Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

15 BİN CAN KÖLN‘DE AABF’NİN 30. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI!

AHA- Dünya’nın en büyük Alevi örgütü olan AABF,  30. Kuruluş yıldönümünü 28 Eylü 2019 Cumartesi günü Köln Arena’da düzenlediği “Yol Bir Sürek Binbir-Barış Senfonisi” etkinliğiyle kutladı.

‘‘ALEVİLER VE DOSTLARI KÖLN’DE BİR OLDULAR, DİRİ OLDULAR, İRİ OLDULAR‘‘

Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen etkinliğe başta Avrupa olmak üzere Türkiye’den ve Alevilerin yaşadığı birçok ülkeden gelen 15 bin kişi katıldı. AABK Onursal Başkanı Turgut Öker’in, AABF eski Genel Başkanları’ndan Alirıza Gülçiçek ile Ali Kılıç’ın, Hacı Bektaş Veli Dergahı Postinişi Veliyettin Hürrem Ulusoy’un, Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat’ın, Alevi Bektaşi Federasyonu ( ABF ) temsilcilerinin ve Yârsân Alevîleri’ni temsilen bir heyetin onur konuğu olarak katıldıkları etkinliğe,  CHP ve HDP Milletvekilleri’nin yanı sıra birçok demokratik kitle örgütünün temsilcisi de katıldı.

“Yol Bir Sürek Binbir-Barış Senfonisi” etkinliğine katılıp destek sunan Cumartesi Anneleri ile Gezi Direnişi’nde hayatlarını kaybeden gençlerin Anneleri kitle tarafından çoşkuyla alkışlandı. Sivas’ta katledilen Nesimi Çimen’in oğlu Mazlum Çimen ile Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatıl’da,  AABF’nin 30. Kuruluş yıldönümünü kutlamak için Köln Arena’da bir araya gelen 15 bin güzel yürekli insanın arasındaydılar.

Necati Şahin’in Genel Sanat Yönetmeni olduğu etkinliğin sunuculuğunu Füsun Demirel ile Mehmet Ali Alabora yaptı. “Yol Bir Sürek Binbir-Barış Senfonisi” etkinliğinin hazırlık çalışmaları yaklaşık olarak bir buçuk yıl önceden başladı. AABF’ye bağlı olan Cemevleri’nde gerçekleştirilen 60 atölye çalışmasına daha çok gençler ve kadınlar katılım sağladı. Etkinlikte 800 korist, danscı ve çeşitli enstrümanları çalana insan yer aldı.

“Yol bir Sürek Binbir-Barış Senfonisi” etkinliği, AABF’nin dünden bugüne nasıl geldiğini anlatan Almanca tanıtım filiminin gösterilmesiyle başladı. Filim gösteriminin sona ermesinin ardından açılış konuşmasını yapmak için Necati Şahin’e ve  Alman siyasetçilere söz verildi.

Köln Belediye Başkanı Elfi Scho-Antwerpes  yaptığı  selamlama konuşmasında etkinliğin Köln’de yapılmasından duyduğu sevinci dile getirdi. NRW Eyaleti Uyum Bakanı Dr. Joachim Stampc yaptığı kısa konuşmada Alevilerin, Almanya’da toplumsal uyuma önemli katkılarda bulunduklarına vurgu yaptı. Federal Almanya Devlet Bakanı Michelle Müntefering diyer konuşmacılarıdan farklı bir şekilde konuşmasına Türkçe ‘‘ Merhaba Canlar‘‘ diyerek başladı. Açılış konuşmalarının ardından katılımcıları, konukları selamak ve konuşmasını yapamak  için AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakır küsüye davet edildi.

Anaların Çerağı uyandırdıkları “Yol Bir Sürek Binbir-Barış Senfonisi” etkinliğinde bir konuşmada AABF Genel Başkan Hüseyin Mat’ta yaptı. Başkanı Mat, konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı. Aleviliğin, Almanya‘da kendine özgün bir inanç olarak kabul edildiğine ve Alman devletini burada yaşayan Alevilere birçok temel hakkını verdiğine değinen Mat, bu hakların esas olarak örgütlü mücadeleyle elde edildiğine özel bir vurgu yaptı.

‘‘ KUTSALLARIMIZDAN KİRLİ ELLERİNİZİ ÇEKİN ‘‘

AABK / AABF Genel Başkanı Hüsyin Mat, Türkiye’yi yönetenlerin Alevileri asimile etme politikasından vazgeçmediklerin, AKP iktidarının  TİKA aracılığyla Balkanlardaki  Alevi Dergahları’nı işgal ettiğini, Harabati Baba Dergahı’ndaki selefi işgalcıların bunun açık seçık kanıtı olduğunu dile getirdi. Başkan Mat, siyasal iktidara“ Kutsallarımızdan kirli ellerinizi çekin‘‘ çağrısında bulunduğu konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

‘‘  30 yıldır verdiğimiz mücadele sonucunda Avrupa’da haklarımız elde ettik. Ama halen ülkemizde Aleviler yok sayılıyor. İnkar ve asimile edilmeye davam ediliyor. Oysa Aleviler yurttaşlık görevlerini eksiksiz yerine getiriyorlar. Alevilerin eşit yurttaşlık ve eşit haklar elde etmesi, anlarının ak sütü kadar haktır. Çünkü bu aynı zamanda demokrasi ve laiklik ilkelerine, insan haklarına dayalı meşru bir hukuk devleti olmanın olmazsa olmaz koşuludur‘‘ dedi

 ‘‘ AABF‘NİN 30. YIL BARIŞ VE DOSTLUK ÖDÜLÜ ARİF SAĞ’A VERİLDİ ‘‘

Avrupa’daki Alevilerin örgütlü birlik çatısı olan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’na bağlı Fransa, İsviçre, Norveç, İsveç, Danimarka, Hollanda, Belçika, Britanya, Kıbrıs ve İtalya Alevi Birlikleri Federasyonları’ndan yönetici ve üyelerin de katıldıkları, AABF’nin 30. Kuruluş yılın kutlama etkinliğinde barış ve dostluk ödülü Alevi değer yargılarına sıkı sıkıya bağlı olan halk müziği sanatçısı Arif Sağ’a verildi. AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat tarafında Arif Sağ’a taktim edildi. Katılımcılar, ‘ AABF’nin 30. Yıl Barış ve Dostluk Ödülü’nü Arif Sağ’a vermesini coşkuluyla alkışladılar.

AABF’nin 30. Kuruluş yıldönümünü kutlama etkinliğine şu sanatçılar katıldı: Arif Sağ, Erkan Oğur, Erdal Erzincan, İsmail Hakkı Demircioğlu, Tolga Sağ, Mazlum Çimen, Feryal Öney, Ferhat Tunç, Cengiz Özkan, Ender Balkır, Sema Moritz, Mikail Aslan ve Niyazi Koyuncu. Etkinlikte bu sanatçıların yanı sıra farklı ülkelerden gelen sanatçılar ve dans guruplarıda sahne aldı. İçinde Almanların da yer aldığı yüzlerce kişiden oluşan orkestraya, çoğunluğu Cemevlerinde gelen 400 kişilik bir koro eşlik etti.

Etkinlik Alevi kurum yöneticilerinin, etkinliğe emeği gecenlerin ve konukların bir kısımını koro ile birlikte Pir Sultan Abdal’ın ‘‘ Gelin canlar bir olalım‘‘ deyişini sahnede birlikte söylemleriyle sona erdi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir