Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

DAD: Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı,” asimilasyon icraatlarına büyük bir hızla başlamış bulunmaktadır!”

 AKP iktidarını kurduğu Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın maaşlı elamnlarının, AKP’lilerle birlikte Alevi köylerinin dolaşarak dedelere maaş teklif etmesine tepki göstereren Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkezi, AKP iktidarın asimilasyon amaçlı bu yönelimine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. “Dayatma bir torba yasa ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan ve biz Alevilerin ‘Cemevlerine kayyım atama ve Alevi diyaneti kurma’ girişimi olarak nitelendirip kabul etmeyeceğini net bir şekilde belirttiği “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı”, asimilasyon icraatlarına büyük bir hızla başlamış bulunmaktadır” ifadelerinin yer aldığı açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

”Özellikle son bir haftadır gelen bilgi, haber ve şahitliklerimize göre Rêya Heq Alevi süreklerinin yaşadıkları birçok şehire, bakanlığı temsilen gelen devlet yetkilileri bir dizi girişimde bulunmuşlardır. Ocakzade Yol evlatları, Alevi köy muhtarları, Cemevi yöneticileri, Alevi kurum temsilcileri ve Alevi toplumunun birçok bileşeni ile sözkonusu bakanlık tarafından yapılan görüşmelerde çok net bir şekilde devşirme sistematiğinin yürütüldüğü anlaşılmaktadır. Maaşa bağlama yolu ile ‘Dede’ ayartma, öte yandan hali hazırda varolan Cemevlerine ‘Dede’ tayin etme, maddi vaatlerle Cemevlerini kontrol altına alma gibi birçok yöntem ve araç denenerek, tamamen Aleviliği eritmeye ve devlet kontrolüne almaya dair bir süreç hızlıca işletilmektedir.
Gerek genel devlet aygıtının, gerekse de onun izdüşümü olan yerel belediye iktidarlarının Aleviler ile kurduğu ilişkiler neticesinde tahakküm ve bağımlılık ilişkisi yaratıldığı ve bu durumun Alevilerin bağrında ciddi tahribatlar oluşturduğu geçmiş yıllardan bilinmekte. Eşit ve Özgür yurttaşlık talebi kabul görmeyen Alevilerin ve buna bağlı olarak Aleviliğin üzerinde, birer genel ve yerel diyanet mantığıyla işleyerek kendi fetvalarını icra ettirmek isteyen bu iktidarcı zihniyetler, Alevilerin örgütlenme ve ibadet alanlarında derin yaralar oluşturmuştur.
Güncelde ise tüm bu yılların asimilasyoncu tecrübesi ve Türk-İslam sentezinden alınan feyz ile daha sistematik ve daha uzun vadeli bir plan devrededir. Kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve İnanç Başkanlığı, Aleviliği devlet tekeline almak istemekte ve toplumumuza “Alevisiz Aleviliği” vaad etmektedir. Karşı olduğumuz Diyanet mantığı içsel hale getirilip inancımızın tepesine oturtulmak istenmektedir.
Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Aleviliğin toplumsal hafızasını ve sosyal örgütlenmesini oluşturan ve binlerce yıldır özerk kalabilmiş olan Ocak sistemini ortadan kaldırmayı, toplumsal hafızayı dumura uğratmayı ve kültürel direniş damarını etkisiz hale getirmeyi hedefleyen bir toplumsal mühendislik projesidir. Alevi süreklerine yönelik geliştirilen bir kültürel soykırım planıdır.
Çok iyi bilinmektedir ki, Yolumuz ikrar ve rızalık üzerine kurulmuş ve kültürel sermayesini her daim kendi Kom(topluluk) bilinci ile üreterek günümüze kadar hakikat ilmi ve deryası halinde ulaştırmıştır. Rêya Heq Alevi toplumsallığımızda ikrar yola verilir; rızalık iyi, doğru ve güzel olana gösterilir. Hakikat bilincimiz de tüm bu temel değerlerin bedenleşmiş halidir.
Binlerce yıldır yola ikrar veren talipler, Pirlerini iktidara muhtaç etmemişlerdir. Pirler de talip topluluğunu kadı divanına göndermemiştir. İnancımızda kemaletin ölçüsü “yolu arsıza, hırsıza, nursuza düşürmemektir.” Tarih boyunca kimden gelirse gelsin ve gerekçesi ne olursa olsun, bize zulmedenlerin “ulufeleri” ile yönetilmeyi kabul etmedik. Devletten maaş alan “resmi dedelik”, Yolumuzun hakikatine terstir. Maaşa tenezzül eden Hak yolunun talibi olarak kalamaz ve cemine gidilmez, lokması yenilmezdir.
Dolayısıyla ‘zalimin talim ettiği yola minnet eylemeden’ bugüne kadar kendini var ederek gelen inanç toplumsallığımızın, hiçbir devletin veya hiçbir tahakkümcü erkin müdahalesine yakın bir mesafede durmadığı ve böylesi bir müdahaleye açık durumda olmadığı bilinmelidir. Nehak sermaye aklının kurnaz tuzaklarına düşmemek, hakeza maddiyatçılığa teslim olmamak ve bu hırs ve ikbal beklentilerini Yolumuzdan uzak tutmak ikrarlı her talibin kaçınılmaz görevi ve aynı zamanda Hakkın emri ve rızasıdır.
AKP hükümeti bu proje ile Alevi toplumunu parçalayarak kendi makbul vatandaşını yaratmayı hedeflemektedir. Modern Hınzır paşalar devşirmek adına kurgulanan bu projelere karşı toplumumuzun ve ocakzade yol evlatlarının net tavır sergileyeceğini umuyoruz. İnancımızı hakaretlerle tarif eden, meydanlarda yuhlatan ve ibadethanelerimize küçük düşürücü yaftamalarda bulunan Akp hükümeti, Alevi inancından kesin kes elini çekmesi gerekmektedir.
Bizler Demokratik Alevi Dernekleri olarak;
1-Devlet Aleviliği tanımlamamalı, Alevilik farklı süreklerden oluşan, her süreğin kendine has özgünlüğü olan bir inaçtır.
2-Başta Hace Bektaş Veli Dergahı olmak üzere, el konulan bütün kutsal mekanlarımız bir an önce toplumumuza iade edilmelidir.
3- Aleviliği devletleştiren, kontrol ve denetime alan ve “Türk – İslam Aleviliği” anlayışı ile yeni tarifler kurgulayan ideolojik çalışmalardan vaz geçilmelidir.
4- Aleviliği, devletin resmi inancı olan “Türk – İslam – Hanefi” anlayışının bir alt kültürü olarak ele alan asimilasyoncu bakış acısını asla kabul etmiyoruz. Bu bakış açısının hem Aleviliği eritmeyi hedeflediğini, hemde binbir sürekle ifade bulan hakikat gerçeğimizi tekleştirme anlamına geldiğini belirtmek isteriz.
5- Alevilik, kendine has dili, kültürü, ritüelleri, hafızası olan bir inanç sistematiğidir. Kendisinden önceki hakikatlere ikrar vermiştir. Bu inanca yönelik her türlü asilasyon siyaseti inancımıza yönelik bir katliam olarak kabul ediyoruz.
6- Devlet, Cumhuriyetin birinci yüzyılında tertiplenen Alevi katliamları ile ilgili amasız, fakatsız yüzleşmelidir.
7 – Ulusal ve uluslararası sözleşmelerde yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin de imzaladığı kazanılmış haklarımız bir an önce yürürlüğe konulmalıdır.
8- Alevi Bektaşi Kültür ve Cem Evi Başkanlığı gibi bir kurumun Alevi süreklerini temsil etmediğini ve kayyım ziyniyeti taşıdığını belirtmek isteriz.
9-Demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılarak, halkın kendi iradesine yönelik geliştirilen yaptırımlara son verilmesi gerekmektedir.
Kısaca sıralayarak özetlediğimiz ve daha da çeşitlendirilebilecek talepler demokrasi kültüründe “Eşit ve özgür yurttaş” olmaktan kaynaklı haklarımızdır. El konulan haklarımızın iade edilmesi demokratik siyasetin olmazsa olmaz kuralıdır.
Bu vesile ile tüm canları da, kültürel soykırım amacıyla Aleviliği bitirmeye yönelik kurulan bu başkanlığa ve onun vaadlerine karşı duyarlı olmaya, tenezzül etmemeye, tavır geliştirmeye ve teşhir etmeye çağırıyoruz.
Zaman sahipsiz, mekan rızasız, mazlum çaresiz degildir!
DEMOKRATİK ALEVİ DERNEKLERİ GENEL MERKEZİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir