Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alevi kurumları, Dersim’de toplantı yaptı

Alevi kurumları , AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarfından yayınlana bir gece yarısı genelgesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde resmen kurulan ‘Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na ve torba yasaya yönelik başlattıkları halkla buluşma toplantıları kapsamında Dersim Belediyesi’nin Konferans Salonu’nda toplantı yaptılar. AKP – MHP blokunun oylarıyla Meclis’ten geçen torba yasanın Alevilerin taleplerini yok sayan bir anlayışla hazırlandığını ve yasal zorbalık yoluyla Alevileri dayatıldığının birçok açıdan anlatıldığı toplantıya Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Musa Kulu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez konuşmacı olarak katıldı.
Toplantıda ilik olarak ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan söz aldı: Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Aslan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “2002 yılında iktidara geldiklerinde toplumun farklı kesimlerine demokrasiden ve özgürlüklerden bahseden AKP iktidarı her geçen gün baskı, yok sayma ve inkâr politikalarını uygulamaya devam etti. Devleti yönetenler Alevileri ve Alevi inancını tarif etmeye çalıştılar. Bizleri yok sayan, dergâhlarımızı ve ziyaretgâhlarımızı yok sayan anlayış bugünde bizlere inancımızı tarif etmeye kalkıştılar. Alevilerin taleplerini yok sayan ve görmemezlikten gelen iktidar sanki Alevilerin talepleri sadece cemevlerinin elektrik, su ve bakımıymış gibi bir algı yaratmaya çalışıyor.”
ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan’ın konuşmasını tamamlamasından sonra Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Musa Kulu söz alarak konuşmasını yaptı. Kul, şunları söyledi: “Bu ülkede dili, inancı farklı olan herkes bu ülkenin sahibidir. Bizim talebimiz bütün inançların ve kimliklerin anayasal güvence altına alınmasıdır. Bu sistemde Türk, Müslüman ve Hanefi olmayan hiçbir inancı da kimliği de tanımıyor. Eğer bu ülkede demokrasi ve barış olacaksa her kimliğin anayasal güvenceye kavuştuğu gün ve herkesin kendi inancını, dilini, kültürünü kendinden sonraki nesillere anlattığı ve yaşattığı gün demokrasi olur. Kendisini ocak evladı, pir ve Alevi sayıp gidip Muaviye’nin sofrasından lokma yiyen asla bizden olmaz. Bugün haram lokma peşinden koşanlar kendi inancını yok etmekle görevli olanlardır.”
Alevi kuurm başkanlarının Dersim Belediyesi’nin Konferans Salonu’nda yaptıkları toplantıda bir konuşmada Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez yaptı: Geçmez konuşmasında, şunları belirtti: “AKP iktidarı sürekli Alisiz Alevilik tartışmaları yaratarak Alevilerin birbirleriyle kavga ettirmeye ve Alevilerin haklarını teolojik bir noktadan tutarak hukuksal alanlardaki kazanımlarını kaybettirip Alevileri kendi içerisinde parçalamaya çalışıyor. Konu Aleviler olunca inkarcılık hat safhada. Aleviler ciddi anlamda siyasal ve hukuksal sorunları var ve bu sorunların çözüleceği yer parlamentodur. Cemevlerinin ibadethane olup olmadığını bir hükümet belirleyemez bir topluluk nereyi ibadethane olarak gösteriyorsa devlet ona saygı göstermek zorunda. Cemevlerini ibadethane olarak tanımayan yasa ve cumhurbaşkanlığı kararnamesi bizim için yok hükmündedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir