Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Siyasette, sporda, iş hayatında ahlak, etik ve ilişkiler

-Mehmet Tanlı –

Siyasette, sporda,işhayatında ahlak, etik veilişkiler

Bu köşe yazımda hem Türkiye hem de Almanya‘ da yozlaşan siyaset, etik ve ahlak üzerine birşeyler yazmak istiyorum.

Maalesef şu an at izinin it izine karıştığı günler, bir dönem yaşıyoruz. Artıka hlaklı, edepli olamka bazı çevrelerce zayıflık olarak bile görülüyor.

Adaletsizlik, kibir, böbürlenmeisedizboyu.

Pekietikveahlaknedir?

Etik terimi bir bilgi alanını adlandırmaktadır. Bualan, felsefenin ilk ve temel alanlarından birisidir. Ahlak terimi ise tarihsel ve toplumsal nitelikli bir olguyu adlandırmaktadır.

Ahlaklı olmak için inanç yeterli değil. Öyle ve yeterli olsaydı hristiyanya da müslüman dina damları çocuklara tecavüz etmezdi.

‘ Ben insanım ve ahlaklı olmak benim görevimdir‘‘ demiş AlmanFilzof Kant yıllar önce buna kaç insan uyuyor şimdi?

Güncel olduğu için hemen AKP nin Alevilere yaklaşımı, yeni planları ve MHP‘ nin HDP ye yönelik iki yüzlü politikalarıyla ya da sayın Cumhurbaşkanının söylemediği kalmadığı Mısır Cuhurbalkanı Sisiy’ le hiç bir şey olmamış gibi Katar’ da buluşması, ellerini tutmasıyla  başlayayım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasitaktiklerleyaklaşanseçimlernedeniyle de hiç yakın olmadığı Alevi toplumuna tartışmalı Cemevleri ziyaretleriyle başladı. Sonrabir Torba yasasıyla tüm Cemevlerin ikontrol altına almak için bu İnanç evlerini bakanlıklara bağlayan bir Torba yasasıyla Alevi sorununu kendine has yöntemiyle çözmeye çalıştı.

Dünişte ‚‘‘ Alevilik Torba yasasına sığmaz‘‘ sloganıyla Alevikana atönderleri, Alevitoplumundan insanlar ve dostları meclisbinası önünde bir basınaçıklaması yapmak istediler ama aynı AKP’nin polisleri kadın, erkek, yönetici, sıradan vatandaş demeyip hepsini copladılar, dövdüler darpettiler. Çok yönetici yaranlandı. Bunlararasında Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fıratdede, Alevi Çatı örgütünde Yönetici, Gazeteci,-Yazar Elif Keleşo, Ercan Geçmez‘ de var. HBVAKV Genel Başkanı Geçmezve ADFE Başkanı Fıratve Elif Keleşo polis müdahalesi sonrası hasteneye kaldırıldılar.

Bu nasıl etik böyle?. Hem Alevilerle barışmak isteyeceksin hemde onları coplatacaksın.

Gelelim MHP yeve Sayın Devlet Bahçeli‘ ye; bundan 8 ayönce CHP-HDP buluşması için‚‘‘HDP ile görüşmek PKK ile görüşmektir‘‘  diyen aynı kişison AKP-HDP heyetleri arasındaki görüşme için‚” gayet normaldir, doğaldır bugörüşme‘‘ dedi. Yani CHP görüştümü terörist AKP görüştümü diyalog oluyor. Bunasıl bir anlayış, zihniyet ve mantık?

Toplumsal barış, ülkenin huzuru, refahı için elbette herkes birbiriyle görüşmeli . Bunların yaptığı kendine demokrasidir. Bu hiç etik, ahlaki de değildir. Zengin, huzurlu ve mutlu Türkiye için atılan her adım desteklenir ama samimiyse.

Almanya ayağındadurumlarnasıl?

Almanya’ da ise başlayan Dünya Futbol şampiyonası gündeme oturmuş,  son günlerde kamuoyunun ilgi odağı olmuş durumda ancak maalesef politikacıların davranış ve ahlakına ilişkin olumsuz haberleri, manşetleri tamamen bastıramıyor. Ahlak ve etik sadece yüksek sesli çağrılar olarak duyulur, kalırken , artık bu siyasette bile görülmezken bu yeni durum da Almanya‘ da neler oluyor böyle?

Almanya, AB ve FİFA Katar’ın parasına teslim oldular. Nerede kaldı o savundukları değerler, özgürlükler?. Katar LGBT çağrışımı yapan gökkuşaklı tüm simgeleri, birayı, alkollü içecekleri yasakladı resmen.

Son yıllarda görgü kurallarının giderek daha yüksek seslesöylen diğini duyarolduk. Şikayet edilen şey, gençlerimizin giderek dahafazla ahlaktan yoksun olması ve üslubun sertleşmesi. Şiddeti kullanma konusundaki artan isteklilik neden eleştiriliyor? Tamam. Akut bireyleme ihtiyaç duyulduğunda acilen değiştirilmesi gereken şeylerdir bunlar. Önce pandeminin ilk aylarında, yılında 3 Federal Milletvekilinin bir maskeskandalına adlarıkarıştı. İddialara göre bu Vekiler maske firmalarından yüzbinler, milyonlarca Avroyavaran komisyon, arabulucuk paraları almışlar.

MakamınıkötükullananFrankfurt BelediyeBaşkanıRefrandum‘ da kaybetti

En son makamini kullanarak Türk eşine yüksek maaşla işayarlamakla ve yolsuzlukla suçlanan  Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann (SPD) düzenlenen Referandumla belediye başkanlığı görevinden alındı. Oyverenlerin yüzde 95 başkanın görevinden alınmasını istendi. Burada Almanyada‘ da oluyor bu işler ama yargıda, hukuta hala düzgün, vicdanlı insanlar ve tepkili kamuoyu olduğu için suçlular ceza alıyorlar.

AmaTürkiye‘ de bu tip suçluların yüzde 90’ı ceza almıyorlar belki de korunuyorlar. Bu durum işte vatandaşlarımızın v ebatılı devletlerin, kurumların Türkiye’ ye bakış açısını çok negatif etkliyor, yabancıyatırımcıyı düşündürüyor .

Almanya‘ da şu an hem Dünya Futbol şampiyonasının başlamasına haftalarkala şampiyonanın organizasyonunun on yıl önce Kataraverilmesi , orada Stadyumların, sportesislerinin inşaasında 15 bine yakın insanın ölmesi, insan hakları tartışlıyor hem de paralelolarak Alman bakanlar gidip Gaz almak , Rusya‘ ya bağımlılıktan kurtulmak için Katar Şeyhinin önünde eğilip bükülüyorlar.

Sporda ahlak ve etik?

Sporda sonyıllarda ne kadar çok yalanın ortaya çıktığına tanıkolduk. Doping, şike Alman Futbol Federasyonun karıştığıs kandallar, UEFA ve FİFA daki Almantemsilcilerin AvrupaKupası ve DünyaKupası‘nın ülkelereverilmesinde para aldığı iddiaları unutulmuş değil.

Sporculara, antrenörleri, yöneticileri tarafından yapılan cinsel tacizler yani her skandal sporu, sporcuları itibarsızlaştırsıyor ve gençler için iyi bir rolmodel olmadığını gösteriyor. Yalanlar ve uyuşturucu kullanımı da bunlara dahil ve bu süreçte hiç bir ahlak belirtisi göremiyor insan. Tüm buyaşananları sportif adaletle karakterize etmek mümkün değil. dildi. Bu da büyü kölçüde dopingle yapıldı.

İş hayatında da artık ahlakyok

İş hayatında da sonyıllarda ahlak ve etik sözkonusu olduğunda güçlü olmak ve dişimizi sıkmak zorunda kalıyoruz.  Çoğuzaman, ortalama, sıradan bir vatandaş, kârın her şeyden üstün önemli olduğu, ahlak ve etiğin hiç birşey olmadığı, görünüşte vicdansız bir ekonomik güç olanka pitalizm karşısında çaresiz bir kurban olarak görüyor kendisini. Sessizkalındıkça, haksızlıklara karşı örgütlüce düşünülmediği sürece bunların büyümesine şaşmamalıyız.

Siyasette davranış ve ahlak

Dürüst halka yakın bazı politikacıları dışarda tutarak son haftalarda Almanya‘ da siyasetin nasıl aynı yöne gittiğine tanıkolduk. Bağımsız Medya her seferinde, vatandaş için siyasette ahlakın, görgü kurallarının ve düzgün davranışın düşüşünü belgeliyor. “Yaban domuzu siyaseti” ve “salatalık birlikleri”  kamuoyunda konuşuluyor, politikacıların artık özel duygularını halkayayma konusunda hiçbir çekinceleri yok gibi görünüyor. Bunedenle birileri şunu sormak istemez mi? “Hiç takdir edicietkileşimi, iletişimi duydunuzmu diye?”

Bir ülkenintarzı, ahlak eksikliği ve siyasette kötüidare ile karakterize edilir.

Umutsuzca eskik afalı görünme riskin erağmen, yükseksesle “DUR” diye bağırmak istiyor insan. Bu insanların sonunda kafalarını kullanıp düşünmeye başlamasından başka birşey istemiyoruz. Sadece Seçime katılmakla insanlar demokrasi için görevlerini yerine getirmemeliler.

Almanyada‘ da siyaset hızla güvenk aybediyor. Bunu seçimlere katılım oranı ve ultraaşrısağın güçlenmesinden görüyoruz.

Vaazvermek yerine ahlaki olaraky aşayın

Tüm politikacılara Tavsiyem: Amerikalı çatışma arabulucusu, krizmenejeri Marshall B. Rosenberg‘ i takipetmeleri. Rosenberg , “şiddet içermeyen iletişim” modelini geliştiren kişidir.  Birbirimize saygı, daha fazlaa hlak ve etik davranmak gibi konular sözkonusu olduğunda gerçekten yararlı bir çalışma. Politikacılarımıza bu kişininyazdığı kitapları okumalarını veo nun seminerine katılmalarını tavsiyee diyorum..

Böylece birbirlerin isuçlamak, toplumu kamplar abölme kyerine , ülke ahlakını ve bireyin ahlakını daha da istikrarsızlaştırma kyerine ülkenin gerçek sorunlarının üstesinden gelebileceklerine inanıyorum.

 Moral güveni artırır

Sonuçta, egemen güçlerin politikalarını halka dayatmak hiçbir demokrat siyesetçiye yakışmaz.

Acilen ülkemizin güven, gelecek günler için umut ve renkarakterli, sözünün eri olan politiacılara ihtiyacı vardır.Isos araştırmaşirketinin , 23 ülkede yaptığı araştırmada en çok ve en az güvenilen meslekler tespitedilmiş. ‘ Türkiye’de en çok bilim insanlarına, en az ise politikacı ve din görevlilerine‘‚ güvenildiği ortayaçıkmış.

Bu dileklerle hepinize iyihaftasonları diliyorum sevgiliokurlarımız !

 

 

Mehmet Tanlı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir