Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alevilerde Bağımsız Çizgi, Değişim ve Yenilenme

''Hüseyin Mat’ın listesinden 9 kişiyi yönetim kuruluna seçmiştir.''

-Turgay Çelik –

19-20 Ekim tarihlerinde Almanya’nın Neuss kentinde, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) seçimli genel kurulu yapıldı. Bu kongreye yönelik herhangi bir değerlendirme yapmadığım için bazı dostlar, “Neden bir şeyler yazmadın?” diye sorular yönelttiler. Bende genel kurula yönelik bir kaç satırda olsa bir değerlendirme yapama gereği duydum.

Bu genel kurulda asıl değişim ve yenilenmeyi tabandan gelen dip dalga göstermiştir.

486 delegenin katılımıyla oldukça yüksek sayıyla genel kurul gerçekleştirildi. Buda gösteriyorki Almanya Alevi örgütlenmesi hâlâ bir çekim merkezi ve ilgi odağıdır.

Ayrıca; Türkiye federasyon başkanları ve temsilcileri genel kurula katılarak dayanışmalarını göstermeleri Alevilerin birlikteliğini ve güçbirliğini yansıtmaları açısında oldukça önemliydi.

İki gün süren genel kurulda Almanya Alevi Birlikleri Federesyonu (AABF) güçlenerek çıkmıştır. Seçime iki liste ve bağımsız adaylar katılmıştır. Listelerden biri mevcut genel başkan Hüseyin Mat başkanlığındaki 13 kişilik liste diğeri ise Avukat Seydi Koparan’ın listesidir.

Hüseyin Mat’ın listesi, ağırlıklı olarak tabanda ve kurumlarda çalışmalar yürüten genç kadrolardı. Seydi Koparan’ın listesi ise kadın adayların öne çıktığı, yöneticiler ve birkaç genç kadronun yer aldığı bir liste ile yarışa girmiştir.

“Yenilik ve değişim” diyen Seydi Koparan’ın listesi, 13 kişilik genel yönetim kuruluna yalnızca 4 kişi sokabilmiştir.

Seydi Koparan Neden seçimi kazanamadı?

Çünkü yenilik ve değişime yönelik bir açılım, bir gelecek perspektifi sunamadı. Bu durum, aday tercihlerinde kendini göstermiştir. Yenilik ve değişim, bir kişiyi değiştirmekle olmuyor; düşünsel bir dönüşüm gerektiriyor. İleriye yönelik, gerek inanç boyutuyla gerek örgütsel boyutuyla, bir vizyon sunamadı yada söylemek istediğini söyleyemedi

Oysa ki inanç topluluklarında değişim sonuçları ve yansımaları vardır bunlaradan bazılarını sıralarsak;

Yeni İnanç Yorumları: Değişimler, dini metinlerin ve öğretilerin yeni yorumlarını doğurabilir.Gelenekten günümüze bağlantı kurarak modern veya kapsayıcı yorumlarla bir sentez oluşturulabilirdi.

Toplum Yapılarında Farklılaşma: Bazı topluluklar değişimlere karşı direnirken, bazıları bu değişimleri benimseyebilir. Bu da topluluklar arasında ayrışmalara veya yeni grupların doğmasına neden olabilir.

Dini Ritüellerde Değişiklik: Geleneksel ibadet biçimlerinde veya dini törenlerde yenilikler görülebilir. Örneğin, Alevilerde dilde cenaze erkenlarında ve gülbenklerinde gözle görülür değişiklikler kendini göstermiştir

İnanç topluluklarındaki değişim, bazen büyük çatışmalarla bazen de uzlaşmalarla sonuçlanır. Ancak bu süreç, inancın dinamik yapısını ve toplumların sürekli bir dönüşüm içinde olduğunu gösterir.

Seydi Koparan, gelecek perspektifi sunması gerekirken bunu yapamadı.

Denetleme kurulu başkanı oldğu için daha çok ekonomik anlamda gördüğü eksikler üzerinde zaman harcadı. Oysaki başkanlığa aday olma gerekçesi değişim ve yenilenme idi; gelecek perspektifini ve örgütsel yapının eksikliklerini anlatabilirdi ama bunu yapamadı.

Hüseyin Mat, oluşturduğu ekiple doğru bir tutum sergilemişti.

Hedefi bağımsız çizgi, kendine özgü inanç ve istikrar söylemi ile yenilenme ve değişimin önünü açmıştı. Değişim ve yenilenme bazen metinlerde kendini göstermeyebilir; pratik yansımaları olur. Dolayısıyla, ekibinin %90’ı genç isimlerden oluşmakta ve bu gençler, örgütün gençlik yapılarında ve kurumlarında mücadele yürütmüş, eğitimli Alevi inancı ve kültürü noktasında kendilerini geliştirmiş kadrolardı. Bu doğru okumanın yansıması da genel kurula katılan delegeler tarafından görülmüş; Hüseyin Mat’ın listesinden 9 kişiyi yönetim kuruluna seçmiştir

Bu genel kurulda asıl değişim ve yenilenmeyi tabandan gelen dip dalga göstermiştir. 9 eğitimli, donanımlı genç kadroyu, en üst sıralara taşımıştır. Bu da bir mesajdır. Önümüzdeki süreçte Alevi inancı ve toplumsal yapısında değişim ve yenilenme kendini daha belirgin olarak gösterecektir.

Bu değişim ve yenilenme ademi merkezlimi yada islamın dogmatik rütüellerine doğrumu evrilecek bunuda zaman gösterecektir

Aşk İle

25.10.2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir