Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Öcalan Umut Hakkı ve Kürtlerle Barış

-Turgay Çelik-

Eller havada, iktidar da muhalefet de “hodri meydan” diyor. Ellerini yükselttikçe yükseltiyorlar. Neyine güveneceksin ki? Onları bu şekilde konuşturan ne? Birdenbire “hodri meydan” dedirten nedir? Gerçekten eşit yurttaşlık, eşit haklar, özgürlükler ve barış mı? Gerçekten Türkiye’nin Türklerin ve Kürtlerin ortak ülkesi olduğunumu söylemek istiyorlar? kanıtlamaları için gerekli çalışmalar yapmaları gerekiyormiyormu?

Her şeyden önce, baskıcı rejimden kurtulup demokratik bir cumhuriyete geçmek şart. Hukukta, yargıda, eğitimde, anayasada, ifade özgürlüğünde ve demokratik kitle örgütlenmelerinin önünü açarak, gösteri ve toplantı haklarının önündeki engelleri kaldıraracaklarmı?

Ayrıca, uluslararası evrensel kararları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını derhal uygulazacaklarmı?

Kısacası, eşit haklar ve eşit yurttaşlık temelinde demokratik bir Cumhuriyet inşa edilirse, Türk ve Kürt halklarının tam bağımsız olarak birlikte yaşayabileceği bir ülke oluşturulabilir.

Aksi halde, konjonktüre göre yükselen eller, barış için uzatılan eller bir bakmışsınız demir yumruğa dönüşüp halkların tepesine bir balyoz gibi inebilir.

Türkiye tarihinde bu tür örnekler oldukça fazladır. Yapılması gereken demokratik girişim çalışmalar olmalı. Yoksa Bahçeli’nin çıkışı ya da Özgür Özel’in çıtayı yükseltmesi, mevcut durumu değiştirmez; olsa olsa Kürtleri terbiye etmeye yönelik olur.

Dünya alem biliyor’ki Ortadoğu’da oluşan savaş koşulları Türkiye’yi Kürtlerle bir barış sürecine zorunlu olarak sokmuştur. Buradan bir barış çıkar mı? Elbette çıkar. Ancak barış sürecine giden yolların taşlarını dikkatle döşemek gerekir.

Yapılması gereken, önce demokratik bir Cumhuriyet inşa etmektir. Ancak bu şekilde Türk ve Kürt halkları Türkiye’nin gerçek sahibi olabilir ve barış içinde güçlü bir Türkiye yaratabilir. Aksi takdirde, sadece Kürtlerin direncini ve gücünü kırmaya yönelik taktiksel bir çağrı olur. Rejimin ve Bahçeli’nin “Öcalan gelsin Meclis’te konuşsun” çağrısı bundan ibarettir.

Türkiye’nin bulunduğu ortamda aktörler eşit değildir. Kürt sorununun çözümü için eşit koşullar ve ortam yaratıldıktan sonra çözüm süreci başlatılmalıdır

Turgay Çelik

23.10.2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir