Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

 ALEVİLER TBMM’NİN ÖNÜNDEN SESLENDİ: ”BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANCAĞIZ!” Video

AKP’nin cemevlerine yönelik yeni düzenlemeleri içeren “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis’ten geçti. Aleviler, Saray’ın kanun teklifine karşı seslerini duyurmak için Ankara’da eylem yapma kararı aldı.

Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikler Federasyonu, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri’nin bulunduğu Alevi kurumları, AKP’nin torba yasasına karşı bugün Ankara’da bir araya geldi.

.Alevi kurumları söz konusu düzenlemeye karşı bugün Meclis’in önünde ihtirazılarını birkez daha yüksek bir sesle ve kitlesel bir eylemle dile getirmek istediler. Alevi çatı kurumlarının çağrısıyla TBMM önünde birarya gelemk için Ankara’ya gelen kitleye Meclis’e çıkan birkaç noktada ve Ankara girişinde  polis müdahale etti.

Polisi engeli HDP, TİP ve CHP’li milletvekillerinin kitleye verdikleri destekle aşıldı. Kitle TBMM’önüne gelerek basın açıklamasına katıldı.

Alevilerin eşit  yurttaşlık taleplerine ilişkin bugün hem HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar,hem HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ve hem de TÖP Merkez Koordinasyon üyesi Şilan Sürmeli açıklama yaptı.

 

 

Alevilerin sorunların kendi sorunları olarak gören ve Alevilerin ileri sürdükleri talepleri sahiplenen Sancar, Beştaş ve Sürmeli düşüncelerini yayınladıkları videolar ile dile getirdiler.

Meral Danış Beştaş: Alevilerin sorunları, talepleri bir başkanlık kurularak görünmez kılınmak isteniyor. Torba yasaya Alevilere ilişkin düzenleme koymuşlar; içerisinde Alevilerin taleplerine dair tek bir husus yok!

TÖP Merkez Koordinasyon üyesi Şilan Sürmeli: “Bugün Aleviler inançlarının bir torba yasaya sığmayacağını, mücadelelerinin varoluş mücadelesi olduğunu söylemek için bir araya geldiler.”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bugün partsininTBMM grup toplantısında yaptığı konuşmanın bir bölümünde , cemevleri ile ilgili bugün Meclis’te görüşülecek torba yasası tasarısınada değindi. Sancar, “Alevi sorununu, elektrik, su, beton meselesine indirgeyecek torbalar getiriyor. Alevilerin talepleri bu torbalara sığmaz. Alevilik, folklorik ve gösteri nesnesi değildir, kim böyle bakarsa on yılların mücadelesine hakaret etmiş olur” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar,  AKP iktidarı tarafından  torba yasa içerisinde bugün Meclis’e getirilen cemevleriyle ilgili düzenlemelere  ilişkin düşüncelerini şu ifadelerle dile getirdi:

“Bugün, Alevi canlar, eşit yurttaşlık haklarını haykırmak için Meclis’teydiler. Bu iktidarın oyunları bitmiyor. Alevi sorununu, elektrik, su, beton meselesine indirgeyecek torbalar getiriyor. Alevilerin talepleri bu torbalara sığmaz. Bütün Alevi canlarının ilk talebi, cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması ve bunun Anayasal güvence altına alınmasıdır. Alevilik, folklorik ve gösteri nesnesi değildir, kim böyle bakarsa on yılların mücadelesine hakaret etmiş olur. Alevilerin kendini yaşama hakkı vazgeçilmezdir, dokunulmazdır. Hiçbir güç ve iktidar, Alevilerin ve Aleviliğin ne olduğuna, ibadetlerinin ve ibadethanelerinin neresi olduğuna karar veremez. Eşit yurttaşlık diyorsak, cemevlerinin ibadethane olarak tanınması ve bu statünün güvence altına alınması gerekiyor. Özgürlükçü, laik eğitim talep ediyorlar… Bizler de diyoruz. Din derslerinin Alevilerin çocuklarına zorla okutulmasına karşıyız. AİHM’den AYM’ye kararlar ortada ama bu iktidar bu kararları uygulamak yerine çeşitli oyunlar çevirerek Alevi mücadelesini nasıl bölebiliriz, kendime nasıl bir yandaş Alevi camiası yaratırım diye uğraşıyor. Nafile… Bugün Alevi canların bu çok meşru ve haklı etkinliğine yine polis saldırdı. Celal Fırat Dedemiz, Meclis hastanesine kaldırılmış darbe aldığı için. Alevilerin sorunlarını böyle mi çözeceksiniz? Biz iyi tanıyoruz bu iktidarı. Hak yardımcımız, Hızır yoldaşımız olsun” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir