazlarmış.

Yere inen turna, iyileşip, uçmaya başladı mı, gökyüzünde bulduğu hangi turna sürüsünün içine girerse orada kabul edilirlermiş; turnalarda soyculuk, boyculuk, kimsenin kimseyi dışlaması olmazmış. Turnalar bu halleri ile 72 millete bir nazarla bakan Alevilere çok benzerlermiş.

Turnalar sosyal hayat sürdürürlermiş, tek başına yaşayan turna olmazmış.

Turnalar doğaya, çevreye, başka canlılara düşmanlık yapmazlarmış.

Turnalar gökyüzünde Türkü çağırıp, semah döner gibi dönerek eğlenirlermiş.

Turna belgesellerini izleyin, turnaların Alevilere benzeyen daha birçok benzerliklerinin, özelliklerinin, güzelliklerinin olduğunu göreceksiniz.

İşte bütün bunlardan dolayı Aleviler turnaları kendi kendilerine benzetip, türkülerinde deyişlerinde turnaları işlemişler. Alevi deyişlerini, (türkülerini), dinlerken turnaların bu özelliklerini düşünün, gönül dünyanızın zenginleşip, cuşa geldiğini göreceksiniz.

Aşk ile

Rıza Aydın. 21 Eylül 2018. Offenburg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir