Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesi Köln‘de protesto edildi

AHA – Köln/ Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesi Alman’da düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor.

Göçmen Kadınlar Derneği’nin çağrısıyla 24 Mart Çarşamba günü Almanya’nın Köln kentinde’ki Heumakt Meydanı’nda  100’ün üzerinde kadın Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını protesto etti. Birleşik Hizmet Sendikası, Die Linke Partisi , DİDF, Göçmen Kadınlar Birliği ve Almanya Alevi Kadınlar Birliği ( AAKB)  adına yapılan konuşmalarda Sözleşme’nin yeniden uygulamaya sokulması istendi. Mitingde Cumartesi Anneleri adına konuşan Aysel Ocak, Cumartesi Annelerine yönelik mahkeme kararlarını, 25 Mart’taki duruşmayı anlattı ve dayanışma çağrısında bulundu.

Saat 17:30’da Heumakt Meydanı’nda düzenlenen  mitinge göçmen kadınların ve Alevi kadınların yanı sıra bir grup duyarlı kadın ile Alman kadın aktivistlerde katıldı. ‘‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır,” “İstanbul Sözleşmesi uygulansın,” ‘‘ Söylenecek sözümüz, direnecek gücümüz var‘‘ ve “İstanbul Sözleşmesi bizimdir” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde kadın örgütlerinin temsilcileri, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar açısından önemini dile getiren ve Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesinin kadına yönelik şiddetin önünü daha fazla açacağına ilişkin konuşmalar yaptılar. Göçmen Kadınlar Derneği adına yapılan konuşmda, AKP‘li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesine ilişkin, şunlae ifade edildi:

“Milyonlarca kadının iradesi gasp edilerek alınan bu karar yok hükmündedir. Kadınlar olarak kararı tanımıyoruz. Kadınlar olarak birlikte mücadeleyi daha da yükselteceğiz. AKP iktidarı kadın düşmanı politikalar yürütmektedir. İstanbul Sözleşmesi uluslararası hukuka göre yapılmış bir anlaşmadır ve uygulanmalıdır ” denildi.

Heumakt’taki kadın mitinginde Almanya Alevi Kdınlar Birliği adına AKM Köln Kadınlar Kolu Başkanı Gönül Eren konuştu. Eren konuşmasında,  İstanbul sözleşmesinin feshedilmesi kadına dönük taciz, tecavüz ve katliamların daha da artmasına neden olacağına vurgu yaparak, kadın cinayetlerin politik olduğunu belirtti.

Heumakt’taki kadın mitingi,“ İstanbul Sözleşmesi yaşatır,” ‘‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “ İstanbul Sözleşmesi’nden vaz geçmiyoruz‘‘ sloganlarının atılmasıyla sonlandırıldı

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir