Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

DAYANIŞMA DERNEĞİ: İSVEÇ’TE KENDİMİZİ BUNDAN SONRA NASIL GÜVENCEDE HİSSEDECEĞİZ?

İsveç’te bir Kürt mültecinin Türk istihbarat örgütü MİT ve İsveç Güvenlik örgütü SÄPO arasında yapılan işbirliği sonucunda, Türkiye’ye teslim edilmesi göçmen kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı.  Dayanışma Derneği, İsveç’e siyasi iltica yapmış ve müracaatının cevabını bekleyen 22 yaşındaki Kürt gencinin Türkiye’ye teslim edilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. ” İsveç’te kendimizi bundan sonra nasıl güvenede hissedeceğiz”  başlıklı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
”22 Nisan tarihinde Resul Özdemir adlı İsveç’e siyasi iltica yapmış ve müracaatının cevabını bekleyen 22 yaşındaki Kürt genci, Türk istihbarat örgütü MİT ve İsveç Güvenlik örgütü SÄPO işbirliği ile, avukatından ve ailesinden habersiz bir şekilde Türkiye’ye geri teslim edilmiştir. Ertesi gün Türk medyası bu ‘’işbirliğini’’ bir ‘’büyük zafer’’ olarak sayfalarına taşımıştır.
Bir rejim muhalifinin, İsveç makamları tarafından Türkiye diktatörlüğüne geri verilmesi çok endişe vericidir!
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan daha geçtiğimiz hafta içinde, sırf yazdığı bir eleştirel makale yüzünden tanınmış gazeteci, yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu’nu hedef almış, suç duyurusunda bulunmuş ve yandaş medyası tarafından Sayın Zarakolu hedef gösterilmektedir. O günden beri kendisine sosyal medya üzerinden tehdit ve iftira kampanyası başlatılmıştır.
Türkiye gibi, yüzlerce gazetecinin, binlerce üniversite öğrencisinin, onlarca sendikacı ve yazarın, seçilmiş binlerce Kürt siyasetçisinin sırf Erdoğan’ı eleştirdikleri için Türkiye cezaevlerinde yıllardır sorgusuz sualsiz mahkemeye çıkarılmadan esir tutulduğu ve işkence yapıldığı bir dönemde; iki ülkenin istihbarat örgütleri tarafından apar topar bir ‘’siyasi ilticacının’ Türkiye gibi baskıcı bir ülkeye teslim edilmesini çok manidar ve endişelendirici buluyoruz.
Dünyanın demokratik anlamda, sosyal adalet, refah ve insan hakları açısından en gelişmiş ülkesi olarak kabul edilen yeni anavatanımız İsveç’in diktatörlerle işbirliği yapması, hem Uluslararası Mültecilik Hukuku’na hem de İnsan Hak ve Özgürlüklerine aykırıdır.
İsveç, Avrupa Birliği üyesidir ve bu yasalara uymak zorundadır. Avrupa Birliği İltica Kanununun 18. Ve 19. Maddelerine göre, ‘’AB üye ülkeleri, iltica yapan mülteciyi, işkence, idam veya herhangi insanlık dışı bir muamele riskinin olduğu bir ülkeye geri gönderemez’’, diye açıkça belirtmiştir.
Resul Özdemir’in Türkiye’deki avukatı yaptığı Basın açıklamasında, müvekkiline Türk polisi tarafından işkence yapıldığını, elektrik ve her türlü insanlıkdışı muameleye maruz kaldığını belirtmiştir.
İsveç, AB’nin bu kanun maddelerine göre, bir Uluslararası Hukuk Suç’u işlemiştir. Ayrıca İnsan haklarına saygılı davranmamıştır; Özdemir, ailesi ve avukatından habersiz bir şekilde Türkiye’ye iade edilmiştir. İsveç Makamlarının, 15 sene hapis cezası alma riskinin olduğunu bildiği bir mülteciyi geldiği ülkeye geri göndermesi kesinlikle kabul edilemez.
Bu durum, İsveç’te yaşayan onbinlerce Türkiye’li Kürt, Türk, Ermeni ve Süryaniyi huzursuz etmiştir. Endişelendirmiştir!
Yeni anavatanımızda bundan sonra kendimizi nasıl güvencede hissedeceğiz? Şimdi, sıra kimde?
Erdoğan’ı eleştiren ve Türkiye’deki insanlıkdışı rejimi kabul etmeyen hangi muhalifi gizlice Türkiye’ye iade etmeyi düşünüyorsunuz?
Oysa İsveç, diktatörlüklerden kaçarak özgürlüğü ve yaşam güvencesini seçenlerin geldikleri bir ülke olarak bilinir.
Böyle de kalmalıdır! İşkence ve terörden kaçan mülteciler, güvenip ve yaslanacakları, kendilerini güvence içinde hissedecekleri İsveç’in kucağına bundan sonra da ihtiyaçları vardır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir