Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

SEYYİD ALİ SULTAN SEÇEK YAYLASI ETKİNLİKLERİ, AĞA’NIN MEYDANA ÇIKIŞI, GÜREŞLER

 

Ayhan Aydin

 

Yunanistan’da geleneksel olarak yüzyıllardır yapıla gelen Seyyid Ali Sultan (Kızıldeli) Ocağı (Dergahı) çevresindeki Seçek Yayla Etkinlikleri. Batı Trakya’daki Alevi Bektaşi toplumunun temsil kurumu olan, Kızıldeli Seyyid Ali Sultan Dergahı – Seyyid Ali Sultan Koruma Heyeti tarafından organize edilen Seçek Yağlı Güreşleri Etkinlikleri, Seyyid Ali Sultan Dergahı’nın kalbindeki Ruşenler Köyü’nde ve Seçek Yaylası’nda yapıldı. 2-4 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılan etkinlikte ilk gün yüzlerce insanın katılımıyla Ruşenler köy meydanında Alevi-Bektaşi nefesleri seslendirildi. Halk oyunlarla coştu, mutluluk halesi her tarafa yayıldı. Bu güzel etkinlikte yoluna, erkanına, geleneklerine sahip çıktığını bir kez daha gösteren Batı Trakya Alevi Bektaşi Toplumu’nu, Türkiye’den ve Batı Avrupa’dan, Bulgaristan’dan gelen konuklar yalnız bırakmadılar. Yeni seçilen belediye başkanının eşiyle birlikte etkinliğe katılması da ayrıca bir başka mutluluk kaynağıydı.

 

İKİNCİ GÜN ETKİNLİKLERİ, AĞA’NIN YAYLAYA ÇIKIŞI… İkinci gün, 3 Ağustos cumartesi günü Seçek Yayla Etkinliği’nin temel sembol kişisi “Ağa” ön planda. Geleneğe göre, Alevi kimlikli, görgü-sorgu kurallarına uyan, geleneksel Aleviliğinin olmazsa olmazlarından “müsahipli” halk tarafından sevilen – sayılan, hatırı sayılır Alevi Bektaşi Yolu’na bağlı kişi Ağa seçilebilir. Bu seçimi halkın bir nevi temsil makamı olan ve halen işlevselliği bulunan “On İkiler Meclisi” yapar ve o seninin Ağasını seçer, bunu ilan eder. Ağa seçilecek kişiyi çevresi, köylüler tavsiye ederler. Ağa evi, Seçek Yayla Etkinliği’nin organize edildiği merkezi ev konumundadır.

Ağa On İkiler Heyeti’yle, Seyyid Ali Sultan Koruma Heyeti yetkilileriyle ve tüm köylülerle bu işi yüklenir. Çünkü eskiden bir hatta iki hafta süren etkinlikler zamanla üç güne inse de, bu kolay bir iş değildir. Yüzlerce, belki binlerce kişiyi ilgilendiren bir meseledir. İlk gün halka açık bir yemek verilmesi gelenektendir. Güreşlerin organizasyonu, konuklar da başlı başına bir iş yüküdür. İşte bunların tümü işbirliği içinde karşılanır. Bu etkinliğin en önemli başlangıcı; Ağa’nın kendi evinden alınıp, Seçek Yağlı Güreşleri’nin yapılacağı Seçek Yaylası Meydanı’na götürülmesidir. İlk önce Ağa’nın evinde, belli insanların katıldıkları ve yörenin en yetkili baş dedesinin okuduğu Alevi gülbenginin (duasının) eda edilmesinden sonra, Ağa’nın evinin balkonuna geçilir.

Burada baş dede, yetkili birisi hem günün önemini belirten kısa bir konuşma yapar aynı zamanda birlik ve beraberlik için de yine bir dua edilir. Erenler aşkına, birlik beraberlik aşıkına yapılan bu duadan sonra Ağa evinden alınır. Evinin kapısında ata bindirilir. Daha sonra yaklaşık beş yüz metre halkı selamlayarak ve halkla birlikte köy meydanından yürür. Seçek Yaylası şu andaki Ağa’nın evinin bulunduğu Ruşenler Köyü’ne yaklaşık 15 km. olduğu için insanlar araçlarıyla Seçek Yaylası’nın olduğu alana hareket ederler. Bu alana çok yakın bir yerde, yine Ağa atına bindirilir. Ağa yine bir kalabalık kitleyle halkı selamlayarak Seçek Yaylası Güreş Meydanı’nda tur atar. Sonra attan inen Ağa yerine oturur. Orada bulunan misafirler Ağa’yı tebrik ederler.

Buradaki en önemli husus bu olayın her ne kadar bir güreş müsabakası olsa da, Alevi inanç kimliğinin belirgin olarak ön planda olmasıdır. Seyyid Ali Sultan’ın bir vasiyeti olarak yapılan güreşler ata sporu, bir geleneksel birlik etkinliği olarak yorumlanır. Ama Ağa ve ona duasını veren, hiçbir zaman yanından ayrılmayan yörenin inanç önderi dede, bu etkinliğin Seyyid Ali Sultan – Kızıldeli- Tekkesi çevresinde olduğunu net bir şekilde göstermektedir. Bu bu organizasyonun olmazsa olmazıdır. Daha sonra ise, yine gelecek sene için seçilen Ağa bir koç kurbanı seçilen mevcut Ağa’ya teslim etmek için kalabalık bir heyetle meydana gelir, halkı selamlar. Sonrasında Ağa’nın önünde onu selamlayarak, o da yerini alıp oturur… Sonrasında ise, tarihi öneme sahip Seçek Yağlı Güreşleri başlar.

Bu senenin Ağası Ruşenler Köyü’nden Ali Kehaya’yı bizler de kutluyoruz. Aldığı – yürüttüğü hizmetler Hakk katında kabul olsun, diyoruz. Bu sene bir sonraki gün devam eden ve nihayetlenen şekliyle, neredeyse bir rekor katılım oldu. Altmışa yakın güreşçi sportmence güreştiler. Akşam ise yoğun yağmura rağmen etkinlik devam etti. Erdal Erzincan, Hasan Öztürk, Mehmet Karabudak sahne alarak, halkı coşturup çok güzel anlar yaşattılar. (Ben ise Tekke’de Yol Tv. ve Can Tv. adına yapılan söyleşilere katıldım. Çok yoğun yağmur nedeniyle, belimi de ağrıttığım için, çok virajlı olan Yayla’ya tekrar çıkamadım. O bölüm fotoğrafları eksik kaldı.) Olayı betimleyen yüzlerce fotoğrafımız, daha öncekiler gibi, kişisel facebook sayfamızda, ilgili albümler bölümündedir. Bu geleneği yaşatanların tümünün yolları aydınlıklar içinde olsun… Ayhan Aydın www.ayhanaydin.info 3 Ağustos 2019, Cumartesi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir