Almanyalı Öğretmenlerden açıklama
⌈Mehmet Tanlı⌉
”Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” İle İlgili Görüşü Beş Dernekli Öğretmenlerin Çatı örgütü BTMB Eşbaşkanları Bilge Yörenç ve Orhan Güner’ in kaleme aldığı konuyla ilgili Bildirilerini medya ve kamuoyuyla paylaştı. Çoğunuzun bildiği üzere “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” yeni müfredat taslağı, Nisan ayında kamuoyunun görüşüne açılmıştı. Bu konuda uzmanlar ve eğitmenlerde görüş belirtmiş, endişelerini açıklamışlardı.
İşte onlardan birisi olan 27. Dönem CHP Ankara Milletvekili, Eğitim Sen Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya’ da geçtiğimiz günlerde „Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli“ İle İlgili olarak şunları söylemişti; ‘’ Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı yeni müfredat, eğitim devrimlerini tümden yok etmeye yönelik hazırlanmış bir müfredattır. Anlaşılan o ki cemaat ve tarikatların görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanmıştır.’’
BTMB’ nin açıklamasında şu görüşler yer alıyor; ” Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan” Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli“ eğitim müfredatının dikkate değer bir değişimden geçtiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu değişikliklerin genç nesillerin eğitimine ve toplumun geleceğine etkisi konusunda bazıendişelerimiz bulunmaktadır. Eğitim, evrensel değerleri baz alarak sadece bilgi aktarımı değil,aynı zamanda bireylerin düşünme yeteneklerini geliştirmelerini, sorgulama becerilerinikazanmalarını ve eleştirel düşünceyi teşvik etmeyi amaçlamalıdır. Yeni müfredatta gözlemlediğimiz kadarıyla, bu temel prensiplere yeterince vurgu yapılmadığı görülmektedir.
Genç nesillerin, çeşitliliği zenginlik olarak gören, bilimsel ve demokratik düşünceye saygı duyan bir eğitim alması gerektiğine inanıyoruz. Eğitim sistemi, öğrencilere sadece belli bir ideolojiyi veya düşünceyi benimsemelerini empoze etmemelidir. Aksine, öğrencilere farklı bakış açılarına açık olmayı, bilgiye erişimde özgür olmayı ve düşüncelerini özgürce ifade etmeyi öğretmelidir. Müfredatı incelediğimizde pedagojiye ve bilime aykırı, „‘dini’ ağırlıklı“ bir müfredat ön plana çıkmaktadır. Bu haliyle „‘laik’ eğitim“ sistemi hedef alınmıştır. Bu müfredatla bilimden uzaklaştırılmış bir nesil yetiştirme hedeflen-mektedir. Böyle bir eğitim sistemini yeni nesillerin geleceği için tehlike olarak görüyoruz.
Birlik olarak otoriter bir eğitim modelinin demokratik değerlerle uyumsuz olduğu görüşünü savunuyoruz. Öğrencilere katılımcılık, özgür düşünme ve eleştirel düşünme gibi önemli becerileri kazandırmak yerine, otoriter bir yapıyla sınırlı kalınmasının özgürlükleri kısıtladığına
dikkat çekmek istiyoruz.
Laiklik ilkesinin zayıflatılmasıyla birlikte, eğitim sisteminin dini kurallarla yönlendirilmesinin din ve devlet ayrılığını negativ etkileyeceği ve toplumda bölünmelere neden olabileceği aşikardır. Bu durum, farklı düşünce ve inançlara sahip bireyleri dışlayıcı bir ortamın oluşmasına yol açacaktır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu hale getirilmesinin, çocukların dini inançlarına saygı göstermeyen ya da farklı düşüncelere izin vermeyen bir eğitim ortamı yaratabileceğini düsünüyoruz. Bu durum, çocukların dini inançlarını özgürce keşfetmelerini engelleyecek ve çeşitliliği kabul etmeyi öğrenmelerini de zorlaştıracaktır.
Sadece değerler eğitimine odaklanmanın, öğrencilerin geniş bir bilgi yelpazesine erişimini kısıtlayabileceğini ve sadece belirli bir ideolojiyi benimsemelerine yol açabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca yaşadıkları ülkede belirsizliklerle dolu gelecek kaygısı taşıyan gençlerimize sunulan değerler eğitimine boğulmuş, çağın gereklerini yeterince dikkate Almayan bir müfredat öğrencilerin öğrenimlerinden kopmalarına zemin hazırlayacaktır. Öğrencilere eleştirel düşünme becerileri kazandırmak ve farklı perspektifleri değerlendirmelerini teşvik etmek yerine, belirli bir bakış açısını dayatmak çağdaş eğitimin ilkeleriyle bağdaşmaz ve bu yüzden sakıncalıdır.
Eğitim sisteminin sadece belirli bir değerler setine odaklanmaması, eğitimde çok kültürlülüğe ve farklılıklara değer verilmesinin, toplumsal uyumu ve barışı güçlendireceğine inanıyoruz. Almanya Türkçe ve Çok Dilli Eğitim Birliği olarak, yeni eğitim müfredatının, gençlerin
entellektüel gelişimine katkı sağlamak adına, evrensel değerlere daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Toplumun çeşitli kesimlerinin görüşlerini dikkate alarak, eğitim sistemini adil, evrensel değerleri ön plana çıkararak demokratik ve bilimsel bir hale getirmek için çalışılmalıdır. BTMB bünyesinde şu Öğretmen dernekleri bulunuyor; NRW-TÖB( NRW Türkiyeli Öğretmenler Birliği), ASTÖB (Aşağı Saksonya Türk Öğretmenler Birliği), TÖDER (Hamburg Türk Öğretmen Derneği) TÖDER (Rheinland-Pfalz/Saarbrücken Türk Öğretmenler Derneği) ve NRW TÖD (NRW Türk Öğretmenler Derneği).
Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler