Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

HDP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ZENEL ÖZEN: ALEVİLER İKTİDARIN HARAM LOKMSINI YEMEZ! VİDEO

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak Alevilerin Türkiye’de karşı karşıya kaldıkları sorunlar ile Alevi toplumunu hak ve özgürlük taleplerine ilişkin konuşma yaptı.

HİÇ BİR FAİLİ  YARGI KARŞISINA ÇIKARMADINIZ ”

Konuşmasına ”Halkların Demokratik Partisi olarak hem Aleviler olarak diyoruz ki: “Demokratik bir devlette inançlara para ayrılmaz ancak her cemaat her inanç kendi kendini finanse eder. Devlet de bu konuda yardımcı olur”diyerek başlayan Özen, konuşmasına şu ifadeleri kullanarak devam etti:  ” Şimdi nefret suçları daha devam ediyor. Onlarca  Alevi evi işaretlendi, kapısı işaretlendi. Ne dediniz? Dediniz ki: “Kendini bilmez, ayyaş veya bir çocuk yapmıştır.” Hiçbir faili siz yargı karşısına çıkarmadınız.”

” MİLLİ EĞİTİM BAKANINI KINIYORUM ”

Bursa’da bir öğretmenin Alevilere hakaret ettiğin söyleyen Özen, bu öğretmeni görevden almadığı için Milli Eğitim Bakanı’nı kınadığını belirterek, konuşmasına su ifadeleri kullanarak devam etti: sürdürdü:

”Elinizi vicdanınıza koyun. Daha dün okullarda, zorunlu din derslerinde, Bursa’da bir öğretmenin Alevilere ettiği hakareti biliyorsunuz. “Anası babası belli değil.” işte, bir sürü saçma sapan şeyler… Soruyorum size: Eşitsek, sizin inancınıza böyle bir hakaret yapılsa ne derdiniz ya? Buradan Millî Eğitim Bakanını da kınıyorum. Millî Eğitim Bakanı bu öğretmeni görevden almadı, sadece görev yerini değiştirdi, bu öğretmen devam edecek. Bu, yalnız bir örnek değil, bunun onlarca örneği var arkadaşlar. Şimdi, ondan sonra, kalkıyorsunuz, diyorsunuz ki: “Ya, Alevi, Sünni kardeştir.” Neresi kardeş? Biraz samimi olun ya, elinizi vicdanınıza koyun. Şimdi, Alevilere karşı işlenen tüm suçlar hep cezasız kaldı, soruşturulmadı ve bu cezasızlık devam ediyor ve bu meczuplar bundan cesaret alarak, bu iktidardan cesaret alarak bu suçları işliyorlar arkadaşlar; biraz elinizi vicdanınıza koyun” dedi.

” DERGAHLARIMIZ İŞGAL ALTINDA”

Alevilerin dergahlarının işgal altında olduğuna vurgu yapan Özen,  dergahları işgal altında tutanların Alevilerin Cemevlerini inanç merkezi olarak görmediklerini belirterek, şunları ifade etti:

Dergâhlarımız -Kültür ve Turizm Bakanlığı burada- bugün hâlen işgal altında. Alevilerin serçeşmesi Hacı Bektaş Veli dergâhına nasıl el koyarsınız, nasıl el koyarsınız ve Alevilere teslim etmezsiniz? Alevi inancını, cemevlerini yok sayıyorsunuz, inanç merkezi olarak saymıyorsunuz, bir folklorik kültür şeyi gibi algılıyorsunuz.

Bu, Alevilerin onuruna dokunuyor; bu, incitiyor. Kimin böyle bir şeye hakkı var, kimin? Yani bu kürsülerde onun için ben bunları duymak istemiyorum. Eğer samimiyseniz bunları düşünürsünüz, bunları yaptırmazsınız arkadaşlar.

” HANGİ KATLİAMIN HESABINI VERDİNİZ?”

Konuşmasında Cumhuriyet döneminde Alevileri tönelik yapılan toplu katliamlara değine Özen, hiçbir katliamın hesabının verilmediğini ifad ederek, konuşmasına Maraş katliamına ilişkin düşüncelerini dile getirerek devam etti:

”Diğer taraftan, onlarca katliam oldu; hangi katliamın hesabını verdiniz siz, hangi katliamın hesabını verdiniz?

Ki bugün Aleviler konusunda yasa çıkarıyorsunuz; samimiyseniz, ilk önce bu katliamların hesabını verin. Yaklaşıyor, bizim, Alevilerin en yaralı olduğu bir dönem yaklaşıyor. 19-24 Aralıkta Maraş katliamı oldu, oradaki tüm şehitlerimizi ben saygıyla anıyorum.

Biz 24 Aralıkta Maraş’ta olacağız, burada grup ayrımı yapmadan diyorum ki: Elinizi vicdanınıza koyun, vicdanlı olan herkesi oraya davet ediyorum. Bu katilleri lanetleyelim ki bir daha böyle bir olay yaşanmasın. Aynı zamanda, o dönemde başta Gıjgin Dede ve Mehmet Mengücek yoldaşım, (Karamaraş Mahallesi’ni kurtaran yiğit bir yoldaşımızdı) olmak üzere, onları ve tüm şehitleri saygıyla anıyorum. Ve şunu da bilin: Maraş’ta katledilen Alevilerin mezar yeri belli değil arkadaşlar, mezar yeri belli değil. Dün bir mahkeme vardı biliyor musunuz arkadaşlar?

Avukatlar Maraş olayları dosyasını almak istiyor ve Millî Savunma Bakanlığı şu yazıyla cevap veriyor: “Gizlilik kararı var.” Kırk dört yıl önce olan bir olay arkadaşlar… Neden çekiniliyor? Neden korkuluyor? Neden korkuluyor, bu dosya verilmiyor? Bu ne demektir biliyor musunuz? Bu katliamda devletin parmağı var, o suçlarının ortaya çıkmaması için dosyayı bile vermiyorlar.”

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir