Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Balıkesir Alevi Güç Birliği: Gazi Cemevimize yapılan saldırıyı kınıyoruz!

Grup Yorum üzerindeki baskıların kaldırılması talebiyle başlattığı ölüm orucuna 323. günde ara veren ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesi  Gazi Cemevi’ne getirilmişti.  Gökçek‘in  yaşamını yitirdikten sonra 8 Mayıs’ta İstanbul’daki Gazi Cemevi’nde düzenlenmek istenen töreni engelleyen polis, plastik mermi ve gaz bombaları kullanarak Cemevi’ne girip morgun kapısın kırarak İbrahim Gökçek’in cenazesini kaçırımıştı.

Balıkesir Alevi Güç Birliği,‘‘ Gazi Cemevi‘ne yapılan saldırıya ilikşin yazılı bir açıklama yaptı. ‘‘ Gazi Cemevimize yapılan saldırıyı kınıyoruz, inancımızdan ve inanç yerlerimiziden elinizi çekin!‘‘ başlıklı açıklamda, Gazi Cemevi’ne yapılan saldırıya ilişkin şu ifadelerer yer verildi:

Yaşadığımız  ülkeyi demokratik bir ülke olmaktan bir hayli uzaklaştıran siyasi iktidar; Biz Alevilere  yönelik yüzyıllardır süregelen baskı ve ayrımcılık politakalarına gün geçtikçe yenisini eklemekte, bu topraklarda yaşayan farklılıkları gün geçtikçe daha da kutuplaştırmak istemektedir. Cemevlerimize açıktan, pervasızca saldırılacak kadar cüretkar davranıldığı bir dönemden geçmekteyiz. Daha önce cemevlerimizi cümbüşevi diye nitelendirenler,cemevimizin avlusunda Uğur Kurt’u polis kurşunu ile öldürtenler, Bursa Kestel Hacı Bektaş-ı Veli Derneği ve Cemevi duvarına hakaret ve küfür içerikli yazıların yazılmasına, Kartal PSAKD Cemevinin duvarlarına ırkçı afişlemeler yapılmasına, evlerimizin işaretlenmesine göz yumanlar, Öncesinde yapılan saldırı ve işaretlemeleri çocukların üzerine atanlar, münferit gösterenler ya da bunları yapanların akli dengesi bozuk diye görmezden gelenler, bunlar için hiç  bir işlem yapmayanlar, geldiğimiz süreçte bizzat kendi elleriyle; tüm dünyanın gözü önünde Gazi Cemevimize saldırmışlardır.

Geçtiğimiz günlerde ölüm orucunda hayatını kaybeden İbrahim Gökçek’in cenaze erkanı öncesi Gazi Cemevimiz, kolluk güçleri tarafından savaş alanına çevrilmiştir. Bilinmelidir ki  kapımızdan edep erkanla girenler bizim mihmanımızdır. Bize mihman olanlar CAN’dır, başımızın tacıdır. Mihmanın sorumluluğu baş tacı eden toplumundur. Biz biliyoruz ki İbrahim Gökçek, Grup yorum’un konser yasağının kalkması için,  türkülerini özgürce söylemek için bedenini ölüme yatırdı. Buradan soruyorz, ‘konser yasağını kaldırmak bu kadar zor mu? Bu gençlerin canları bu kadar mı önemsiz sizin için?

” Kerbela’dan bu yana Osmanlı dönemi fetvaları ile günümüzde cemevlerine kolluk güçlerini saldırtan zihniyet aynı zihniyettir ve değişmemiştir.  Bir ibadet merkezine girilip  orada bulunanlara gaz sıkılması, plastik mermi kullanılması, koçbaşları ile kapıların kırılması,  morgda bulunan cenazenin kaçırılması, cemevinde bulunan acılı insanların gözaltına alınması hangi vicdana sığar?  Bu ülkede inançlara saygı ve güvenlik kaideleri sadece bir kesim için mi geçerlidir?

Cemevine saldırıdan cesaret alan faşist güruh, Kayseri de İbrahim Gökçek’in cenazesine de müdahale etmiş, ”cenazeyi gömdürtmeyiz, gömseniz bile çıkarıp yakarız hatta buna yeltenenlerin  başları vücutlarında olmayacaktır” tehditlerini savurmuştur. Biz bu ülkede daha önce sırlanan bir ananın cenazesinin topraktan çıkartıldığına, Aydın da, Antalya da Alevilerin mezar taşlarının kırıldığına da şahit olduk. Tüm bu olanlar  siyasal iktidarların yüzyıllardır ektikleri kin tohumlarının sonucudur. İnancın farklı ise senin hiç bir şeyine tahammül edilmez. Sağlığın farklı bir derttir, ölün farklı bir dert. İnancına, kültürüne, diline saygı olmadığı gibi ibadet ettiğin mekanlardan mezar taşına kadar tahammülsüzlük vardır. İleri demokrasi maskesi altında farklı olanlara her türlü zulmün yaşatıldığına şahit olmaktayız.

Nice bedeller ödeyerek kendi imkanlarımızla yaptırdığımız Cemevlerimiz biz Alevilerin kutsalıdır. Cemevlerimize yapılan saldırıları Alevi toplumunun inancına ve kültürüne yapılan saldırı olarak görüyor ve bu durumu kınıyoruz. Amaç bizleri yıldırmak ise bir kez daha yanıldığınızı belirtmek istiyoruz. Yıllardır işkencelerden geçirdiniz, yaktınız, katlettiniz, astınız ama yok edemediniz.

72 millete aynı nazarda bakan ve dili, dini, rengi ne olursa olsun herkesin kardeşçe bir arada yaşamını savunan bir yolun mensupları olarak bu saldırıların bizleri yıldırmayacağını, korkutmayacağını ve ayrıştırma politikalarının bizler açısından bir işe yaramayacağını buradan bir kez daha söylüyor ve ülkemizde yaşayan tüm farklılıkların güvende olabileceği bir atmosfer yaratması için siyasi iktidarı uyarıyoruz.

Gazi Cemevimize ve halkımıza  saldırma emrini verenler, saldıranlar bir an önce hakettikleri cezayı bağımsız adalet önünde almalıdır.

VE CEMEVLERİ İLE İLGİLİ TALEBİZMİZİ BİR KEZ DAHA YENİLİYORUZ

Cemevleri, Alevilerin ibadethanesidir.İbadethane statüsüne kavuşturulmalıdır.

Kabul edilmelidir ki bu ülkede Aleviler vardır ve Alevilik Hak’tır.

Balıkesir Alevi Güç Birliği Adına Hüseyin Altay

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir