Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt “düşkün” ilan edildi

''Bu yolda hizmet eden pirlerin hiçbir siyasi kurumun, partinin ve kişilerin etkisi altında kalmadan davranmaları inancımıza pirlerimize ve taliplerimize karşı olan sorumluluğumuzdandır.”

Dersim Pirler Meclisi’nin aldığı ortak kararla, Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’un düşkün ilan edildi. Alevilik inancını kendi çıkar doğrultusunda kullandığı iddia edilen, Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, Dersim Pirler Meclisi tarafından alınan ortak kararla düşkün ilan edildi.

Pirler Meclisi, yaptığı açıklamada Ali Ekber Yurt’un 4 kez dara çekilmek istendiği, ancak hiç birine katılmadığı ifadelerini kullandı.

Dersim Pirler Meclisi tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

HİÇ BİR SİYASİ PARTİNİN ETKİSİ ALTINDA DEĞİLİZ

“Bizler Tunceli’de yaşayan Alevi-Kızılbaş inancına sahip pirler olarak öncelikle şunu belirtmeliyiz ki Hak Muhammed Ali yolunda inancımızın bizlere verdiği sorumluluğumuzun her zaman bilincinde olduk ve bu bilinçle hizmet etmeye de devam ediyoruz. Merkezinde İnsan-ı Kamil bulunan temelinde adalet, sevgi ve hoşgörü olan inancımız asla adaletsizliği ve kini içerisinde barındırmamıştır. Pirlerimizin bizlere emanet ettiği ikrar ile bağlı olduğumuz bu yola sahip çıkmak tüm Alevi canlarımızın da sorumluluğudur. Bu yolda hizmet eden pirlerin hiçbir siyasi kurumun, partinin ve kişilerin etkisi altında kalmadan davranmaları inancımıza pirlerimize ve taliplerimize karşı olan sorumluluğumuzdandır.”

4 KEZ DARA ÇEKİLMEK İSTENDİ AMA KATILMADI

Bugün gelinen noktada Tunceli Cemevi’nde başkanlık ve dedelik yapan Ali Ekber YURT toplumun geneli tarafından uzun süredir inançsal değerlerimize uygun davranmamasından kaynaklanan şikayetler nedeniyle tarafımızca defalarca uyarılmıştır. Bu uyarılarımızı dikkate almayarak inancımızın aksine davranmaya devam etmiş rızasız olarak da hala Tunceli Cemevi’nde bulunmaktadır. Alevi inancının temel değeri olan edep-erkana uygun olmayan davranışlarından dolayı Pirler meclisi 4 defa dar meydanına özünü dara çekmeye çağırmış fakat hiç birine gelmemiştir. Böylelikle Ali Ekber Yurt inancımızın kurallarını hiçe saymış ve pir huzurundan kaçmıştır.

DARA ÇEKİLENE KADAR DÜŞKÜN İLAN EDİLDİ

Pirler olarak yaptığımız değerlendirmeler ve halkımızla yaptığımız istişareler sonucunda aşağıda imzası bulunan ocak pirlerimizin ortaklaşa aldığı karar sonucunda Ali Ekber Yurt gelip özünü dara çekene kadar düşkün ilan edilmiştir. Tekrardan ifade etmeliyizki amacımız incitmet, kırmak değil tam tersine insanı kemalete ulaştırmaktır. Kendi öz değerlerine uygun davranmaya ve özüne dönüp Hak Muhammed Ali yolunun değerlerine uygun davranmaya özünü dara çekmeye davet ediyoruz. Özünü dara çekene kadar halkımızın ve tüm kurum kuruluşların Ali Ekber Yurt’u hiçbir şekilde muhattap almamaları konusunda bilgilendirir. Pirler Meclisi olarak tüm Alevi kamuoyuna saygılar sunarız.

ALEVİLİKTE DÜŞKÜNLÜK

İnanç ilkelerine aykırı davranışlarda bulunan veya toplumsal ahlaka zarar veren kişilere uygulanan bir tür toplumsal yaptırımdır. Bu yaptırım, bir ceza olmaktan öte, bireyi kendi davranışları üzerine düşünmeye ve toplumsal uyuma dönmeye teşvik etmek amacını taşır

NE OLMUŞTU

28 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşen Tunceli Cemevi olağan genel kurulda gergin anlar yaşanmıştı. Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Yurt ile Ali Önal’ın yarıştığı seçimde, Yurt’un son bir ay içinde 27 üyeyi yönetim kararı olmadan üye yapmasına tepki gösterilmiş, üyelerin tepkisi üzerine tartışma büyümüş ve mevcut Başkan Ali Ekber Yurt genel kurula polis çağırmıştı.

Kapalı oylama yapılması konusunda ısrar eden Ali Önal’ın talebi üzerine yapılan oylamada, Ali Ekber Yurt 50 oy alarak yeniden başkan seçilirken Ali Önal ise 49 oy almıştı.Ali Ekber Yurt, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmesi gibi haberlerle sık sık gündeme gelmiş, son olarak da AKP’den Belediye Başkan aday adayı olmuştu.

Yurt, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve eski AKP Tunceli İl Başkanı Sercan Özaydın’a zülfikar hediye etmişti. Aile Sosyal Politikalar Tunceli İl Müdürü olarak da görev yapan Yurt, kurumundaki personele mobbing uyguladığı iddiasıyla görevden alınmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir