Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat: ”Devletin Dersim üzerinde oynadığı asimilasyon politikaları bitmiyor!”

''Bu zulüm ve faşizm karşısında susanlar, bu zulmü yapanlar kadar suçludur. ''

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ( AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, AKP iktidarının ve Diyanet İşleri Başkanığı’nın Dersim’e yönelik asimilasyon politiklarına ilişkin bir değerlendirme yazısı yayınladı. Başkan Mat’ın sosyal medya üzerinden yayınladığı ‚‘‘ Devletin Dersim üzerinde oynadığı asimilasyon politikaları bitmiyor‘‘ başlıklı yazısında şu ifadeler yer alıyor:

Ancak bilinmelidir ki, Dersim halkı bu dayatmacı politikaları asla kabul etmez. Onlar, ocaklarına, pirlerine ve kutsal mekanlarına olan ikrarlarını koruyarak yaşamaya devam edeceklerdir.

‘‘Alevi köylerine cami yapıp imam atamak yetmezmiş gibi, şimdi de Dersim’de yeni bir cami temeli atılıyor.

Dersim’de yaşayan halkın neredeyse tamamı Alevi, resmi görevliler (Asker, polis, memur) dışında. Ancak bu demografik yapıya rağmen, şehir sınırları içerisinde 117, Dersim merkezinde ise 5 cami bulunurken, sadece bir tek Cemevi var. O Cemevi de ne yazık ki devletin bir karakolu gibi işlev görüyor. Yani, Dersim şehir merkezinde halka ait bir Cemevi bulunmuyor.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, şimdi de yeni bir cami temeli atıldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Tunceli’de asker ve polislerin katılımıyla tek başına cami temeli attı. Açılışta halktan kimse yoktu; sadece resmi görevliler vardı.

Aleviler defalarca dile getirdi: Bizim ibadethanemiz Cemevi’dir. Ancak devlet, camiyi zorla dayatmaya devam ediyor. Bu, açık bir zulüm ve faşizmdir. Bir halkı, inancına uygun olmayan bir ibadethaneyi benimsemeye zorlamak, devlet imkanlarıyla yapılmaması gereken bir baskıdır.

Ancak bilinmelidir ki, Dersim halkı bu dayatmacı politikaları asla kabul etmez. Onlar, ocaklarına, pirlerine ve kutsal mekanlarına olan ikrarlarını koruyarak yaşamaya devam edeceklerdir.

Bu zulüm ve faşizm karşısında susanlar, bu zulmü yapanlar kadar suçludur. Sessizlik, zulmün sürmesine ortak olmaktır. Haksızlık karşısında sessiz kalmak, adaleti engellemek demektir.

Bozatlı Hızır, Düzgün Baba, Ocaklarımız, Dergahlarımız hepimizin yardımcısı olsun.

Aşk ile.‘‘

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir