Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Celal Fırat,  Alevileri hedef alan şeriat savunucusu Asrın Tok‘u Meclis gündemine taşındı

DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Alevileri hedef gösteren açıklamalarda bulunan şeriat savunucusu  Asrın Tok'u Meclis gündemine taşıdı.

Alevi toplumumuza yönelik bu nefret ve hakaretlerin sistematik hale getirilmesini kabul etmek mümkün değildir.

Fırat, konuya ilişkini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplandırması talebiyle soru önergesi verdi.

Celal Fırat’ın soru önergesinin tam metni şöyle:

‘‘Alevilik inancına ve Aleviliği destekleyenlere karşı sosyal medya üzerinden açıkça hakaret eden ve nefret suçu işleyen, Asrın Tok isimli şahıs hakkında bir adli işlem yapılıp yapılmayacağını TBMM’ye sorduk.

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ tarafından Anayasanın 98. TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Celal Fırat İstanbul Milletvekili

26.07.2024 tarihinde adının Asrın Tok olduğu anlaşılan @asrintokk rumuzlu kullanıcı X’te (twitter) Aleviliğe, Aşureye ve Alevilere sempati duyanlara karşı ayrımcı ifadeler kullanarak, hakaret etmiş ve nefret suçu işlemiştir.

Adı geçen şahıs söz konusu paylaşımında “Namaz, oruç, İslami her ibadete burun kıvıranlar aşure söz konucu olunca (    gibi sosyal medya hesaplarında sıkça kullanılan pozitif çağrışımlı emojiler kullanılmış) haline bürünüyor.

Bunlar Allah düşmanıdır, aleviler gibi büyük bir İslam fitnesini de bu yüzden köpek gibi desteklerler. Aşure alevilere özgü değil ancak bağdaştırılıyor, o bile yeter.” diyerek alenen Alevi inancına karşı düşmanca ifadeler kullanmıştır.  

Alevilere yönelik nefret söylemlerinin hızından hiçbir şey kaybetmeden devam ettiğini üzülerek görmekteyiz. Bu ve benzeri nefret suçları, hedef gösterme, kapı işaretlemeleri ve şiddete varan olaylar ile ilgili sürekli haberler gündeme geliyor. Hiç kimseye nefret, yok sayma, ötekileştirme ve şiddet kabul edilemez.

Ancak, sevgiden, hoşgörüden ve Hakk’tan nasibini almamışlar durmadan Alevilere, inancına, kutsal değerlerine dil uzatmaktadırlar. Ülkemizde ki bu tür kışkırtıcı nefret suçlarına yönelik cezasızlık politikaları maalesef onlara cesaret vermektedir. Bu söylemler kardeşlik iklimini her gün daha da bozmaktadır.

Alevi toplumumuza yönelik bu nefret ve hakaretlerin sistematik hale getirilmesini kabul etmek mümkün değildir.  Kime karşı yapılırsa yapılsın bu tür nefret suçları için harekete geçilmeli ve yargı derhal gerekeni yapmalıdır. Bu bağlamda;

1- Alevilik inancına ve Aleviliği destekleyenlere karşı açıkça hakaret eden ve nefret suçu işleyen, adının Asrın Tok olduğu anlaşılan X’te ki  @asrintokk rumuzlu kullanıcı hakkında Cumhuriyet Savcılığınca resen soruşturma başlatılacak mıdır?

2- Bu ve benzeri nefret suçlarına karşı yargı neden harekete geçmemektedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir