Cumartesi Anneleri Maksut Tepeli için adalet istedi
Cumartesi Anneleri 984’üncü hafta eyleminde Maksut Tepeli’nin hikayesini kamuoyuyla paylaşarak adalet çağrısında bulundu.
Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve adalet istemek için 984’üncü kez Galatasaray Meydanı’nda yan yana geldi. Ellerinde karanfiller ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu.
2 Şubat 1984’te Küçükbakkalköy’de arkadaşının evine gittikten sonra polislerin açtığı ateşte yaralanan ve gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Maksut Tepeli’nin hikayesini kamuoyuyla paylaşan Yoleri, Tepeli’nin Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) üyesi olduğunu ifade etti.
‘HASTANE YERİNE KARAKOLA GÖTÜRÜLDÜ’
4 Şubat 1980’de Erzincan’da tutuklanan Tepeli’nin 4 ay sonra tahliye olduğunu ve ailesiyle İstanbul’a taşındığını ifade eden Yoleri, “2 Şubat 1984 tarihinde bir arkadaşının Küçükbakkalköy’deki evine giden Maksut, eve yaklaştığında kapının kırık olduğunu fark etti. Oradan uzaklaşmaya çalışırken içeride karakol kuran polisler tarafından açılan ateş sonucu yaralandı” dedi.
Tepeli’nin yoğun kan kaybı yaşadığını ancak hastane yerine Gayrettepe’de bulunan karakola götürüldüğünü ifade eden Yoleri, gözaltında tutulan tanıkların beyanlarına göre Tepeli’nin 5 Şubat 1984’te karakolda gördüğü ağır işkence sonucu koma halinde hastaneye kaldırıldığını ve kendisinden bir daha haber alınamadığını vurguladı.
‘ÜÇ YILIN SONUNDA DEFNEDİLDİĞİ KABUL EDİLDİ’
Yoleri, şöyle devam etti: “Resmi kurumlar tarafından gözaltına alındığı inkâr edilen Maksut’un izini süren ailesi ve avukatları, olaydan 22 yıl sonra onun 6 Şubat 1984 tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde öldüğüne dair belgelere ulaştı. Üç yıllık ısrarlı girişimler sonucunda da resmi makamlar, Maksut Tepeli’nin Helvacıdede Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildiğini kabul etti. Ancak defin yeri bilgisi açıklanmadığı için Maksut Tepeli’nin mezar yeri hala bulunamadı.”
‘DÖRT SORUŞTURMA DA TAKİPSİZLİKLE SONUÇLANDI’
Tüm girişimlere rağmen olay hakkında etkin bir soruşturma yürütülmediğini vurgulayan Yoleri, ailenin şikayetiyle açılan dört soruşturmanın da takipsizlikle sonuçlandığını söyledi. “Maksut Tepeli’nin yaralanması ve işkence ile sorgulanmasında görevli polislerin kimlikleri tespit edildi, ancak haklarında takipsizlik kararı verildi. Ailenin 2015 yılında AYM’ye başvurması üzerine AYM, 2017 yılında başvurunun zaman bakımından kabul edilemez olduğuna karar verdi” diyen Yoleri, Maksut Tepeli ve tüm kayıplar için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.
’34 YIL SONRA SADECE MEZARLIĞIN ADINI ÖĞRENEBİLDİK’
Tepeli’nin eşi Şehriban Tepeli ise, “40 yıldır aramadığımız, sormadığımız, başvurmadığımız yer kalmadı. 34 yıl sonra sadece bizden habersiz gömdükleri mezarlığın adını öğrenebildik. Bize mezar yerini göstermeyenler, bizi bu sonsuz mezarsızlık ızdırabıyla baş başa bıraktılar” dedi. Tepeli, eşi Maksut Tepeli’yi aramaktan ve adalet istemekten vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.
Eylem Galatasaray Meydanı’na karanfillerin bırakılmasıyla son buldu.
Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler