Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alevi hareketinin kitlesel gücünü Alevi emekçileri yani “en alttakiler” oluşturmaktadır!

-Hasan Subaşı

Alevilik, emeği en yüce değer olarak gören bir rızalık yolu ve inancıdırdır. Alevi inançında ve felsefesinde, insanın insanı sömürmesinin yeri yoktur. Alevilik bunu en büyük zalimlik ve düşkünlük olarak görür. Aleviliğin emeği ve insanı kutsayan bu anlayışından dolayı, aleviler tarih sahnesine çıktıkları günden beri, sömürücü zalimlerin kurdukları cehennem düzenlerinin hep karşısında olmuşlardır. Yarin yanağından gayri, her şeyin ortak olduğu toplumsal rızalık düzeni kurabilmek için mücadele etmişlerdir. Bu mücadelenin temel dayanağı ve kitlesel gücü yoksul köylü kitleleridir!

Anadolu halk ayaklamalarına bakıldığında, bu söylediklerimizin hakikat olduğu çok rahatça görülebilir. Bu ayaklanmaların büyük bir çoğunluğuna Alevi Pirleri önderlik yapmıştır. Kitlesel gücünü yoksul köylülerin oluştuturduğu ayaklanmaların ortak ve tek bir amacı vardı. Özel mülkiyetin olmadığı, dolayısıyla kimsenin kimseyi ezip sömürmediği bir toplumsal rızalık düzeni kurmaktı. Yolumuzun önderlerinin ordular kurup zalimlerin üstüne yürümelerinin en temel nedenlerinden biriside buydu…

Pir talip örgütlenmesi zemininde kendisini var eden tarihsel Alevi hareketinin kitlesel gücünü yola ikrar vermiş yoksuk köylü kitleleri oluşturmaktaydı. Dün olduğu gibi bugünde Türkiye ve Avrupa’daki Alevi hareketinin kitlesel güçünü yine Alevi emekçileri oluşturmaktadır. Alevi Kültür Merkezlerimizi ve Cemevlerimizi ayakta tutan temel kitlesel güçün Alevi emekçileri olduğunu kim inkar edebilir. Alevi hareketinin alanlarda yürüttüğü mücadelede ve kitlesel eylemlerde öne çıkanlarda kadın erkek Alevi emekçileri, gençliğimiz, sanatçılarımız ve aydınlarımızdır!

Alevi hareketi içinde, bu gerçekliği görmeyen yada görüp de görmezden gelerek demokratik Alevi hareketini ” üst tabakanın” boyunduruğu altına sokmaya çalışan kesimlerin var olduğu bir sır değildir! Bu kesimlerin dün olduğu gibi bugün ve yarında toplumsal demokratik Alevi hareketi içerisinde, hareketin rotasını değiştirebilecek düzeyde etkili bir gücü olmaları asal mümkün değildir! Buna rağmen, Alevi hareketi içersinde egemen sömürücü güçlerin temsilcisi olmaya soyunanlara karşı mücadele etmek; kurtuluşmuz toplumsal rızalık düzenindedir diyen her Alevi kadrosu için önemli bir yol görevidir!

Bu görevimizi; ” Bozuk düzende sağlam çark olmaz” diyen yol önderimiz Pir Sultan Abdal’ın duruşu temelimde bir duruş sergileyerek yerine getirelim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir