Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat: “Dergâhlarımızdan elinizi çekin!”

AKP iktidarı Alevilerin kutsal mekanlarını bozamak, özünden uzaklaştırmak için sergilediği asimilasyon politiksından bir türülü vazgeçmiyor. Alevilerin Çorum’un Osmancık ilçesindeki önemli bir kutsal mekanı olan Koyunbaba Türbesi’ne camii yapılması, AKP-MHP iktidar bloğunun asimilasyon politiklarının bir yansımasıdır.

MHP’li Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, 5 Aralık 2019’da yapılan Koyunbaba Kültür Derneği’nin açılış töreninde Alevilerin kulağına hoş gelecek sözler ederek dergâhın gerçek sahiplerine verilmesi ve yanına bir cemevi yapılması sözünü vermişti. Gelgör, belediye başkanı seçildikten sonra bu sözlerin sözünü unutarak, AKP – MHP iktidar bloğunun asimilasyon politikları doğrultusundan bir adım atarak Koyunbaba Türbesi‘nin önünde, Alevilerin cem yaptığı alana cami temeli attı.

‘‘Asimilasyon Politikaları Hız Kesmeden Devam Ediyor‘‘

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, yazılı bir açıklama yaparak Koyunbaba Türbesi’ne camii yapılmasına tepki gçsterdi. Başkan Mat, ‘‘ Dergahlarımızadan uzak durun‘‘ başlıklı yazısında, şu ifadeleri kullanlarak tepkisini dile getirdi:

‘‘Alevi toplumunun kutsal mekânlarına yönelik işgal ve asimilasyon politikaları ne yazık ki hız kesmeden devam ediyor.

Çorum’un Osmancık ilçesinde yer alan Koyunbaba Türbesi/ Dergahı, uzun yıllardır Alevilere kapalı tutulan kutsal mekânlardan yalnızca biri. Türbenin hemen yanı başına cami inşa edilmesi ise bu politikaların en açık göstergelerinden biridir. Bu durum, Alevi toplumunun inanç mekânlarına yönelik inkâr ve yok etme politikalarının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

‘‘Dergâhlarımıza Yapılan Bu Müdahaleler Kabul Edilemez‘‘

Çorum’da 139 cami bulunmasına rağmen, Osmancık ilçesinde yeni bir cami inşası için Koyunbaba Türbesi’nin önünden başka bir yer bulunamaması büyük bir sorun olarak dikkat çekiyor. Aynı durumun Hace Bektaş Veli Dergahı’nın önüne cami yapıldığı dönemde de yaşandığı, Koyunbaba Türbesi’ne yapılan caminin de aynı zihniyeti taşıdığı ortadadır. Bu tür girişimler, Alevi inanç mekânlarını ve topluluğunu yok saymak, görmezden gelmek ve asimile etmeye yönelik politikalardır.

Egemen inancın, farklı inançlara ve kültürel değerlere saygı göstermemesi, toplumsal barışa zarar vermekte ve toplumun farklı kesimleri arasında gerginlikler yaratmaktadır. Alevi toplumu olarak bu tür asimilasyoncu ve yok sayıcı politikalara karşı duruyoruz. Dergâhlarımıza yapılan bu müdahaleler kabul edilemez ve bu kutsal mekânlar üzerindeki baskılara bir an önce son verilmelidir.‘‘

 “Dergâhlarımızdan elinizi çekin.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir