Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Sivas Katliamı davasında zaman aşımına tepki: ‘Bu dava biz bitti demeden bitmeyecek!’

Sivas’ta, 2 Temmuz 1993’te, Madımak Oteli’nde 33 aydının devletin bütün birimleri tarafından örgütlenerek yakılarak katledilmesine ilişkin davanın son duruşmasında karar çıktı. Mahkeme heyeti, davanın düşmesine karar verdi. Savcı, 30 yıllık olağanüstü zaman aşımı süresinin 2 Temmuz’da dolduğunu söyleyerek üç firari sanık hakkında zaman aşımı uygulanarak davanın düşmesini talep etmişti.

Mahkeme Başkanı, dava dosyasına gelen evrakı okuduktan sonra katılanlara söz verdi.

Şikayetçiler, sanıkların insanlığa karşı suç işlediklerini, bu suçun zaman aşımına uğramayacağını belirtti. Şikayetçi avukatları da dosyanın “insanlığa karşı işlenen suç” olarak değerlendirilmesini ve dosyanın zaman aşımı nedeniyle düşme ihtimalinin ortadan kaldırılması gerektiğini bildirdi.

Mahkemenin firari sanıkların iadesini talep ederken yazdığı talepnamede zaman aşımı süresine atıf yapmasının ihsas-ı rey anlamına geldiğini savunan avukatlar, firari sanıklar hakkında çıkartılan kırmızı bülten talebinin yenilenmesini istedi.

Söz verilen cumhuriyet savcısı, 30 yıllık zaman aşımı süresinin 2 Temmuz 2023’de dolduğunu belirterek, davanın düşürülmesi yönünde görüş bildirdi.

Müzakerenin ardından hükmü açıklayan mahkeme, Türk Ceza Kanunu’ndaki zaman aşımına ilişkin hükümleri dikkate alarak, kamu davasının üç sanık yönünden de düşmesine karar verdi.

Karar, salonda bulunanlar tarafından protesto edildi.

Sivas Katliamı davasında yönelik verilen zaman aşımı  kararının ardından mahkeme binası içinde oturma eylemi yapan Alevi kurumları, Alevileri dostlar ve davacılar daha sonra mahkeme binasının önünde polisin engelleme çablarına rağmen basın açıklaması düzenlediler. Adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Pir Sutlan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe şu ifadeleri kullandı:

‘Sivas’ı da Sivas’tan önce olanları da yargılayacağız’

“Katillerin kaçmasını sağladılar, yetmedi içerdeki gerici, ırkçı, faşist, şeriatçı örgütlere verdikleri sözü tutup katilleri bırakmaya başlamışlardır. Bu nedenle safları bellidir. Onlar katillerden ve katliamlardan yanadır. Bizler de her şeye rağmen binlerce katliama maruz kalmış olsak da biz kez dahi zalim olmamayı düstur edinmiş insanlar olarak her şeye rağmen barıştan yana, her şeye rağmen kardeşlikten yana tavır aldık. Ama bu saatten sonra saflarımız daha net olacak. Artık kiminle barışacacağımıza, kiminle görüşeceğimize biz karar vereceğiz.

Bu dava biz bitti demeden bitmeyecek. Aleviler, aydınlar, barışseverler, sosyalistler, komünistler bu dava bitti demeden bitmeyecek. Artık kimle barış içinde olacağımza biz karar vereceğiz. Biz bu davayı mahşere bırakmayacağız. Halkın vicdanında bu davayı kuracağız ve Sivas’ı da Sivas’tan önce olanları da yargılayacağız

Polis, Sivas Katliamı davasının düşürülmesi hakkında basın açıklaması yapılmasını engellemeye çalıştı! Sivas Katliamı Davası’nda verilen zamanaşımı kararına tepki gösteren Alevi kurumları ve sivil toplum örgütleri karar hakkında adliye önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polis tarafından basın açıklamasına izin verilmeyince adliye içinde oturma eylemi başlatıldı. Burada, “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” “Siyasi kararı tanımıyoruz” sloganı atıldı. Alevi kurumlarının kararlı duruşu sonrası basın açıklaması gerçekleştirilirken, emniyet açıklama yapılacak alan çevresine polis yığdı.

Sivas Katliamı davasında verilen zaman aşımına tepki yağıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:”İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2 Temmuz 1993’te 33 aydının gericiler tarafından yakılarak katledilmesine ilişkin görülen davanın zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine tepki gösterdi. Twitter (X) medya hesabından paylaşım yapan Kılıçdaroğlu; “İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz. Bu karar adalet için Türk Milleti adına değil, tek bir kişinin isteği doğrultusunda verilmiştir. Buna karar denmez, olsa olsa suç ortaklığıdır!” dedi.

TİP:Sivas Katliamı Davası, Madımak’ı yakanların ve yakanları kollayanların el birliğiyle zaman aşımı gerekçe gösterilerek düşürüldü.

Bugünden sonra Saray yargısının yürütemediği süreci yürütmek, suçluların cezalandırılmasını sağlamak, Alevi yurttaşlarımıza yaşatılan ve tarihimize kara bir leke olarak geçen bu utancı temizlemek tamamen bizim elimizde. Bu hesap yanlarına kalmayac

Sabahat Akkiraz: Sivas Katliamı davası düşünce ‘insan yakanlar ve onları alkışlayanlar mutlu olmuştur. Ama benim yüreğim yanmaya devam ediyor. Unutmadım. Unutmayacağım. Birileri çıkıp “biz kardeşiz, hepimiz biriz “derse siz daha kardeş ve eşitsiniz. Biz eşit değiliz derim. Ne haklar ne acılar açısından

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat: İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz!

Tüm engellemelere rağmen Ankara adliyesi önünde toplanarak, verilen kararı protesto ettik. Bu dava biz bitti demeden bitmez!

Devrimci Hareket: Katiller çalışıyor: 6 Eylül’de faillerden Hayrettin Gül hapisten çıkarıldı, şimdi de Sivas Katliamı davası zaman aşımından düşürüldü. Halka karşı işlenen suçların zaman aşımı olmaz. Adalet ise sadece halkın örgütlü gücüyle gelir. Katledilen insanlarımızın hesabını soracağız!

Yeşil  Sol Parti İstanbul Milletvekil Çicek Otlu: Bir davada daha katiller yargılanmadı, aklandı. Sivas katliamı insanlığa karşı işlenen bir suçtur; katillerle ilgili zaman aşımı uygulanamaz! Daima adalet diyeceğiz!

Sosyalist Emekçiler Partisi- SEP: AKP yargısı kendisinden bekleneni ve kendisine yakışanı yaparak Madımak Davası’nı zaman aşımına uğrattı. Biz de üzerimize düşeni yapalım! Bize de Pir Sultan gibi mücadele ve isyan yakış.
Emekçi Hareket Partisi ( EHP): 30 yıldır adalet beklenen dava zamanaşımı ile düşürülüyor, katiller Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla affediliyor. İktidar, “Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar” sloganının hakkını veriyor. Dün Sivas’ta yakanların da, bugün aklayanların da bu karanlık düzeni yıkılacak. Ne katledilen canlarımızı unutacağız, ne de onların katillerini.

Madımak Oteli’nde Katledilen 33 Can

Sivas’taki Madınmak Oteli’nde gerçekleşen katliamda Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Gülender Akça, Metin Altıok, Ahmet Alan, Mehmet Atay, Sehergül Ateş, Behçet Aysan, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Belkıs Çakır, Serpil Canik, Muammer Çiçek, Nesimi Çimen, Carina Cuanna, Serkan Doğan, Hasret Gültekin, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Uğur Kaynar, Asaf Koçak, Koray Kaya, Menekşe Kaya, Handan Metin, Sait Metin, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Ahmet Öztürk, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Edibe Sulari İnci Türk ve Kenan Yılmaz yaşamını yitirmişti.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir