Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat: Asimilasyonun Yumuşak Karnı: Cenaze Erkanları!

Öncelikle, ailelerin tercihidir ve saygı duymak durumundayız. Ancak bu durum Alevi toplumuna ve inancına ciddi zarar veriyorsa ki, veriyor, bu duruma sessiz kalıyorsak, biz de bu zararın bir parçası oluruz.

Polat Holding’in kurucusu ve Galatasaray Kulübü’nün eski başkanı Adnan Polat’ın babası İbrahim Polat, 93 yaşında hayatını kaybetti.

Alevi bir aileden gelen ve Cem Vakfı gibi kuruluşlara önemli katkıları olan İbrahim Polat’ın cenazesi Cemevi’nden değil, bugün Teşvikiye Camii’sinden kıldırıldı. Polat, Zincirlikuyu mezarlığındaki aile mezarlığında toprağa verildi.  

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ( AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Alevi iş insanı İbrahim Polat’ın son yolculuğuna Cemevi‘nden değil, Camii’den uğurlanmasına ilişkin bir değerlendirme yazısı paylaştı.

 AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat’ın ‘‘Asimilasyonun Yumuşak Karnı: Cenaze Erkanları‘‘ başlığıyla kaleme aldığı yazıyı Alevilerin asimilasyona karşı yürüttükleri mücadele açısından önemli bulduğumuzdan dolayı olduğu gibi yayınlıyoruz.

”Asimilasyonun Yumuşak Karnı: Cenaze Erkanları!

Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.

Doğan Taşdelen, Neşet Ertaş ve son olarak İbrahim Polat.

Biri siyasetçi, biri sanatçı ve biri de iş insanı. Memleketleri farklı ama ortak paydaları “Alevi” olmaları. Maalesef, üçünün de cenazesi camide kaldırıldı.

Öncelikle, ailelerin tercihidir ve saygı duymak durumundayız. Ancak bu durum Alevi toplumuna ve inancına ciddi zarar veriyorsa ki, veriyor, bu duruma sessiz kalıyorsak, biz de bu zararın bir parçası oluruz.

Toplumun gözü önünde olan ve tanınmış Alevi bir siyasetçi, sanatçı veya iş insanının cenazesi camide kaldırılıyorsa, bu asimilasyona hizmet eder.

Özellikle altını çizerek ifade etmek istiyoruz: Hiçbir koşulda inancımız ve değerlerimiz; bireylerin siyasi çıkarlarına, ticari ilişkilerine ve sanatsal menfaatlerine alet edilemez.

Eğer bir Alevi cenazesi Cemevi yerine camiye götürülüyorsa, bu bir tercih meselesidir ve buna saygı duyarız. Ancak, camiye götürülen bir cenaze artık Alevi cenazesi sayılmaz.

Toplumun gözü önünde olan ve tanınmış Alevi bir siyasetçi, sanatçı veya iş insanının cenazesi camide kaldırılıyorsa, bu asimilasyona hizmet eder. Tanınmış şahsiyetler bunu yaparsa, toplumun genelinde de “Biz de cenazemizi camiye götürelim” algısı yaygınlaşır ve sonuçta kaybeden Aleviler olur. Resmi ideoloji bunu Alevilere karşı baskı aracı olarak kullanır ve camiyi Alevilerin de inanç merkezi olarak adres gösterir.

Bu nedenle, özellikle Alevi yöneticileri böyle durumlar karşısında sessiz kalamaz. Böyle bir asimilasyon aracına kayıtsız duramaz, bu oyunun bir parçası olamaz. Ailenin kararına saygı duyuyoruz, ancak bu tutum ve karar Alevi inancının gerçeğiyle ve değerleriyle örtüşmez ve inancımızın değerlerinin inkârıdır. Bu nedenle alınan böyle kararların Alevileri bağlamadığını açıkça ifade etmek zorundayız.

Alevilerin bir ibadethanesi vardır, o da CEMEVİ’dir.

Cemevi’nde:

– Cem erkanı yapılır,

– Görgü görülür,

– Lokma paylaşılır,

– Mahkemesidir,

– Nikah erkanı yapılır,

– Hakka uğurlama erkanı yürütülür.

Cemevi, Alevilerin okulu, eğitim merkezi, sosyalleştiği yani kısacası yaşama dair her şeyidir. İnanan herkesin sadece bir tane ibadethanesi olur.

Özellikle altını çizerek ifade etmek istiyoruz: Hiçbir koşulda inancımız ve değerlerimiz; bireylerin siyasi çıkarlarına, ticari ilişkilerine ve sanatsal menfaatlerine alet edilemez. Bu uğurda takiyye yapılamaz. İnançlarımız ve değerlerimiz her şeyin üstündedir ve her türlü manipülasyondan bağımsız olarak korunmalıdır.

İnsanlar etnik kimliklerini tercih edemezler; bu, doğuştan gelir. Ancak, dinlerini ve inançlarını tercih etme hakları vardır. Eğer bir Alevi cenazesi Cemevi yerine camiye götürülüyorsa, bu bir tercih meselesidir ve buna saygı duyarız. Ancak, camiye götürülen bir cenaze artık Alevi cenazesi sayılmaz.

Bu nedenle, toplumumuzun önde gelen isimlerinin cenazelerinin Cemevinde kaldırılması, Alevi kimliğimizin ve inancımızın korunması açısından büyük önem taşımaktadır.

Biz inancımızdan, ikrarımızdan, yolumuzdan ve değerlerimizden asla taviz vermeden mücadelemize devam edeceğiz.

Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan!”

Pir Sultan Abdal

Aşk ile.

AABK Eeşit Başkanı Hüseyin  Mat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir