Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK İnanç Yol Erkan Kurulu:Kerbela acının, direncin, haksızlığa başkaldırının, cesaretin ve sevginin sembolüdür.

Alevi – Bektaşi Toplumu’nun asırlardır sessiz sedasız bir şekilde tuttuğu Muharrem Orucu, bu yıl 20 Ağustos’ta tutulacak.  Muharrem Matem, 1 Eylül‘de  pişirilip dağıtlacak Aşure lokmasıyla son bulacak.

680’de Kerbela’da Yezit tarafından katledilen İmam Hüseyin ve 71 can için, Alevileri asırlardı yas tutuyorlar. Aleviler bu yıl 20-31 Ağustos tarihleri arasında Muharrem orucu tutacaklar. Muharrem Matem, 1 Eylül‘de  pişirilip dağıtlacak Aşure lokmasıyla son bulacak.

Matem günleri eşiğindeyiz

Alevi – Bektaşi Toplumu’nun asırlardır sessiz sedasız bir şekilde tuttukları Muharrem Orucu’na sayılı günler kalmışken AABK İnanç Yol Erkan Kurulu, Muharrem Orucu’na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

‘‘Sevgili Canlar, Pirler, Analar, Dedeler, Babalar,  Matem günleri eşiğindeyiz, Kerbela’da Pir İmam Hüseyin ve aile efradına yapılan zulmün acısını her sene Muharrem ayı içerisinde Matem olarak yaşatmaya çalışıyoruz.

Yapılan haksızlığın ve hukuksuzluğun asırlardır süregeldiğini anlatmaya, Kerbela‘da yaşanılan acıları anlatmaya, Fatma Ana’nın ciğer pareleri, Masum-u Paklar ve 72 can yoldaşıyla şehid edilen Pir İmam Hüseyin‘in haklı davasını sürdürmeye çalışıyoruz.

Kerbela acının, direncin, haksızlığa başkaldırının, cesaretin ve sevginin sembolüdür.

İnancımızda tarihsel olarak Kerbela bin yılın ötesinde olsada, gönüllerimizde ve vicdanlarımızda yerini koruyan bir değer olarak yaşıyor.‘‘  ifadelerinin yer aldığı AABK İnanç Yol Erkan Kurulu’nun açıklamasının davamında, 20 Ağustos’ta tutulmaya başlanacak Muharrem Orucu’na ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Kerbela drenmenin adıdır

‘‘Kerbela acısı ağıtlara dönüşmüş, Mersiye olarak Cemerkanlarımız‘da, bağlamamızın tellerinde, gönüllerde buluşmuş, aynı acılar günümüzde de tarih içerisinde yaşatılıyor ve gelecektede yaşatılacak. Her acıyı Kerbela ile bütünleştirip, göz yaşına dönüştürmüşüz.

Çünkü geçmişten günümüze yezit zihniyeti hiç bitmedi ve bitmeyecek.

Günümüze baktığımızda Dünya’nın dört bir tarafında hala ezen ve ezilen ve savaşlar kol geziyor.

Bunca olumsuzlukları belki bireysel olarak engelleyemeyiz, yok edemeyiz, fakat yerinde, her zaman bir İmam Hüseyin gibi dikduruşumuzu ve mazlumun yanında olma ilkemizi hiçbir zaman kaybetmemeliyiz.

Onun adaletli kişiliği, sergilediği dik duruş her zaman yolumuza ışık olmalı.

Kerbela var olmanın adıdır, Kerbela drenmenin adıdır, Kerbela İnancımızı sürdürmenin adıdır, Kerbela haksız ve hukuksuz yere zülme uğramış herkesin adıdır, Kerbela mazlumun adıdır.‘‘ denildi.

Muharrem Matemimiz 20 Ağustos‘ta başlayacak

Muharrem Matemiminin 20 Ağostos’ta  başlayacağı belirtilen açıklamanın davamında şunlar kaydedildi: ‘‘ 16.08.-19.08. Masum-u Paklar ve Fatma Ana orucumuz, 20.08.2020 tarihinde Muharrem Matemimiz başlayacak ve 01.09.2020 günü Aşure çorbasıyla tamamlanacaktır. Her yıl Cemevlerimiz´de yaptığımız Muharrem Erkanlarımızı Covid 19 Pandemi´den dolayı kısıtlı yerine getireceğiz. Çünkü inancımızda insan kutsallığı ve sağlığı en önde gelen değerdir.

Ülke İnanç kurullarımızın uyarılarını dikkate alarak, Erkanlarımızı yerine getirirsek sağlık açısından sıkıntı yaşamayız.

12 gün boyunca 12 İmam aşkına tutulacak oruçların ardından kaynayacak Aşure kazanlarımız, barışın kardeşliğin tüm dünya hakların ve mazlumların bu yıl dünyayı etkisi altına alan pandemiden dolayı hayatını kaybetmiş ve acılar yaşayan tüm insanlık adına olsun.

Tüm canlarımızın matemi, niyetleri, lokmaları Hz. Hüseyin nezdinde kabul olmasını diliyoruz.

Hak Muhammed Ali, Pir Hünkar Hacı Bektaşi Veli, Boz atlı Hızır cümlemizin yardımcısı olsun.

Aşk-ı Niyazımız ile…‘‘

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir