Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Özgürlüğün ve kardeşliğin bayramı Newroz kutlu olsun!

 Günümüzden 4000 yıl önce Gutiler tarafından “yeni gün” anlamına gelen Zagmuk bayram kutlamaları daha sonra Hurri, Kassit, Mitani, Urartu ve Medler zamanında da sürdürülmüştür. Tarihsel köklerini işte bu kutlamalardan alan Newroz, M.Ö. 612 tarihinde zalim Dehak’ın zulmüne balyozuyla son veren Demirci Kawa’nın önderliğinde başlayan isyanın simgesi olmuştur. O günden beri de sadece Ortadoğu haklarının değil, zulme başkaldıran tüm halkların bayramı olmuştur.

Ne yazık ki coğrafyamızda binlerce yıldır bir arada kardeşçe yaşayan halklar yaşanan acıları geride bırakabilmiş değildir. Newroz, her konuda olduğu gibi egemenlerce ayrımcılık ve halkları birbirine karşı kışkırtmak amacıyla kullanılmak istenmiştir. Bununla da kalınmamış devlet törenleriyle içi boşaltılmaya, mücadeleye ve özgürleşmeye çağrı anlamına gelen özü dejenere edilmeye çalışılmıştır.

Newroz Bayramı, bu yıl gerek Türkiye’de gerekse dünyada Korona virüsünüten dolayı, tüm insanlığın en çok sağlıklı bir yaşam ihtiyaç duyuduğu bir döneme denk  gelmiş olması açısından ayrı bir önem taşımaktadır.

Bayramların, toplumsal dayanışma bilincinin diri tutulması açısından önemleri büyüktür. Newroz yalnızca özgürlük ve başkladır bayramı değildir. Bunlarla birlikte aynı zamanda bir toplumsal dayanışma bayramıdır! Bu yıl Newroz Bayramı, Korona virüsünün tüm dünyada, hızla yayıldığ, dolayısıyla insan yaşamının tehdit  altında olduğu ve  en çokta sağlıklı bir yaşama ihtiyaç duyulduğu için  evlerde ve çeşitli yaşam alanlarında kutlanacak. Doğru olanda budur!

Newroz ruhuyla ve insanı bir dayanışmanın refleksi ile Korona virüsünüten dolayı, yardıma ihtiyacı olan her insanımıza mutlak dayanışmacı elimizi uzatmalıyız! Çünkü bu zor günleri ancak birlikte örüp büyüteceğimiz toplumsal dayanışmayla aşabilirz

Bu duygu ve düşüncelerle Newroz bayramınızı kutluyor, sevdiklerinizle birlikte sağlık, mutluluk, başarı ve huzur dolu bir yıl geçirmenizi diliyorum.

Aşk ile…

Gülüfer Subaşı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir