Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Aleviler Hacıbektaş’tan Seslendi:‘‘Dergahlar bizimdir, bizim kalacak! Video

''Pir Sultan'ın boynuna geçirilen urgan şimdi canlarımızın boynuna geçirilmek isteniyor"

61. ulusal, 35. uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri ikinci gününde devam ediyor.  Alevi Yol Önderi Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri demokratik Alevi kurumlarının, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın düzenlediği korsan anma etkinliğini protesto etmek için dergahın önünde yaptıkları oturma eylemi ile başladı. Üç gün sürecek anma etkinlikleri kapsamında dün Alevi ocaklarıyla ve Kadıncık Ana ile ilgili bir panel düzenlendi. Bugün, dergahlarımız bizimdir siyarıyla yürüyüş yapıldı. Akşam dergahta cem yapılacak.

Demokratik Alevi Kurumlar:‘‘ Dergahlarımız Irkçılara, Gericileri Teslim Etmeyeceğiz!

“Biz tüm Alevi örgütleri olarak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Dün silahların gölgesinde cem yapıldı, bugün tüm Alevi kurumları burada. Akşam cemimizi yürüteceğiz.”

15 Ağustos’ta dergahın önünde ala oturma eylemi yapan demokratik Alevi Kurumları’nın başkan ve yöneticileri, 16 Ağostos’ta  anmalara katılmak için Hacıbektaş’a gelen Alevilerle buluştular.

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe: Dergahlarımız Gerci, Irkçı Zihniyete Teslim Etmeyeceğiz!

Alevi Yol Önderi Hacı Bektaşi Veli’yi anmak için Hacıbektaş’a gelen Aleviler ile dergahın önünde buluşan Alevi kurum başkanları söylenen deyiş ve dönülen semahların ardında anma etkinliklerine ve Alevilerin tutumlarına ilişkin kısa açıklama yaptılar. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, yaptığı kısa konuşmada şunları ifade etti: “Bugün bir olmazsak yarın bir araya gelemeyeceğiz. Dergahımızı bu gerici, ırkçı zihniyete teslim etmeyeceğiz. Gün birlik olma günüdür. Kendi canlarımız yakasında bulunan kart ile alınıyor, bu bir zulümdür. Pir Sultan’ın boynuna geçirilen urgan şimdi canlarımızın boynuna geçirilmek isteniyor” dedi.

 ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan:  ”AKP, Halkın Vergisiyel Yapılan Kültür Merkezini Alevilere Kullandırmıyor!

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, konuşmasında Hacı Bektaş Kültür Merkezinin halkın vergileriyle yapıldığını, ancak AKP iktidarının Alevi halkına bu mekanı kapattığına vurgu yaparak, “Onlar bize izin vermeseler de Hacıbektaşın her alanı bizim için kutsaldır. Biz buradayız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Vakfı Ercan Geçmez: ”Aleviler Vardır, Alevilik Haktır!”
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Vakfı Ercan Geçmez, sözlerine dergahların Alevilerin olduğuna vurgu yaparak başladı. Geçmez, Konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Aleviler üzerinde hegemonya oluşturmaya çalışıyorlar. Aleviler vardır, Alevilik haktır.”

Anma, semahlar ve deyişler ile devam ederken, Hacı Bektaş Veli Dergahı ziyaret edildi.

 Abdallar Pir Aşkına Semah Döndü

Hacı Bektaş Veli’yi anmak için çok sayıda kentten Hacıbektaş’a gelen Abdal Aleviler, çocuklarıyla birlikte dergahta semah döndü.

DEM Parti: “Alevi örgütlerinin talebi bizim de talebimizdir”

Alevi örgütlerinin talebi bizim de talebimizdir. Eşit yurttaşlık istiyorlar biz de eşit yurttaşlık istiyoruz. Bu dergahın Alevilere ve Alevi örgütlerine devredilmesi gerekiyor.

Devletin Alevisini yaratma çabasına karşı bir tepki de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) geldi. DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Hacıbektaş’ta açıklama yaptı.

Açıklamada söz alan Komisyon Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Aleviliği asimile etmeye çalıştığını vurguladı, “Alevi örgütlerinin talebi bizim de talebimizdir. Eşit yurttaşlık istiyorlar biz de eşit yurttaşlık istiyoruz. Bu dergahın Alevilere ve Alevi örgütlerine devredilmesi gerekiyor. Alevilik bir makamın başkanlığına sığacak bir inanç değildir. Bu asimilasyona, kırıma karşı biz de Alevilerin yanındayız. İnsanların yakalarına misafir kartı takılması ötekileştirmedir. Hepimiz buranın sahibiyiz. AKP iktidarı, Alevileri soykırıma uğratmaktan vazgeçmeli” dedi.

Açıklamanın ardından heyet, Kadıncık Ana Türbesi’ni ziyaret etti.

Alevi Ocakları’nın Dünü Bugünü Paneli

Bugünkü etkinlikler kapsamında, “Ocakların dünü ve bugünü” başlığı altında, Hacıbektaş Belediyesi’nin konferans salonunda panel düzenlendi.

Araştırmacı yazar Hamza Aksüt, araştırmacı yazar Piri Er ve Prof. Dr. Ali Yaman’ın katıldığı panelde moderatörlük yapan Abbas Tan, Alevi kurumları olarak Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını kabul etmediklerini söyledi. Kültür Merkezinin işgal edildiğine dikkat çeken Tan, “Bu kadar kişi bu kadar küçük bir alanda panel yapmak zorunda kaldık” dedi.

Panelde ilk olarak araştırmacı yazar Hamza Aksüt söz aldı. Dün bilinirse bugünün de bilineceğini söyleyen Aksüt, Alevi ocağına ilişkin şu bilgileri verdi: “Alevi Ocağı seyitlerin toplamından oluşur. Ocak; türbe, ziyaret, tekke değildir. Ocaklar seyit ve taliplerden oluşur. İmam Hüseyin’in soyundan gelenlere seyit denilir. Seyitlerin belli aşiretleri işat etmesiyle ocaklar ortaya çıktı.”

Aksüt, bugün ocakların işlev kaybına uğradığını, ocaklarda kimlik bozulması yaşandığını da söyledi.


Prof. Dr. Ali Yaman ise, Aleviliğin çok büyük bir coğrafi alana yayıldığını, Varto’daki geleneklerle Bergama’dakinin aynı olmadığını söyledi.  Alevi kurumlarının araştırma merkezi kurmasını öneren Yaman, “Benim için ocakları oluşturan 3 unsur vardır. İlki bir soy belirliyor kendine kişi, ikincisi hep bir keramet vardır, üçüncüsü de hizmettir. Soy, keramet ve hizmet, ocakları anlatan bir noktadır. Ocak sisteminin darbe yemesi asıl cumhuriyet dönemindedir. Cumhuriyette kentlere göç, ocak sistemini ciddi anlamda zedeliyor. Dede talip ilişkisi büyük oranda kopuyor. Kurumlar, inanç eğitimi sağlayacakları okullar geliştirmeleri gerekiyor. Ocak sisteminin güncellenmesi zorunlu hale gelmiştir, dedelerini yetiştirecek bir eğitim sistemine ihtiyaç vardır” dedi.
Araştırmacı yazar Piri Er, Alevilerin, ocak ve secere ilişkisini konuşması gerektiğine söyledi.

‘‘Silahların Gölglesinde Cem Yapılmasına Rızalığımız Yok!‘‘

Alevi Vakıfları Federasyonu ( AVF) ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın, Hacıbektaş dergahının avlusunda polis kuşatması altında ve silahların gölgesinde birlikte yaptıklar ceme, demokratik  Alevi kurumları, dedeler, anlar ve orada bulunan Aleviler tepki gösterdi. 

  Alevi Yol Önderi Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinliklerine katılmak için Avruap ve Türkiye‘den Hacı Bektaş‘a gelen Alevi pirleri silahların gölgesinde yapılan ceme rızalık vermediler. AKP iktidarının Alevileri bölmek ve asimile etmek için kurduğu Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı‘nın desteğiyel yapılmak istenen cemin olduğu meydan gidip dara duran 4 Alevi piri, düzenlenmek istenen ceme neden rızalık vermediklerini cemi yürütmek için orada buluna dedelere anlattılar.  

Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri’nin birinci gününün akşamında Alevi Vakıfları Federasyonu ( AVF) tarafından Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nın avlusunda yapılan ceme, rızalık vermeyen pirler ile cemi yürütmek için posta oturan Hüseyin Hürrem Ulusoy arasında tartışma yaşandı. Avrup ve Türkiye’deki demokratik Alevi hareketine bağlı olan inanç kurullarında yol hızmeti yürüten dedeler, silahların gölgesinde ve polis gözetiminde cem yapılamıyacağını, buna rızalıklarını olmadığını Hüseyin Hürrem Ulusoy  anlattılar. Ulusoy, Alevi yol gerçeklerinden hareket ederek cem bağlanmasına rızalık vermeyen pirlere,‘‘ Rızalığı olanlar burada kalsın, rızalığı olmayan çıkabilir” diyerek cevap verdi.

Cemin bağlanmasına rızalık vermeyen AABF Hessen Bölge Temsilciliğ İnanç Kurulu Başkanı ve Şah Ahmet Yesevi Ocağı evlatlarından Ali Ekber Erden, Sarısaltuk Ocağından Cihan Saltuk ve Baba Mansur Ocağı evlatlarından Ali Haydar Kurt polis müdahalesiyle cemden çıkarıldılar.

Aleviler Hacıbektaş‘ta ‘Dergahlarımızı geri istiyoruz’ siyarıyla yürüdü

Alevi Yol Önderi Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinliklerini ikinci gününde, Aleviler demokratik Alevi kurumlarını öncülüğünde Hacıbektaş’ta “Dergahlarımızı geri istiyoruz” talebiyel yürüyüş yaptı.

  ‘‘Dergahlarımızı geri istiyoruz, Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığını tanımıyoruz, Kuşatmayı yaracağız, Devletin Alevisi olmayacağız‘‘ sloganlarının atıldığı yürüyüş, dergahın önünde kitlesel bir mitinge dönüştü.

    Dergahın önünde yapılan basın açıklamasında demokratik Alevi kurumlarının başkanları sırayala söz alarak kısa konuşmlara yaptılar.

   Konuşmasını yapmsı için söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, “Binlerce yıldır diz çökmeyen Alevi inancının sevgili canları, kaç gündür dergahımız işgal altında. Silahlı kuvvetlerin gölgesinde cem tutan hainlere sesleniyorum bu hainliğe son verin yoksa isminiz tarihe Hızır Paşa olarak geçecek. Arkamızda duran Kültür merkezi onların alanı ilan edildi. Unutmayın ki Hızır paşalar Yezidler halkımız için lanetlenmeye mahkumdur. Boynunda kartları taşıyanlar o kartları atın” dedi.

 Cuma başkanın konuşmasını tamamlamasından sonra, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz söz aldı. Yılmaz, konuşmasında şunları ifade etti: “3 gün burada mücadele veriyoruz. Buranın gerçek sahipleri sizlersiniz. Bugün bizi parayla terbiye etmeye çalışıyorlar. Siz bu başkanlığın başındaki kişinin faaliyetlerini biliyor musunuz? Alevi Ansiklopedisini Sünni akademisyenlere yazdırıyorlar. Alevisiz Alevi yaratmaya çalışıyorlar. Ziyaretçi kartlarınızı çıkartın. Biz Aleviyiz bizim kanımızda direnmek var itaat etmek yok” dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, yaptığı konuşmada özellikle Alevilerin birliğine vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:  “Bugün hep birlikte Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi bir olduk, iri olduk, diri olduk. Biz 72 millete aynı nazardan bakan bir milletiz.”

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Arslan, yaptığı konuşmada ülkenin ve Alevilerin gerici, ırkçı bir kuşatma altında olduklarını belirterek;  Alevilerin, tüm ezilenlerin, kadınların, emekcilerin gericiliğe, ırkçılığa geçit vermemek için birlikte mücadele etmelerinin önenli olduğunu söyledi.

‘‘Gericiliğe, ırkçılığa geçit vermeyeceğiz‘‘ diyen başkan Aslan, konuşmasını su ifadelerle sonlandırdı:

“Herkesin kendi inancını özgürce yaşamasını istiyoruz. Herkesin eşit yurttaş olmasını istiyoruz. Kimse babasının parasını vermiyor. Aleviler dergahlarımız bizimdir diyor. Elinizi inancımızdan, dergahımızdan çekin. Sizin kurduğunuz Başkanlığı tanımıyoruz.”

Kitlesel basına açıklamasında Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç’ta kısa bir konuşma yaptı. Koç, şunları ifade etti:  “Biz tüm Alevi örgütleri olarak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Dün silahların gölgesinde cem yapıldı, bugün tüm Alevi kurumları burada. Akşam cemimizi yürüteceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir