Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Anadolu topraklarında Alevi Bektaşi inancının önemli bir bayramıdır Hıdırellez

AABK İnanç Yol  Erkan Kurulu Başkanı Cafer Kaplan Dede, Alevi – Bektaşi inancında önemli bir yeri olan Hıdırellez‘e ve Hıdırellez Bayramı‘na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Korona Virüs salgınından dolayı, bu yıl Hıdırellez Bayramı’nı diğer yıllarda olduğu gibi doğayla iç içe ve kalabalık kitlelerle birlikte kutlamanın mümkün olmadığını belirten Cafer Kaplan Dede,  ” Yaşadığımız bu sıkıntılı günler içerisinde, Alevi Bektaşi inancının önemli bayramlarından olan Hıdırellezi bu sene alışıla geldiği gibi tabiatın zenginliği ve yeşilliği ile kucaklayıp kutluyamıyoruz.” dedi.

” O BULUŞMA AYNI ZAMANDA HIZIR İLE İLYAS’IN BULUŞMASIDIR ”

Anadolu, Mezopotamya, Orta Asya ve Ortadoğu halkları tarafından baharın gelişi ve doğanın uyanışının simgesi olarak kutlanan  Hıdırellez Bayramı’nın önemli bir başka yanı da Hızır ile İlyas’ın buluşmasıdır. ” Kış aylarının beyaz örtüsünün altında tabiat ana yavaş yavaş canlanır silkinir ve doğayı rengarenk kılmak için hazırlanır. Kabuğuna çekilen toprak ana görkemli renkleri ile doğa ile tekrar buluşur ” ifadelerini yer aldığı açıklamanın devamında, Hızır ile İlyas’ın buluşmasına ilişkin şunlar ifade edildi:

” O buluşma aynı zamanda Hıdır ve İlyas’ın buluşmasıdırda. Olabildiğine özlem, olabildiğince birlik ve beraberlik, olabildiğince bereket ve sevinci simgeler.Doğayla beraber insanlar da canlanır, o bereketli günlere hazırlanmak için mutlulukla önce 5 ve 6 Mayıs’ı şenliklerle karşılar. Yeni umutlar, yeni sevinçler, yeni başlangıçlar, bereketli hasatlar ve işler adına. Belki ardımızdan bıraktığımız soğuk kış günlerinde özlediğimiz baharın ve yazın sıcaklığına hazırlanıyoruzdur. Alevi inancımızda gönlümüzde ve vicdanımızda yaşattığımız Hızır ve İlyas’a bir merhabadır Hıdırellez.”

” TALİPLERİN BEKLENTİLERİNİN KARŞILIK BULMASINI UMDUKLARI BAYRAMIN ADIDIR HIDIRELLEZ ”

Açıklamada,  Hırdırellez Bayramı’nın Aleviler açısından taşıdığı özelliklere ilişkin ise şunlar kaydedildi: Lokmalarımızla ziyaretlerimize niyaz olduğumuz, taliplerin niyet ettikleri, adak adadıkları, himmet ettikleri heyacanlı beklentilerinin karşılık bulmasını umdukları bayramın adıdır Hıdırellez. Yörelere göre bayramımızı kutlamada değişiklikler görünsede özünde aynı dilek ve temennilerle kutlanır; birlik beraberliği, paylaşımı ve özgürlüğü de simgeler aynı zamanda.”

” HIZIR, ŞAH-I MERDAN ALİ DİLEKLERİNİZİ KABUL EYLESİN ”

Cafer Kaplan Dede açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:  ” Hıdırellez bayramı bütün herkesin dileklerine isteklerine karşılık bulması ümidi ile yaşadığımız bu sıkıntılı günlerde herkese umut olması dileklerimle, hepinizin Hıdırellez bayramı bütün cümle canların olsun .Hızır, Şahı Merdan Ali  dileklerinizi kabul eylesin.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir