Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK, Sözlü Tarih Projesi’nin açılışını 29 Eylül Pazar Günü Köln’de gerçekleştirecek

''29 Eylül Pazar günü Köln Rathaussaal Porz Salonunda Rathaussaal Porz : Friedrich Ebert Ufer 64 70, 51143 Köln Saat 14.00’te Sanal Müze’n in anlatıldığı 50 dakikalık animasyon film Unutulmayan /Evergreen /Unvergessliches izleyiciyle buluşacak.''

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ( AABK) ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ( AABF) ortak imzalı bir basın bildirisi yayınlayarak, Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin tanıtımını ve Sözlü Tarih projesinin açılışını 29 Eylül Pazar günü Almanya’nın Köln kentindeki ”Porz Rathaussaal” Salonu‘nda gerçekleştirecekleri bilgisini kamuoyu ile paylaştılar.

İsanlık düşmları tarafından 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli ateşe verilerek 33 Can, 33 Pir Sultan Abdal sevdalısı katledildi. İnsanlığa karşı işlenmi bir suç olan Sivas Katliamı’nı her boyutuyla uluslararası düzeye taşımak ve gökyüzüne kimselerin yıkamayacağı bir Madımak Katliamı Utanç Müzesi dikmek için, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) tarafından yaptırılan, Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Projesi’nin önemli bir ayağı olan ‘Sözlü Tarih’ Projesi’nin tanıtımı yapılacak.  

AABK ve AABF tarafından yayınlanan basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

‘‘Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesinin tanıtımı ve Sözlü Tarih’in açılışı 29 Eylül 2024
tarihinde Köln Rathaussaal Porz Salonunda gerçekleşecek. Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, Sivas’ta Alevilere yönelik gerçekleştirilmiş pogrom karşısında ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık yaratmayı ve sorumluluk alınmasını sağlamayı amaçlayan bir yüzleşme çağrısı olarak hayat buldu. Bu anlamıyla Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, hakikatlerin toplumsal hafız a da yer edinmesi, dünyaca tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için inşa edildi.

Adaletin tesis edilemediği zamanlarda, hakikati en geniş kesimlere ulaştırmak, adaleti tesis etmese de yeni bir mücadele alanı olarak öne çıkıyor. Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin amacı da tam olarak bu mücadeleyi yükseltmek, hakikati en geniş kesimlere ulaştırmak ve unutturmamaktır.

Dijital Kütüphane, Sanal Müze, Belgesel, Web Belgesel, Sözlü Tarih Görüşmeleri ve Röportajlardan oluşan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi 3 3 canımızın onuruna, gökyüzüne bakan herkesin görebileceği, web ortamında hazırlanmış bir anıttır.

Yapımcılığını Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) üstlendiği projenin Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Edremit, Samsun, Diyarbakır gösterimlerinin yanı sıra İngilizce, Almanca, Fransızca, Felemenkçe gibi pek çok dile çevrilen “Çok Kötü Bir Şey Oldu” Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film adını taşıyan belgesel filmin Almanya genelinde ve Avrupa’da birçok yerde özel gösterimleri de gerçekleştirildi.

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin ana bileşenlerinden biri olan Sözlü Tarih; Ankara, İstanbul, Balıkesir, Tokat, Sivas, Yalova, Varsseveld (Hollanda) ve Köln’de (Almanya) 128 kişiyle yapılan görüşmeler ve röportajlardan oluşuyor

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin ana bileşenlerinden biri olan Sözlü Tarih; Ankara, İstanbul, Balıkesir, Tokat, Sivas, Yalova, Varsseveld (Hollanda) ve Köln’de (Almanya) 128 kişiyle yapılan görüşmeler ve röportajlardan oluşuyor. Katliamda yakınlarını kaybedenler, katliamdan sağ çıkanlar, tanıklar, dönemin bürokratları, milletvekilleri, ilgili bakanlar, Sivas Madımak Katliamı Davası avukatları, PSAKD bileşenleri ve Sivas Madımak Katliamı’nı pek çok açıdan değerlendiren akademisyenlerle yapılan bu kapsamlı görüşmeler, hafıza merkezinin diğer bölümlerine kaynak olmasının yanı sıra toplumsal hafızanın i nşası ve adalet mücadelesi açısından tarihe büyük harflerle bir not düşen Sözlü Tarih 29 Eylül’de herkesle buluşturulacak.

‘‘Tüm canlarımızı davet ediyoruz.‘‘

29 Eylül Pazar günü Köln Rathaussaal Porz Salonunda Rathaussaal Porz : Friedrich Ebert Ufer 64 70, 51143 Köln Saat 14.00’te Sanal Müze’n in anlatıldığı 50 dakikalık animasyon film Unutulmayan /Evergreen Unvergessliches izleyiciyle buluşacak

Saat 15.00’te Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projenin şimdiye kadar hayata geçirilen Dijital Kütüphane, Sanal Müze, Belgesel ve Web Belgesel bölümleri, yönetmen ve koordinatörleri tarafından interaktif bir sunumla basına ve davetlilere aktarılacak.

Saat 16.00’te ise projenin Koordinatörleri tarafından Sözlü Tarih bölümünün interaktif bir sunum ile tanıtılacak ve açılışı yapılacak.

Unutturmamak ve hatırlatmak için birlikte mücadele etmeye tüm canlarımızı davet ediyoruz.‘‘

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir