Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alevi kurumlarının başkanları TBMM’de grubu bulunan partilerin grup başkanlarını ziyare etti

Alevi Bektaşi Federasyonu ( ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, Alevi Dernekleri Federasyonu ( ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat, Alevi Vakıfları Federasyonu ( AVF) Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı (HBVAKV ) Ercan Geçmez, Alevi Kültür Dernekleri ( AKD) Genel Başkanı İsmet Kurt, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ( PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Meclis grubu bulunan AKP, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti grup başkanlarını ziyare ettiler. Görüştükleri partilerin grup başkanlarına Cemevleri ile ilişkin yapılan yasal düzenlenmenin geri çekilmesini neden istediklerini gerkçeleriyle birlikte akatardılar. Parti temsilcilerinden Meclis genel kuruluna gelen Cemevleri ile ilgili yasa tasarısının oluşturulacak yeni bir komisyon tarafından Alevilerin talepleri doğrultusunda ele alınarak yeniden düzenlenmesini talep ettiler.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve İstanbul Milletvekili Zeynel Özen’le görüşen Alevi kurum temsilcileri yasa değişiklik teklifine ilişkin endişelerini dile getirdi.
 Alevi Bektaşi Federasyonu ( ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu ( ADFE), Alevi Vakıfları Federasyonu ( AVF) , Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı (HBVAKV ), Alevi Kültür Dernekleri ( AKD), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ( AABK) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ( PSAKD), TBMM’de grubu olan partilerle yapılan görüşmeye ilişkin ortak imzalı yazılı açıklama yaptılar
 ” Basına ve kamuoyuna” başlığıyla yapılan açıklamada, görüşmeye ilişkin şu ifadeler kullanıldı:
”TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınıp kabul edilen, “vergi usul kanununda ve bazı kanunlarda değişiklik” yapılmasını içeren torba yasaya itirazımızı her platformda ifade etmeyi sürdürüyoruz. Alevi Kurum temsilcileri olarak önce Plan ve Bütçe Komisyonunda yapmış olduğumuz itirazları bugün de Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile görüşerek “Eşit Yurttaşlık” ve başta cemevlerimizin ibadethane olarak kabul edilmesi taleplerimizi ilettik. Bu doğrultuda tasarının meclis genel kurulu gündeminden derhal geri çekilmesini ve Alevi Kurum temsilcileri ve inanç önderlerimizden oluşan bir komisyonda yeniden ele alınıp, müstakil bir yasa olarak yeniden düzenlenmesini istedik. Kırmızı çizgilerimizi bizzat grup başkanvekillerine ileterek, aksi taktirde meşru ve demokratik itiraz hakkımızı her platformda ve her şekilde ortaya koyacağımızın bilinmesinin özellikle altını çizdik.
Beklentimiz Aleviliği yeniden tanımlayan ve sınırlarını belirleyen, esasında bir inancın inkarına dönük bu torba yasanın bir an önce gündemden çıkarılmasıdır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir