Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Neuss ABKM, “Cumhuriyetin 2. Yüzyılında Türkiye” konul panel düzenledi- Video-

Neuss Alevi Bektaşi Kültür Merkezi’nin bugün dernek lokalinde  düzenlediği   “Cumhuriyetin 2. Yüzyılında Türkiye” konul panele, Neuss ve çevresindeki Cemevlerinden gelen kalabalık bir kitle katıldı.

Neuss Alevi Bektaşi Kültür Merkezi-Cemevi Başkanı Hüseyin Karabulut’un yaptığı açılış konuşması
kitle tarafından sık sık alkışlandı. Karabulut, panelistleri yerlerine çağırmadan önce, Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde bulunan Ulm şehri yakınlarındaki Illerkirchberg beldesinde 5 Aralık günü okula giderken uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden 14 yaşındaki Ece Sarıgül için bir dakikalık saygı duruşu yaptırdı.  Karabulut, saygı
duruşunun ardından panelistleri ve panelin moderatörü Ersin Bilge’yi  paneli başlatmaları için yerlerine çağırdı.

Ersin Bilge’nin açılış konuşmasıya başlayan panelde konuşmasını yapması için önce Dr.Ali Haydar Fırat’a söz verildi. Fırat, konuşmasında ağırlıklı olarak Türkiye’nin içinde bulunduğu çoklu krizden, yaklaşan seçimlerden, ittifaklardan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olmasının öneminden söz etti. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olmasının laik, demokratik Türkiye’nin inşaası ile birlikte Aleviler, Kürtler başta olmak üzere birçok toplumsal kesim için köklü, kalıcı değişim ve dönüşümlerin önünün açacağına vurgu yaptı.

Fırat’ın konuşmasını tamamlamasından sonra, Moderatör Ersin Bilge konuşmasını yapması için Gazeteci ve Yazar Necdet Saraç’a söz verdi.  Konuşmasına, Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliğinden dolayı cumhurbaşkanı olamayacağı savını ileri sürenleri eleştirerek başlayan Saraç, bu tür tartışmaların kaynağında Türkiye’de Alevilere yönelik uygulanan  ayrımcı politikaların ve yaklaşımların olduğunu söyledi. Necdet Saraç,  Aleviler başta olmak üzere laik, demokratik Türkiye isteyen kesimlerin, HDP  ve sol, sosyalist güçlerin Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olmasına neden tam destek vermeleri gerektiğini birçok yönüyle açıkladı.

 

Saraç konuşmasında Cumhuriyet’in 2. Yüzyılının başlangıcında, geçmiş dönemlerdeki Aleviler, Kürtler ve azınlıklarla ilgili sorunların çözülmesinin devletin bunlarla yüzleşmesi gerçeğinden geçtiğini belirtti.

Mesut Kabakçı / Neuss

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir