Uluslararası kadına şiddete karşı mücadele günü bilincimizi tazeliyor mücadelemizin sesini yükseltiyoruz.
– Beyhan İpek
Hayatın her anı ve saniyesine tekabül eden devamlı bir şiddet ve baskıyı neredeyse dünyanın her yerinde kadınlar yaşıyor.
Ölüyoruz, öldürülüyoruz her türlü vahşi yöntemlerle katledilenlerimiz, taciz tecavüz, işkencenin, baskının zulmün yok sayılmanın sömrülmenin en aşağılık insan onurunu yok sayan erkek egemen vahşetin kurbanı oluyoruz.
Bundan kurtulmak insanca yaşamak Kadın onuruna sahip çıkmak için Örgütleniyor kadın Yoldaşlarımızı yan yana omuz omuza mücadeleye davet ediyoruz.
Uluslararası kadına şiddete karşı mücadele günü bilincimizi tazeliyor mücadelemizin sesini yükseltiyoruz.
Şiddet nedir..???
Şiddet, hayatın her alanında karşılaşabildiğimiz, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür. Kadına yönelik şiddet ise tehdit, dayatma ve kontrol kullanılarak, kadın üzerinde baskı ve üstünlük kurmayı hedeflemektedir ve kadının insan haklarını ihlal eden her türlü eylem kadına yönelik şiddettir. 1960’lı yıllardan beri kadın hareketleri bu duruma karşı mücadele vermektedir. Hayatın her alanında ve anında görebileceğimiz erkek egemenliği bu şiddetin kaynağını oluşturmaktadır. Erkek tarafından ev içinde kadına yöneltilen şiddet çocuklara da hem fiziksel hem de ruhsal olarak zarar vermektedir.
Bugün ülkemizde başta olmak üzere dünyanın her yerinde bu sorunu yaşıyoruz.
Bakınız sadice rakama ve istatistiğe dönen hayatlarımız, kadın hem cinslerimizin yaşamları
Türkiyede 171 şüpheli olmak üzere toplam 471 kadın 2020 yılında katledildi.
Aynı yıl Almanya da katledilen kadın sayısı 189 kişi
Türkiyede 2008 ile 2020 yılları arasında kadına şiddet cinayetler katlanarak toplamda 3621 kadın katledildi.
Türkiye’nin “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden çekilme kararı 01.07.2021 de, yürürlüğe girdi.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesiyle ilgili Berlin’de bir açıklama yaptı. Açıklamada atılan adımın milyonlarca kadın ve kız çocuğunu daha yüksek bir şiddet riskiyle karşı karşıya bırakacağı ifade edildi. 10 yıl önce imzalanan bu anlaşmadan çekilen Türkiye’nin uluslararası bir insan hakları sözleşmesinden çekilen ilk Avrupa Konseyi üyesi olduğu ve bu bakımdan tarihe geçtiği belirtildi.
“Faillere tehlikeli bir mesaj verildi”
Fransa ve Almanya’da kadın cinayetlerinde artış!
Fransa’da 2019 yılında öldürülen kadınların sayısının 137 olduğu açıklandı. Almanya’da ise 2018 yılında 114 bin 393 kadının fiziki şiddete maruz kaldığını, 112 kadının eşi ya da eski eşi tarafında öldürüldüğü açıklandı.
Almanya’da Federal Emniyet Dairesi’nin (BKA) verilerine göre, neredeyse her gün bir kadın cinayeti işlenirken, her 45 dakikada ise bir kadın şiddete uğruyor.
CARE International (küresel insani yardım örgütü)
Genel Sekreteri Caroline Kende-Robb World Economic Forum’da kaleme aldığı yazıda, sadece Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ‘fiziksel temas, istemedikleri halde yapılan cinsel yakınlaşma ve diğer taciz formları‘ndan şikayetçi kadınların oranının yüzde 40-50 olduğunu söyledi.
Tabloda, Türkiye hem kadınlarda (yüzde 51) hem de erkeklerde (yüzde 50) kadınların en büyük sorununun taciz olduğunu düşünen insan oranında listenin tepesinde yer aldı.
‘Cinsel tacize karşı yasalar ya verimsiz, ya hiç yok’
Kadına şiddette Türkiye ilk sırada
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde rakamlar iç karartıcı. OECD verilerine göre en az bir kez eşinden fiziksel veya duygusal şiddet gören kadın oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 38 ile Türkiye
Dünyada her gün binlerce kadın fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor ve hayatını kaybediyor. Özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde kadına şiddet yaygın bir şekilde devam ediyor.
Evet kızkardeşler kadın yoldaşlar şiddete seyirci kalmak her gün daha fazla ölüm ve zulüm demektir.
Örgütülenmek gücümüzü birleştirmek birlikte davranmak haklarımızı korumak bizim elimizde..
Almanya Alevi Kadınlar Birliği Baden-Württemberg temsilciliğimiz olarak bu mevzi bu alan sizin birliğimiz gücümüzdür.
Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler