Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

12. Britanya Alevi Festivali Sonuç Bildirgesi: Deyişler söylemeye, semah dönmeye, eşit haklar ve eşit yurttaşlık için mücadele etmeye devam ediyoruz!

‘Çerağımız Uyansın Hak Aşkına’ şiarıyla bu yıl 12. gerçekleştirilen Britanya Alevi Festivali’nin finali, Britanya Alevi Federasyonu (BAF) yerleşkesinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. İki gün süren park festivalinin ilk gününde; semahlar dönüldü, köy- yöre dernekleri açtıkları stantlarda geleneksel lezzetleri toplumla buluşturdu, Londra’da yaşayan Türkiye kökenli yazar ve ressamlar da eserlerini tanıtma fırsatı buldu.

‘Çerağımız Uyansın Hak Aşkına’ şiarıyla  gerçekleştirilen 12. Britanya Alevi Festivali kapsamında düzenlenen ‘Türkiye’deki Siyasi Gündem’ başlıklı panele konuşmacı olarak Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ( AABK)  Eş Başkanı Nevin Kamilağaoğlu katıldı.

12.  Britanya Alevi Festivali’ni örgütleyen kurumlar festivalin sona ermesinden sonra sonuç bildirgesi yayınladılar.  Britanya Alevi Federasyonu, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Enfield Alevi Kültür Merkezi Manchester Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Liverpool Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi ,Doncaster Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Bournemouth Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Leicester Alevi-Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi, Nottingham Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Newcastle Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Croydon Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Glasgow Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Northamptonshire Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Edinburgh Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi ve Cemevi, Galler Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Sheffield Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Hull Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Sussex Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi,  York Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi, Britanya Alevi Gençlik Federasyonu, Britanya Alevi Kadınlar Birliği, Qızılbaş Yayinevi ve School of Alevism tarafından yayınlanan sonuç bildirgesine köy ve yöre dernekleri de destek verirdi.

12. Britanya Alevi Festivali Sonuç Bildirgesi’nin tam metni söyle:
”*ÇERAĞIMIZ UYANSIN HAK AŞKINA* şiarıyla deyişler söylemeye, semah dönmeye, eşit haklar ve eşit yurttaşlık için mücadele etmeye devam ediyoruz!
Pir Sultan’a Hûda yardım etmez mi?
Müminler bağında bülbül ötmez mi?
Bunca durduğumuz gayrı yetmez mi?
Kalkalım bakalım nic’olursa olsun.
Britanya Alevi Federasyonu, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Enfield Alevi Kültür Merkezi öncülüğünde yapılan 12. Britanya Alevi Festivali, 29 Mayıs – 16 Haziran 2024 tarihlerinde “Çerağımız Uyansın Hak Aşkına” temasıyla Londra’da gerçekleşti. 19 gün boyunca paneller, söyleşiler, tiyatrolar, çocuk etkinlikleri, hak aşkına muhabbet cemi ve iki gün park alanında süren konserler, kermesler ve sosyal dayanışma etkinlikleriyle dolu festivale binlerce can katıldı, muhabbet etti ve çerağımızı varlığımız, birliğimiz için uyandırdık.
Aşımıza ekmeğimize göz koyan ücretli kölelik sistemine, kadınları çifte sömürüye maruz bırakan ataerkil vahşete, ezilen ulusların eşitliğini engelleyen sömürgeci barbarlığa, kendileri gibi olmadıkları için kendilerine özgü bir inanç, yaşam tarzı, felsefe olan biz Alevileri, azınlık haklarını gasp edip asimile ederek kimliksizleştirmeye çalışan etnik kıyıma, savaşla talan edilen ülkelerinden kaçan mültecileri pazarlık konusu yapan sömürgeci bezirganlara, onları ölüme terk eden ırkçı kayıtsızlığa, açlıktan kırılan yığınlara karşın, silahlanmaya dev kaynaklar akıtan militarizme, doğaya kasteden kapitalist yıkımın felaketine karşı, açlığa mahkum edildiği, hak arayanların, eşitlik ve özgürlük isteyenlerin zindanlara kapatıldığı haksızlıklar, hukuksuzluklar karşısında ‘Rıza Şehri’ vurgusu öne çıkarıldı.
12. Britanya Alevi Festivali’nde;
“Hak aşkına” şiarıyla umut, barış, özgürlük, eşitlik, dostluk, kardeşlik ve dayanışma için çerağlar uyandı. Çerağımız hakikatimizdir, ışıktır. Aydınlık güzel günler için gönüller birlendi.
12. Alevi Festivali;
Bu inanç, bu dik duruş, onurlu mücadeleler; toplumsal belleğe yazılan Pir Sultan Abdal, Seyit Rıza, Hallacı Mansur, Nesimi ve binlercesi yolumuza ışık olsun.
12. Alevi Festivalimiz;
İktidarın kayyum atamalarını ve seçilen bir iradeyi yok sayan zihniyeti kınadı. Çocukların düşlerinden vurulduğu gün, kucağında ekmeği ile vurulan bir genç fidan olan 15’inde Berkin Elvan’ı andı. Anaların yüreğini yakanları unutmayacağız diyerek, tüm baskılara rağmen adalet arayışını sürdüren Cumartesi Anneleri’ni selamladı. 15-16 Haziran İşçi Direnişi’nin yıldönümü vesilesiyle düşlerin, zaferi nakış nakış işlendiği günün yaratıcılarının yolumuzu aydınlattığı mesajını verdi.
12. Alevi Festivalimiz, coğrafyamızda her inkârın bir toplu mezar olduğunu, hakikati, dili, kültürü toprağa gömmek isteyenlere karşı kaybettiklerimize ikrârımız olsun, çerağlarımız hiç sönmeyecek şiarını yükseltmiştir.
12. Alevi Festivalimiz;
Ülkemizde halkından korkanların Aleviliği asimile ve yok etmek için Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurduklarını, inançların tanımlanmaz, tanınır olduğunu, bu sadaka kültüründen vazgeçmeleri gerektiğini, Alevilere biçilen elbiselere ve torba yasalarına sığmayız diyerek, ayrıca gerici eğitim sistemine çocuklarımızı mahkum edemezsiniz mesajını verdi.
Tüm baskı ve yıldırma politikalarına rağmen eşit yurttaşlık taleplerimizden vazgeçmiyoruz. Birlikteliğimizi her yerde örgütlü bir güce dönüştürmek zorundayız!
Ülkemizde ve dünyada yaşanan savaşlara, hak ihlallerine karşı ses çıkarmaya devam edeceğiz. Mazlumun yanında, zalimin karşısında duracağız. Bize reva görülen zulüm tarihini değiştirmek için demokratik bir halk egemenliği ile demokratik bir ülkeye ihtiyacımız var; bunu kuracak güçler halklardır. Birlikteliğimizi her yerde örgütlü bir güce dönüştürmek zorundayız!
Çerağımız uyansın umut, barış, özgürlük, eşitlik, sevgi, dostluk, kardeşlik ve dayanışma aşkına…
Çerağımız uyansın yolumuzun birliği aşkına!’
Köy ve yöre dernekleri ve demokratik kurum ve siyasi partiler, katılan ve dayanışma gösteren cümle canlara, yöneticilerimize, basın emekçilerine çok teşekkür ediyoruz. Emeklerinize, yüreklerinize aşk olsun…”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir