Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Kızılay IŞİD’liye maaş bağlamış

IŞİD’in Kasım 2023’te İstanbul’daki sinagog, kilise, alışveriş ve eğlence merkezlerine saldırı düzenleyeceğine dair istihbarat alınması sonrası yakalanan “Ebu Leys” kod adlı Mohammed Khlaf İbrahim’in, Kızılay’dan engelli maaşı aldığı ortaya çıktı.

Gazeteci Timur Soykan’ın BirGün gazetesinde yayımlanan yazısına göre, Fransa’dan gelen istihbaratların doğrulaması üzerine DAİŞ’in bu tarihte, Neve Şalom Sinagogu, Ahrida Sinagogu, Or-Ahayim Balat Musevi Hastanesi, Vlaherna Meryem Ana Kilisesi başta olmak üzere İstanbul’daki Yahudi ve Hıristiyan ibadethanelerine saldırı planladığı belirlendi. Bu nedenle söz konusu sinagog ve kiliseler çevresinde tedbir alındı.

Keşif yaptılar 

28 Kasım 2023 günü İstanbul Fatih’teki Or-Ahayim Balat Musevi Hastanesi ile Ahrida Sinagogu çevresinde keşif yapan ve fotoğraflar çeken iki DAİŞ mensubu tespit edildi. Polis, incelemeler sonucu DAİŞ’lilerin kimliklerini belirledi. Mıjbel Al-Shuwaikhi, oturum izni ile Sakarya’da yaşıyordu. Keşif yaptıktan sonra otobüsle İstanbul’dan Sakarya’ya döndü Keşifte yer alan Mohammed Khlaf İbrahim isimli DAİŞ mensubu ise İstanbul’a Balıkesir’den gelmişti.

İstihbarat bilgilerine göre; ‘Ebu Leys’ kod adlı Mohammed Khlaf İbrahim, 2014 yılında DAİŞ’e katıldı. DAİŞ saflarında savaşırken mayın patlaması sonucu kulağından ve gözünden yaralandı. 2018 yılında kaçak yollardan Türkiye’ye girdi. Bir süre Van’da yaşadı.

‘Engelli maaşı var’ 

Sinagog çevresinde yanındaki DAİŞ’li ile keşif yaptığı belirlendikten sonra Balıkesir’de gözaltına alınan ‘Ebu Leys’in ifadesinde ise Türkiye’de engelli maaşı olduğu ortaya çıktı:

“Yüzde 70 görme engelliyim. Yakınımda mayın patlayınca gözlerim bu şekilde yüzde 70 engelli hale geldi. Türkiye’ye geldikten sonra Ankara’da kimlik başvurusunda bulundum. Ayrıca sağlık problemlerim nedeniyle gerekli başvurularda bulundum. Halen Kızılay’dan engelli maaşı almaktayım. Ankara’dan yaptığım başvuru neticesinde beni Balıkesir iline devlet yerleştirdi. O tarihten beri Balıkesir’de ikamet ederim.”

‘Saldırı hazırlığında yakalandı’ 

Soykan yazısında şu ifadeleri kullandı:

“IŞİD saflarında savaşırken engelli hale gelen kişiye Türkiye’de Kızılay engelli maaşı bağlamış, devlet kalacak şehir göstermişti. Ve bu DAİŞ’li, İstanbul’da sinagoga düzenlenecek saldırının hazırlıkları sırasında yakalanmıştı. Cep telefonunda keşif sırasında çekilmiş sokak ve bina görselleri ile tabanca görseli bulundu. Ayrıca havale (yasa dışı para transferi) belgeleri, başkalarına ait pasaport görselleri telefonundaydı.”

‘Bağdadi’nin kuzeninin oturum izni var’ 

İlgili iddianamede, DAİŞ’in kurucu lideri Ebubekir Bağdadi’nin amcasının oğlunun Türkiye’de oturum izni aldığı da belirtildi. Barzan Hasan İbrahim Albo-Badri isimli bu kişinin yabancı kimlik numarası iddianameye yazıldı. Bu kişinin Türkiye geçtikten sonra örgüt içerisindeki konumunu kullanarak faaliyetlerine devam ettiği ve sahte isme düzenlenmiş ikinci bir kimlik kullandığı anlatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir