Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Torba yasaya red oyu veren HDP’ye teşekkür etti – Video –

Cemevleri ilgili düzenlemelerin de içinde yer aldığı “torba kanun” teklifinin ilk 20 maddesi,  dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Cemevleri ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı “torba kanun” teklifi ile belediyelerin, imar planlarını yaparken bölgenin şartları ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak cemevlerine yer ayrılması ve cemevi yapılabilmesi için de kaymakam veya validen izin alınması öngörülüyor. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve ilçe belediyelerinin cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapmasının ve malzeme desteği sağlamasının önü açılıyor. İl özel idarelerinin; il sınırları içinde mabetler, kültür ve tabiat varlıkları, tarihi doku ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekanlar ile cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapabilmesi düzenleniyor. Teklifte; belediye ve bağlı kuruluşlar tarafından verilen indirimli veya ücretsiz içme ve kullanma suyu imkanının, cemevlerine de tanınmasına ilişkin düzenleme yer alıyor.

Cemevleri ilgili düzenlemelerin de içinde yer aldığı “torba kanun” teklifinin ilk 20 maddesi dün TBMM oylanırken HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başta olmak üzere, HDP Milletvekilleri red oyuk kullandılar.

HDP Genel Merkezi’nde yapılan yazılı açıklamda, HDP Eş Genel Başkanları’nın ve HDP Milletvekillerinin red oyu kullanmlarına ilişkin, şu ifadeler kullanıldı:

‘’Alevi toplumunun eşit yurttaşlık taleplerinin inkar edildiği torba yasayı reddediyoruz. Sonuna kadar haklarının savunucusu olacağız. Eş Genel Başkanlarımız Pervin #Buldan, Mithat #Sancar, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz ve grubumuz oylamaya katılarak red oyu kullandı.’’

HDP’nin  bu tutumu ve gösterdiği dayanışma hem Aleviler hemde Alevi kurumları  tarafından memnuniyetle karşılandı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederastonu ( AABK)  Eşit Başkanı Hüseyin Mat, sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamada,  HDP Eş Genel Başkanları‘nın ve HDP milletvekillerinin torba yasanın Alevileri kapsayan meddeleri mecliste  görüşüldüğünde, Alevilerden yana bir tavır sergilemelerinden duyduğu memnuniyet şu ifadelerle dile getirdi:

” HDP Eş Genel Başkanları nezdinde HDP milletvekillerinin mecliste gösterdikleri dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Hepsine sevgi, saygı ve selamlarımı iletiyorum.

Aşk ile…”  dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir