Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alevi kurumları: Biz Alevi kurumları ve cemevleri olarak muhtarımızın yanındayız!

Alevi Bektaşi Federasyonu( ABF), Alevi Kültür Dernekleri ( ADK), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği(PSAKD) ve Türkiye Alevi Federasyonu ( ADFE)  ile Damal Dernekler Federasyonu ortak yazılı açıklamam yaparak, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Alevi köylerinin muhtarlarına baskı yaparak, cemevi tapularını istemesine sert tepki gösterdiler.

Vaatlerle biat etmeye çalıştırılan toplumumuzu şimdi baskılarla biat ettirmeye çalışıyorlar.

Damal’a bağlı olan Burmadere köyü muhtarı Şahismail Göyük’ün Cemevi Başkanlığı’nın isteklerine karşı geldiği için gözaltına alınmasını tepkiyle karşılyan Alevi çatı kurumlarının yaptıkları ortak yazılı açıklamada, şu ifadeler yer alıyor:  

Vaatlerle biat etmeye çalıştırılan toplumumuzu şimdi baskılarla biat ettirmeye çalışıyorlar.

Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, köy muhtarlarına baskı yaparak cemevi tapularını istemekte ve başkanlığa bağlanmasını talep etmektedir. Ardahan ili Damal ilçesi Burmadere (Sors) köyü muhtarı Şahismail Göyük, cemevlerimize yönelik uygulanan asimilasyona ve bu baskılara karşı çıktığı için çeşitli algı ve bahanelerle gözaltına alınmış, savcılıkta denetimli serbest bırakılmıştır. Kendisi, halkımızın iradesi ve oylarıyla seçilmiş muhtarımızdır ve yalnız değildir. Biz Alevi kurumları ve cemevleri olarak muhtarımızın yanındayız.

Alevilerin ibadeti cemdir, ibadet yeri cemevleridir.

Asimilasyon ve inkâr politikalarıyla kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bizi temsil etmiyor; bunu asla kabul etmeyeceğiz. Alevilerin inancını folklorik bir yapı içinde göstermek hiç kimsenin haddi de hakkı da değildir. Bu yaklaşım, Alevi inancını yok saymaktır. Kadimden bugüne kadar yol önderlerimiz, pirlerimiz, analarımız ve âşıklarımız asla yollarından ve inançlarından dönmemiş, biat etmemiş, diz çökmemiş ve el açmamıştır. Onlarca kıyım, katliam ve sürgüne rağmen pir, talip, mürşit, rehber ilişkileri rızalık şehri esasına göre yürütülmüştür. Devlet ve hiçbir kamu görevlisi inançları tarif edemez.

”Asimilasyona ve inkâra asla teslim olmayacağız, izin vermeyeceğiz.

Biz Alevi yurttaşlar olarak, demokratik, laik, çağdaş, temel hak ve özgürlüklerin, hukukun ve adaletin paylaşımının tüm halklara eşit uygulandığı bir Türkiye Cumhuriyeti’nde anayasa önünde eşit olarak kardeşçe yaşamak istiyoruz. İnancımızdan ve cemevlerimizden kirli elinizi çekin! Haksızlığa, ihbarcılığa, tekciliğe, asimilasyona ve inkâra asla teslim olmayacağız, izin vermeyeceğiz.

Biz Aleviler, inadına tüm halklarla, inançlarla, kültürlerle ve dillerle kardeşçe bir arada, laik ve demokratik bir cumhuriyette eşit olarak yaşamak istiyoruz. Bugüne kadar Aleviler olarak inadına barışı, inadına kardeşliği, inadına ortak yaşamı, temel hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü ve tam bağımsız Türkiye’yi savunduk, savunmaya da devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir