Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

PSAKD Yenimahalle Şubesi ve Cemevi: Matem Orucumuz 7 Temmuz Pazar günü başlıyor

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği  (PSAKD ) Yenimahalle Şubesi ve Cemevi Pazar günü başlayacak olan Matem Orucu’na ilişkin yazılı açıklama yaptı.  ”Matem Orucumuz 7 Temmuz Pazar günü başlıyorOn İki İmam Matem Orucumuz 7 Temmuz Pazar günü başlıyor” başlığıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
” On iki İmamlar Orucu Aleviler için önemli bir ibadettir!”
”Alevilere göre oruç denildiğinde akla öncelikle Muharrem ayında tuttuğumuz oruç gelir. Muharrem ayı dendiğinde ise, Kerbelâ ve yaşanan katliam akla gelir.
İmam Hüseyin’in Yezid orduları tarafından Kerbelâ’da günlerce aç ve susuz bırakılıp daha sonra da başı kesilmek sureti ile şehit edilmesinden dolayı Muharrem ayının ilk 12 günü Alevilerin matem günüdür. 12 gün boyunca oruç ve yas tutulur. Böylece İmam Hüseyin’in Kerbelâ’daki direncini anarken; Yezid’in İmam Hüseyin’e ve ailesine yaptığı vahşet lanetlenir.
On iki İmamlar Orucu Aleviler için önemli bir ibadettir.
İnsanın kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını, doğrularını görmesi, kısaca özünü dara çekmesi sonucu doğruya, güzele, iyiye yönelmesine davet eder. Bununla birlikte başta İmam Hüseyin olmak üzere, insanlık değerlerine bağlılığı, zalime karşı olmanın, mazlumun yanında olmanın timsali olarak gördüğümüz On iki İmamların şehadetlerinden dolayı, aynı zamanda bir Matem’dir . Bu günlerde hiçbir canlıya kıyılmaz. Zevk ve sefa içerisinde bulunulmaz.
Yas günlerinde, oruç ve diğer ibadetlerin Aleviliğin özüne, değerlerine uygun bir şekilde yerine getirilmesine itina gösterilir.
Sadece yeme içmeden kesilmekle oruç olunmaz. Nefsini tığlamak ve tüm azalar ile oruçlu olmak önemlidir. Bir başka yönüyle, Alevilerde sadece sınırlı günlerde değil, her günümüzde oruçlu olmak lazımdır. Bu da Eline, Beline, Diline, Eşine, Aşına, İşine sahip olmakla sağlanmış olur.
– Oruç süresince, düğün, nişan, sünnet, vb. eğlence yapılmaz.
– Kerbela Şehitlerinin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez (İstisnalar hariçtir.Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, ayran, vs. gibi sıvılardan karşılanır.).
– Kan akıtılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez.İçinde canlı (embriyo) olduğu için yumurta dahi yenmez.
– Alevilerde sahur yoktur. Gece 00:00 dan sonra bir sonraki günün başlangıcı olduğundan vücut mühürlenir. Güneş batınca oruç açılır.
– İhtişamlı sofralardan uzak kalınarak, mütevazı sofralar kurulur.
– Canlarla bir araya gelerek birlikte mersiyeler, deyişler, Alevi önderlerinin kahramanlık öyküleri okunur, anlatılır.
– Oruçlarımızın 12 gününden sonra On İki İmamlara ve bu yolda şehit olanlara atfen en az 12 nebattan oluşan Aşure yapılıp İmam Zeynel Abidin’in hayatta kalması adına dağıtılır.
Aşuremiz 21 Temmuz Pazar Günü Saat 18.00 de Cemevi Bahçesinde dağıtılacaktır.
Aşuremize ve Kurban Lokmamıza katkı sunmak isteyen Canlar Cemevimizle irtibata geçebilirler.
7 Temmuz’dan itibaren 12 gün boyunca ; Cemevimizde Saat 20.15 te Oruç Açma Lokması verilecektir.
Oruç Açma Lokmasına katkı sunmak isteyen Canlar da yine Cemevimizle irtibata geçebilirler.
“Bism-i Şâh, Allah Allah!
Er Hak- Muhammed-Ali âşkına, İmâm Hüseyin’in susuzluk orucu niyetine, Kerbelâ’da şehit olanların tertemiz canlarına, Fâtıma-tüz Zehra’nın şefaatına, On iki İmamlar, On dört Masum-u Pakların , On yedi Kemerbestler, Kırklar ‘ ın yüzü suyu hürmetine, hazır, gaip ve gerçek erenlerin himmetleri üzerimizde hazır ve nazır ola.
Yuh münkire, lanet Yezid’e ve onun zihniyetine.
Gerçek erenler demine Hü.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir